logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się PC z AMD FX-4300, GTX 1050 Ti, SSD Samsung 860 QVO – artefakty, SSD 32 MB

PatOr 22 Sie 2025 13:52 213 5
REKLAMA
  • #1 21641489
    PatOr
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Mam problem z komputerem o specyfikacji: AMD FX-4300, 16GB RAM, ASUS M5A78L-M LX3, GTX 1050ti MSI, Dysk Samsung 860 QVO 1TB oraz HDD 300 GB.
    Komputer wiesza się w grach, testowany przede wszystkim Valorant ale też CS. Temperatury są w porządku, około 30 stopni. Próbowałem przeinstalowywania sterowników i systemu jednak to nic nie dało, niestety nie mam też karty graficznej na PCI na podmianę. W trakcie późniejszej pracy z tym systemem, gdy próbowałem znaleźć jeszcze coś innego (nie grałem w tym momencie) komputer wyświetlił artefakty i zawiesił się. Postawiłem system na HDD, SSD został wypięty, jednak problem pozostał. Do tego dysk Samsung pokazuje teraz w zarządzaniu dyskami 32 MB pojemności, nie udało mi się go sformatować do normalnej pojemności, a testy Samsung Magican oraz CrystalDisk nie pokazują żadnych problemów z dyskiem. Czy to już znak że dysk umarł? Co jeszcze mogę zrobić aby komputer nie wieszał się w grach i czego może to być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 21641582
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 602
    PatOr napisał:
    Co jeszcze mogę zrobić aby komputer nie wieszał się w grach i czego może to być przyczyna?

Sprawdzić inną kartę graficzną której nie masz albo nie włączać gier skoro się wiesza w grach.
  • REKLAMA
  • #3 21641628
    PatOr
    Poziom 6  
    qrek1 napisał:
    nie włączać gier skoro się wiesza w grach.

Właśnie po to pisałem na tym szanowanym forum na którym zawsze mogę liczyć na pomoc żeby uzyskać wartościowe porady.
    Czy może chociaż jakiś nieznany mi sposób na ten dysk się znajdzie?
  • REKLAMA
  • #4 21642833
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Dla dysków wstawić SMARTa z crystaldiskinfo.

Wstaw co za błędy ci wywala - https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

Trzeba potestować GPU czy na nim się sypie czy coś innego. Tak samo CPU.

SSD jak ci się przestawił na 32MB? coś robił? Gwarancji nie masz na niego mam rozumieć?
  • REKLAMA
  • #5 21643173
    PatOr
    Poziom 6  
    >>21642833
    SMART z CystalDiskInfo nie pokazywał żadnych problemów, ale może jeszcze przyjrzę się czy na pewno właściwie go robiłem. (Czy to normalne że daje wyniki od razu czy testowanie powinno chwilę trwać?)

Sprawdziłem napięcia na zasilaczu na wtyczce ATX multimetrem, wszystkie są w normie. Zrobiłem też memtest, nie pokazał żadnych błędów.
    Ekran programu Memtest86 z testem pamięci RAM zakończonym bez błędów

Uruchomiłem też furmarka i po 40 minutach wywalił się, na ekranie na chwilę wyświetliły się artefakty, a następnie program się zamknął i wyświetlił pulpit. Temperatury przez cały czas nie przekraczały 70 stopni w najgorętszym punkcie, generalnie było to 60 stopni. Komputer nie wytrzymuje więc dłużeszego obciążenia jeśli chodzi o grafikę, gdzie dalej szukać problemu?

Jeśli chodzi o dysk SSD (który teraz jest odłożony, w pierwszej kolejności chciałbym naprawić działanie komputera w grach nawet na drugim dysku) to on sam po zawieszeniu komputera tyle pokazuje pod Windowsem z innego dysku, oczywiście nie jestem w stanie dostać się do plików, które były na nim zapisane ani uruchomić z niego systemu. Gwarancji nie mam, dysk mam jakieś 5 lat. Chętnie przyjmę jakieś sugestie co jeszcze mogę z nim zrobić, jednak raczej będę tego próbował gdy już znajdę problem powodujący zawieszanie się gier.

Dodano po 12 [minuty]:

Uruchomiłem jeszcze raz furmarka i wyłączył się po jakichś 10 minutach, tym razem pociągając za sobą cały system - monitor po prostu stał się czarny a następnie wyświetlił brak sygnału i konieczny był restart komputera.

Dodano po 44 [minuty]:

Specyfikacja na spec-ify.com
  • #6 21643302
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 602
    PatOr napisał:
    gdzie dalej szukać problemu?

masz niesprawny komputer, najprawdopodobniej GPU. Jaki dodatkowy problem chciałbyś jeszcze znaleźć?
REKLAMA