logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BLYSS WAP-267EC – użycie klimatyzatora do ogrzewania szklarni zimą, praca na mrozie. Brak pilota.

kris86k 24 Sie 2025 16:45 852 32
Najlepsze odpowiedzi

Czy przenośny klimatyzator BLYSS WAP-267EC da się wykorzystać do dogrzewania szklarni zimą na mrozie i czy da się do niego dobrać uniwersalny pilot?

Nie, ten przenośny klimatyzator nie jest sensownym ani pewnym rozwiązaniem do pracy w ujemnych temperaturach; samo oszukanie termistora nie wystarczy, bo układ chłodniczy, sprężarka, kapilara/dysza i ilość czynnika są dobrane do pracy w wyższych temperaturach, a w mrozie grozi słaby start sprężarki, oblodzenie parownika i nawet uszkodzenie sprężarki przez ciekły czynnik [#21643370][#21645802][#21650715][#21649609] Przy takim urządzeniu problemem jest też układ przepływu powietrza: jeśli skraplacz bierze powietrze z zewnątrz, to przy dużej różnicy temperatur możesz zamiast grzania dostać bilansowo chłodzenie, więc żeby to miało szansę działać, oba obiegi powietrza musiałyby być prowadzone właściwie osobno, a i tak bez gwarancji poprawnej pracy [#21643569][#21645802] Dodatkowo przenośne klimatyzatory są projektowane jako tanie, uproszczone konstrukcje o mizernej sprawności, a tutaj dochodzi jeszcze brak funkcji odszraniania, więc parownik przy pracy na mrozie będzie się zaszraniał i zatykał lodem [#21649609][#21650715] W praktyce forumowicze uznali takie zastosowanie za niewypał i odradzili dalsze kombinowanie z tym urządzeniem [#21643370][#21650715] Co do pilota: uniwersalny może nie działać, bo producenci takich urządzeń często stosują własne, indywidualne protokoły komunikacji, więc dobór zamiennika nie jest pewny [#21643370]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21643258
    kris86k
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam.
    Planuje wykorzystać klimatyzator przenośny BLYSS WAP-267EC do dogrzewania szklarni w zimie gdy temperatury będą ujemne. Ponieważ klimatyzator nie ma funkcji grzania chciałbym ogrzewać szklarnie wylotem ciepłego ciepłego powietrza co w sumie mi pasuje bo łatwiej podłączyć rurę. Termistor zastąpię rezystorem lub innym termistorem aby pokazywał temperaturę elektronice około 20stC. Sterowanie mam zamiar rozwiązać zewnętrznym sterownikiem.
    Czy takie coś będzie działać? Czy taki klimatyzator będzie działał w ujemnej temperaturze? Dogrzewanie w jednym cyklu nie będzie trwało dłużej niż kilka minut, później minimum pół godziny przerwy. Czy parownik nie zamarznie?

Druga sprawa to czy uniwersalne piloty będą działać z takim klimatyzatorem? Jeśli nie to jak dobrać pilota?

Biały klimatyzator przenośny BLYSS WAP-267EC ustawiony przy ścianie na podłodze.
  • REKLAMA
  • #2 21643370
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Te klimatyzatory konstrukcyjnie nie są przystosowane do pracy w temperaturach ujemnych. Samo oszukanie czujnika temperatury może być niewystarczające, bo jeszcze układ chłodniczy jest zaprojektowany do wyższych temperatur, chociażby zawór rozprężny (lub dysza), odpowiednia ilość czynnika, itp. Nawet jeśli zadziała, to raczej sprawność tego będzie nędzna.
    Zauważ też, że te klimatyzatory na skraplacz podają powietrze z otoczenia klimatyzatora (a więc w tej sytuacji o temperaturze ujemnej), które po podgrzaniu przez skraplacz jest wyrzucane rękawem wyrzutowym. Tu trzeba by powietrze na skraplacz też pobierać ze szklarni.
    Co do pilota, trudno powiedzieć, ale producenci tych urządzeń często stosują własne, indywidualne protokoły komunikacji, więc może nie dać się dopasować pilota uniwersalnego.

Ogólnie takie zastosowanie tego klimatyzatora, to raczej niewypał.
  • #3 21643452
    kris86k
    Poziom 11  
    Jasne, rozumiem to ale chyba każda klimatyzacja typu split podaje powietrze na skraplacz z zewnątrz?
    Wyjaśnię jeszcze tylko, że chodzi tylko o to aby podgrzać o kilka stopni.
  • REKLAMA
  • #4 21643569
    Rysio4001
    kris86k napisał:
    ale chyba każda klimatyzacja typu split podaje powietrze na skraplacz z zewnątrz?

Klimatyzacja typu split, w trybie ogrzewania zamienia miejscami skraplacz i parownik.
    W trybie grzania na zewnątrz jest parownik, a wewnątrz skraplacz, i na skraplacz idzie powietrze o temperaturze wewnętrznej, i jeśli nawet zostanie ogrzane niewiele, to i tak temperatura powietrza wylotowego będzie wyższa.
    Natomiast w przypadku tego klimatyzatora, na skraplacz będzie szło powietrze o temperaturze zewnętrznej, i jeśli będzie duża różnica temperatur zewnątrz i w szklarni, to może się zdarzyć, że niewiele podgrzane powietrze pobierane z zewnątrz, będzie i tak chłodniejsze po podgrzaniu przez skraplacz od powietrza w szklarni – efekt: zamiast grzania chłodzenie.
    Ponadto, jak już pisałem, nie wiadomo, czy układ chłodniczy tego klimatyzatora będzie poprawnie i efektywnie pracował w takich temperaturach, bo nie jest zaprojektowany do takiej pracy. Trzeba by było przeprowadzić testy.
    Ponadto nie wiadomo, czy sprężarka w tym klimatyzatorze w ujemnych temperaturach wystartuje (chociażby z powodu zgęstniałego oleju w sprężarce w ujemnej temperaturze).
  • #5 21644271
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    A chińska nagrzewnica samochodowa??
    Czy pali na tyle by się nie opłaciło?

KWh ciepła z prądu czy czy kWh ciepła z nagrzewnicy co taniej?
  • REKLAMA
  • #6 21644378
    kris86k
    Poziom 11  
    Nie bardzo wiem co to wnosi do tematu.
    Jeśli klimatyzator będzie stał w szklarni, a wylot zimnego powietrza skieruję na zewnątrz jest większa szansa, że to zadziała?
  • #7 21645802
    Rysio4001
    Na pewno będzie lepiej, jeśli klimatyzator ten będzie stał w wyższej temperaturze, chociażby ze względu na łatwiejszy rozruch sprężarki.
    Natomiast to, że klimatyzator w tej sytuacji będzie pobierał cieplejsze powietrze ze szklarni na parownik, to w zasadzie niewiele zmienia, bo żeby dostarczył ciepła układem chłodniczym, wyrzucane powietrze schłodzone przez parownik musiałoby być chłodniejsze od temperatury panującej na zewnątrz. Zauważ, że ile wypompujesz powietrza z wewnątrz szklarni tym klimatyzatorem, tyle samo musi napłynąć zimnego powietrza z zewnątrz nieszczelnościami w szklarni, itp.
    Tak więc znowu, przy sporej różnicy temperatur w szklarni i na zewnątrz, jeśli parownik nie schłodzi powietrza zasysanego z wewnątrz poniżej temperatury zewnętrznej, to też będzie w bilansie chłodzenie zamiast grzania.
    Jeśli chcesz, aby to miało szansę działać, to powietrze dostarczające ciepła parownikowi (schładzane), zarówno musi być podawane z zewnątrz, jak i wyrzucane na zewnątrz. I analogicznie powietrze podgrzewane przez skraplacz musi być pobierane ze szklarni, jak i wyrzucane do szklarni.
    Oczywiście energia elektryczna, jaką zużyje klimatyzator, również finalnie zamieni się na ciepło.
    Natomiast, jak już pisałem wcześniej, nie wiemy, czy ten klimatyzator będzie poprawnie i efektywnie pracował przy takich temperaturach.
  • #8 21649609
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Takie rozwiązanie absolutnie nie ma sensu.
    Trzeba sobie uzmysłowić, ze klimatyzacja przenośna jest projektowana tak by była mała, dawała radę i oczywiście była tania,
    To powoduje że jej sprawność nawet poprawnie używanej jest mizerna w porwaniu do splita.
    Drugim problemem jest kapilara, jesli podasz chłodne powietrze z dworu to nie zbudujesz ciśnienia i przepływ masowy czynnika będzie daleki od idealnego, co za tym idzie sprawność grzania będzie poniżej oczekiwanej i tu już taniej wyjdzie nagrzewnica gazowa/olejowa.
    Wrzucając chłodne powietrze na parownik, momentalnie zejdziesz z odparowaniem na minus, a to spowoduje zamarzanie, do tego parownik jest liczony pod wydajność przy otoczeniu po +28 czyli nie masz nie wiadomo jak wielkiego bo leci na dużej różnicy.
    O problemach z chłodzeniem sprężarki już nie wspomnę.

Reasumując - do takich obiektów klimatyzator z elektronicznym zaworem rozprężnym, tylko i wyłącznie,
  • #9 21650127
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    vinetu_ napisał:
    Takie rozwiązanie absolutnie nie ma sensu.

Zgadzam się w 100 procentach.
    vinetu_ napisał:
    Trzeba sobie uzmysłowić, ze klimatyzacja przenośna jest projektowana tak by była mała, dawała radę i oczywiście była tania,

Trzeba sobie uzmysłowić, że opisywane urządzenie NIE jest ŻADNĄ klimatyzacją!!!
    To klimatyzator przewoźny, bo na pewno nie przenośny. A tak w ogóle to kupa guano. Czysta ściema, która nie spełnia żadnej praktycznej roli poza wydzieraniem kasy od frajerów, którzy ją kupią.
    Dużo by pisać. Temat przewoźnych klimatyzatorów tzw. JEDNO-RUROWYCH był wielokrotnie poruszany na forum.
    Kolega @Rysio4001 też trochę wytłumaczył.
    Ci którzy nie rozumieją niech uwierzą na słowo, że należy ten badziew omijać z daleka.
    Jedyna sensowna opcja klimatyzatora przewoźnego to taki z dwoma rurami. Chodzi rozdzielenie obiegów powietrza wymienników (skraplacz, parownik) tak jak w urządzeniach tzw. split (znaczy podzielony).
    Jednak i to rozwiązanie nie jest dobre dla temperatur ogrzewanego pomieszczenia niższych niż te ok 10 oC).
    Takie przewoźne, to z reguły uproszczone tanie konstrukcje pozbawione możliwości pracy w niższych temperaturach.
    Także autorze tematu. To co jest na zdjęciu weź sprzedaj komuś lub oddaj na złom, szklanię ogrzej jakimś piecykiem.
    PS.
    vinetu_ napisał:
    Reasumując - do takich obiektów klimatyzator z elektronicznym zaworem rozprężnym, tylko i wyłącznie,

Nawet EEV ci nie pomoże, gdy JW będzie w temperaturze bliskiej zera. Zobacz sobie na dopuszczalne parametry pracy.
  • #10 21650422
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Może jednak ta nagrzewnia postojowa webasto do rozważenia?
    Ludzie grzeją garaże szklarnie wiaty itp.
    Niektórzy jeszcze dodatkowo z wdechu odzyskują ciepło.
  • #11 21650505
    kris86k
    Poziom 11  
    Tu nie chodziło o koszt grzania generalnie, klimatyzator zdobyłem przypadkiem za free, okazało się, że działa stąd mój pomysł. Mam ogrzewanie elektryczne, działa ale zawsze może być lepiej. Koszt samej nagrzewnicy nie zwrócie się przez 10 lat i tak pewnie tyle by nie wytrzymała.
  • #12 21650715
    Rysio4001
    kris86k napisał:
    klimatyzator zdobyłem przypadkiem za free, okazało się, że działa stąd mój pomysł. Mam ogrzewanie elektryczne, działa ale zawsze może być lepiej.
    Rzecz w tym, że nie wyjdzie lepiej.
    Oprócz tego, co zostało już tu napisane, dochodzi jeszcze problem defrostu parownika. Skoro będzie musiał parownik pracować w temperaturach ujemnych, to się zaszroni, zatka lodem, i nawet jeśli jakoś to by zadziałało, to przestanie działać z powodu zalodzonego parownika, a że ten klimatyzator nie ma funkcji defrostu, to się nie rozmrozi.

Ponadto powtórzę, że ten klimatyzator konstrukcyjnie jest zaprojektowany do pracy z dużo wyższymi temperaturami, i przy takich parametrach nie będzie działał poprawnie i efektywnie, o ile w ogóle będzie działał.
    W przypadku układów chłodniczych, nie da się od tak zacząć pracować na innych temperaturach, niż są zaprojektowane.
    Kwestia odpowiedniej ilości czynnika w układzie (tak, ilość czynnika jest zależna od planowanych temperatur pracy układu), odpowiedni zawór rozprężny (w tym urządzeniu pewnie nawet nie ma typowego zaworu rozprężnego, tylko kapilara lub dysza, które są dobrane do innych temperatur pracy układu), itd.
    Przy próbie uruchomienia tego w niskich temperaturach (jeśli oszukasz czujniki, żeby w ogóle chciało próbować ruszyć), jeśli w ogóle zacznie pracować, to może dojść do sytuacji, że czynnik nie odparuje w parowniku i popłynie ciekły do sprężarki, a to jest zabójstwo dla sprężarki.

Więc jeśli:
    kris86k napisał:
    Tu nie chodziło o koszt grzania
    , to nie kombinuj z tym klimatyzatorem, bo to się nie uda.
  • #13 21650994
    kris86k
    Poziom 11  
    Źle mnie zrozumiałeś. Porzuciłem pomysł z klimatyzatorem. Zostaję przy ogrzewaniu elektrycznym. Potrzebuję utrzymać tylko temperaturę powyżej 0.
  • #14 21654711
    Zbig30
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Cześć,
    Jakoś nie mogłem znaleźć informacji, ile m² ma ta szklarnia: 20 czy 200? Bo od tego należałoby zacząć dyskusję :).
    Zakładając nawet, że mała, to i tak z g***** bata nie ukręcisz. A tu g***** do kwadratu; sam fakt klimy przenośnej i tania marketowa marka.
    W co poszedłeś, drogi autorze posta, ostatecznie?
  • #15 21654832
    kris86k
    Poziom 11  
    Szklarnia ma 3m3. Temat zarzucony jak pisałem. Przynajmniej na razie. Pewnie włożę kij w mrowisko ale klima posłuży do budowy gruntowej pompy ciepła do nieco większej szklarni. Jako DZ będzie studnia.
    To tak w ramach nauki. Rozumiem, że odpowiednio dobrana kapilara przy w miarę stałej temperaturze DZ się sprawdzi?
  • #16 21654869
    Rysio4001
    kris86k napisał:
    klima posłuży do budowy gruntowej pompy ciepła do nieco większej szklarni. Jako DZ będzie studnia.
    To tak w ramach nauki. Rozumiem, że odpowiednio dobrana kapilara przy w miarę stałej temperaturze DZ się sprawdzi?
    Nie sprawdzi się. Trzeba zastosować przynajmniej termostatyczny zawór rozprężny.
    Poza tym przy takiej konstrukcji, z tego urządzenia być może dałoby się wykorzystać sprężarkę, nic więcej (być może, bo nawet ta sprężarka może się okazać nieodpowiednia do takiej konstrukcji).
    Ponadto trzeba mieć odpowiednią wiedzę oraz sprzęt, aby w ogóle próbować coś takiego budować.
    Nie obraź się, ale z twoją wiedzą w tej kwestii, jaką tu prezentujesz, to "porywanie się z motyką na księżyc".
    Moja dobra rada, odpuść sobie z takimi planami wobec tego klimatyzatora. Szkoda czasu, pieniędzy, a jeszcze można sobie narobić kłopotów, a nawet zrobić krzywdę.
  • REKLAMA
  • #17 21655099
    vinetu_
    Poziom 17  
    kris86k napisał:
    (...)klima posłuży do budowy gruntowej pompy ciepła do nieco większej szklarni. Jako DZ będzie studnia.

Kapilarę musiałbyś dobrać na nowo, bo ta która jest absolutnie sie nie sprawdzi.
    Idealnie byłoby zastosować zawór termostatyczny bo elektroniczny to już przesada
    Pamiętaj, że potrzebujesz dopływ energii do DZ czyli np systematyczne opróżnianie studni
    Jeśli chcesz go budować na wymienniku płytowym, pamiętaj o zabezpieczeniu przed zamrożeniem
  • #18 21656463
    kris86k
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o wiedzę to właśnie chcę ją zdobyć, próby wiem, że należy wykonywać azotem, wiem czym się kończą próby wykonywane powietrzem. Napełnianie gazem zostawię profesjonaliście. Nie oczekuje jakiej super sprawności. Sterownie do EEV jestem w stanie wykonać, widziałem już kilka projektów. Myślę, że to lepsze wyjście bo łatwiej modyfikować ustawienia pomimo początkowych trudności z budową. Wiem, że potrzebuję również studni chłonnej. Skraplacz chciałbym wykonać sam, tzw. rurowy.
    Parownik początkowo chciałbym wykorzystać z klimatyzatora, ale rozważam również wykonie płytkiej "podłogówki" w szklarni z tym, że tutaj trzeba by użyć glikolu więc łącznie z rurkami podnosi to koszty. Obecnie na dolnym śląsku jest ledwie kilkanaście dni w roku kiedy muszę dogrzewać więc o wychłodzenie DZ jakoś bardzo się nie obawiam, jeśli system byłby sprawny chciałbym dogrzewać częściej na co ze obecnie ze względu na koszty nie mogę sobie pozwolić.
  • Pomocny post
    #19 21656546
    vinetu_
    Poziom 17  
    Przy sprężarce stało-wydajnościowej czyli zwykłym on/offie zastosowanie TZR jest tańsze oraz zdecydowanie bardziej bezobsługowe i bezawaryjne niż EEV, tu nie masz zmiennej wydajności.
    Przy cenie wymienników z chin bardzo polecam jako skraplacza użyć płytówki, cenowo bedzie taniej niz wykonywanie samemu.
    Natomiast parownik wykonaj w formie spirali na kształt płaszczowo-rurowego lub klasyk rura w rurze, to pozwoli na ominięcie zagrożenia zamrożenia jak cos pójdzie nie tak.
    Dodatkowo jeden presostat na parowniku w okolicach zera
  • #20 21656548
    kris86k
    Poziom 11  
    Czy są jakieś przeciwwskazania do wykorzystania fabrycznego skraplacza? Może się okazać zbyt mało wydajny przy takiej przeróbce?
  • #21 21656747
    vinetu_
    Poziom 17  
    Zapytam odwrotnie.
    Czy są jakieś konkrety które przemawiają za użyciem fabrycznego skraplacza?
    Co właściwie chcesz z nim zrobić i jak sobie to wyobrażasz?
  • #22 21656854
    Rysio4001
    kris86k napisał:
    Parownik początkowo chciałbym wykorzystać z klimatyzatora, ale rozważam również wykonie płytkiej "podłogówki" w szklarni...
    To chcesz tę szklarnię chłodzić a nie podgrzewać, skoro parownik na szklarnię?

Natomiast nie wiem, czy podgrzewanie gruntu w szklarni jest dobrym pomysłem. Jeśli są mrozy, a szklarnie nieogrzewane, to zwykle przemarzają nadziemne części roślin.
    Jeśli ogrzewanie rurowe, to w powietrzu ponad gruntem, a nie w gruncie.
    Tyle że czy jest sens przy tak małej szklarni tak kombinować. Raczej zastosować skraplacz powietrzny i podgrzewać powietrze w szklarni.
  • #23 21658229
    kris86k
    Poziom 11  
    Oczywiście pomyliłem terminy. Miałem na myśli to, że chciałbym wykorzystać skraplacz jako nadmuch na szklarnię i to jest tak jak mówisz najlepsza opcja, z tym że zastanawiam się czy nie będzie zbyt mało wydajny. Domyślam się, że COP, a za tym i ilość ciepła do oddania wzrośnie. Szklarnia będzie "rosła" z czasem więc zapas mocy jest jak najbardziej wskazany.

Przy okazji czy są jakieś tanie ciepłomierze umożliwiające pomiar ciepła na wymienniku powietrznym? Nie musi być dokładny, chodzi jedynie o rząd wielkości.
  • #24 21687010
    vinetu_
    Poziom 17  
    Na Olx znajdziesz różne używane parowniki do klimatyzatorów, jeśli zakładasz że bedzie rosło to może warto kupić jakąś kanałówkę lub przypodłogowo-ścienną.
    Mierzenie energii na skraplaczu w ośrodku powietrza jest średnie ze wzgledu na potrzebny sprzet, ale łatwiej będzie policzyć na DZ - przepływomierz/ciepłomierz + licznik energii elektrycznej, suma tych pomiarów będzie bliska mocy nawiewu, a przy okazji będziesz widział COP.
    Pamiętaj, że za duży skraplacz to mogą być problemy z przechłodzeniem, wiec konieczna będzie regulacja prędkości wentylatora.

Reasumując, jeśli wiesz, że szklarnia będzie rosła, to moze warto od razu myśleć o większym urządzeniu?
  • #25 21687019
    kris86k
    Poziom 11  
    vinetu_ napisał:
    łatwiej będzie policzyć na DZ - przepływomierz/ciepłomierz + licznik energii elektrycznej, suma tych pomiarów będzie bliska mocy nawiewu, a przy okazji będziesz widział COP.

Zainteresowało mnie to.
    Rozumiem, że wystarczy pomiar przepływu i temperatury + ilość zużytej energii aby obliczyć COP? Jak to działo bo nie rozumiem?
    Czy należy mierzyć temperaturę na wejściu i wyjściu z wymiennika i na tej podstawie wylicza się COP? Czy w związku z tym potrzebuję dwa ciepłomierze?
    [edit]
    Poczytałem i już rozumiem tylko czy zwykły ciepłomierz zadziała jakby w drugą stronę? Bo tu będzie jakby informacja o ilości wytworzonego zimna.
  • #26 21687210
    vinetu_
    Poziom 17  
    Zwykły ciepłomierz wylicza deltę i przepływ, wystarczy zamienić miejscami czujniki i traktujesz dolne źródło jako "piecyk", warto tylko sprawdzić minimalną deltę pracy.
  • #27 21687228
    kris86k
    Poziom 11  
    Ok, trochę się zakręciłem ale już wszystko jasne.

@vinetu_
    Mam jeszcze jedno pytanie wyczytałem, że na 1kW mocy grzewczej potrzeba około 250l wody na godzinę. Moja studnia ma dość małą wydajność.
    Jaki jest minimalny czas pracy sprężarki, żeby osiągnąć pełną moc PC?
  • #28 21688294
    vinetu_
    Poziom 17  
    Pełną moc w przypadku sprężarki on/off masz w około 2-3sekundy.
    Natomiast układ chłodniczy osiąga jak tylko odciągnie czynnik z niskiej strony do poziomu ciśnienia parowania czyli w tak małym urządzeniu w kilkanaście/dziesiąt sekund.

Natomiast co do rezerwuaru wody, zawsze możesz ją pompować do zbiornika beczki, mauzera i tam wykorzystując parownik w formie wężownicy i automatykę schodzić w okolice bliskie zera - krzepnięcia po czym zatrzymywać pracę i robić zrzut
    .
  • #29 21688572
    kris86k
    Poziom 11  
    Myślałem o tym, ale trzeba by go zakopać dość głęboko albo dobrze zaizolować.
  • #30 21688929
    vinetu_
    Poziom 17  
    Po co?
    Zastanów sie jaka temperatura będzie na dworze oraz jaka bedzie temperatura wody(z ziemi wyciągniesz nawet do 12*C pod koniec sezonu) gdy będziesz go używał.
    Do tego dobierasz deltę i straty i raczej będziesz miał niewielką izolacje.
    Weź pod uwagę czas pracy przez jaki będzie napełniony/napełniany

Podsumowanie tematu

✨ Klimatyzator przenośny BLYSS WAP-267EC nie jest przystosowany do pracy w ujemnych temperaturach i nie posiada funkcji grzania, co powoduje niską efektywność i ryzyko zamarzania parownika przy próbie dogrzewania szklarni zimą. Oszukanie termistora i zastosowanie zewnętrznego sterownika nie rozwiązuje problemów konstrukcyjnych, takich jak niewłaściwy zawór rozprężny, ilość czynnika chłodniczego i brak funkcji defrostu. Uniwersalne piloty prawdopodobnie nie będą kompatybilne z tym modelem ze względu na indywidualne protokoły komunikacji producenta. Alternatywą są nagrzewnice postojowe (np. Webasto) lub elektryczne ogrzewanie, które są bardziej efektywne i niezawodne w niskich temperaturach. W przypadku budowy gruntowej pompy ciepła (PC) do większej szklarni konieczne jest zastosowanie termostatycznego zaworu rozprężnego, odpowiednio dobranej kapilary, zabezpieczeń przed zamarzaniem oraz profesjonalne napełnianie i próby układu azotem. Pomiar mocy grzewczej można realizować przez pomiar przepływu i różnicy temperatur na wymienniku oraz zużycia energii elektrycznej, co pozwala obliczyć współczynnik COP. Butle do czynnika chłodniczego wymagają legalizacji i odpowiedniego sprzętu do odzysku i napełniania czynnika, a minimalna ilość gazu nie jest określona, jednak całkowite opróżnienie butli jest niemożliwe. Fabryczny skraplacz może być niewystarczający, dlatego rozważa się wykonanie własnego skraplacza rurowego lub płytowego. W przypadku małej szklarni (ok. 3 m³) ogrzewanie klimatyzatorem przenośnym jest nieefektywne i niezalecane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA