logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami Grenton – automatyka według wschodu słońca, okablowanie, skrętka

Diablo_cb 22 Sie 2025 19:54 438 3
REKLAMA
  • #1 21641756
    Diablo_cb
    Poziom 11  
    Dzień dobry. Aktualnie sam wykonuję instalację elektryczną (klasyczną), elektrykiem nie jestem. Większość łączników i gniazd mam już ogarniętą, ale wymyśliłem sobie sterowanie roletami nieco "inteligentnie". Słyszałem gdzieś, że da się np. uzależnić otwieranie rolet od wschodów słońca. Przydałoby się też sterowanie aplikacją. Wymyśliłem, że może Grenton to potrafi. Być może jest to przerost formy nad treścią, bo wiadomo, że Grenton dosyć drogi do samych rolet. Być może kiedyś będzie też połączony z rozdzielaczami z ogrzewaniem podłogowym, ale tego jeszcze nie wykonuję. I tutaj kilka moich pytań:

1. Czy Grenton będzie ok do zaprogramowania otwierania rolet zależnie od czasu wschodów słońca w ciągu roku? Ewentualnie, jeśli coś innego zaproponujecie, będę wdzięczny za wszelkie sugestie innych systemów i rozwiązań.

Schemat instalacji rolet z przyciskiem żaluzjowym i podłączeniem do rozdzielnicy

2. Jest 6 pomieszczeń. W każdym pomieszczeniu po dwie rolety. Myślałem, żeby do sterowania, które będzie koło drzwi (W1), zastosować włącznik żaluzjowy podwójny monostabilny. Planuję zrobić instalację tak, jak na obrazku. Czy dobrym zwyczajem jest "wjechać" przewodami z puszek Ł1 i Ł2 do puszki W1, aby można było ewentualnie sterować bez automatyki, i dopiero tym przewodem iść do rozdzielnicy? Czy nie ma sensu i od razu do rozdzielnicy?

3. Czy mogę zastosować jedną skrętkę od W1 do rozdzielnicy (co, jak wiadomo, będzie to działać, bo 8 żył), czy raczej tak się nie robi i zaleca się stosować po jednej skrętce na każdą roletę? Z punktu widzenia elektryka, jak to widzicie?

Za wszelkie porady typu "Wezwać elektryka" dziękuję. W końcu to dział "Elektryka dla każdego".
  • REKLAMA
  • #2 21641815
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 175
    Zimą 20 XII wschód jest o 7:40, latem 20 VI - 4:10. Pomysł sterowania roletami zegarem astro jest bezsensowny.
  • REKLAMA
  • #3 21642072
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Systemu Grenton nie znam .
    Jestem zwolennikiem Home Assistant gdzie można sterować pracą np. urządzeń Zigbee .
    Otwieranie i zamykanie karnisz, rolet ... realizować można przy pomocy automatyzacji. Jak wschód zachód słońca, można też tworzyć sceny np . Naciskając przycisk uruchomić projektor ,zamknąć żaluzje, uruchomić oświetlenie ambient.
    Można też zintegrować falownik on-grid który będzie pracował jako czujnik oświetlenia . Naprzyklad uruchamiając telewizor z Androidem zintegrowany z HA ,następuje sprawdzenie natężenie oświetlenia jeżeli przekroczy określony próg nastąpi zamknięcie rolety. Wyłącznie telewizora powoduje otwarcie karniszy.
    Tak mam to zrealizowane i siebie i działa.
  • #4 21728176
    pytonow
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21641756 Dzień dobry,

Grenton wcale nie wychodzi tak drogo. Nawet jakby go robić tylko pod rolety (wtedy drogie CLU nie rozkładają się finansowo na inne funkcjonalności), to i tak mi Grenton wyszedł taniej niż gdybym do każdej rolety miał dopłacić 400 zł za sterownik z pilotem (przy 11 żaluzjach).
    1. Oczywiście roller shuttery Grenton nadają się do żaluzji/rolet. Mam takie w domu w rozdzielnicy. Można użyć obiektu kalendarza astronomicznego albo harmonogramu i ustalić konkretne godziny.
    2. Przewody od rolet prosto do rozdzielni. Chyba że chcesz zrobić instalację klasycznie, to wtedy dopuszkowe roller shuttery Z‑Wave albo Wi‑Fi (ponoć te Wi‑Fi działają też autonomicznie bez CLU), ale nie orientuję się, jak cenowo wychodzą te dopuszkowe. Z miejsca, gdzie jest włącznik, jedna skrętka do rozdzielni (albo dwie dla zapasu). Ja robiłem tak, że tam, gdzie mam szynę TF‑Bus pod touch panele (od puszki do puszki itd.), to i tak zrobiłem do każdej puszki skrętkę w gwieździe do rozdzielnicy, jakbym kiedyś chciał rezygnować z touch paneli właśnie na taki poczwórny łącznik monostabilny — jakie używam np. w sypialniach.

Też planuję dołożyć dwa moduły I/O, by sterować siłownikami z CO w przyszłości. Ale trzeba mieć wtedy informacje o temperaturze w pomieszczeniach.
REKLAMA