logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EES47320L – błąd i20, a po nim brak reakcji panelu.

pilichpilichpilich 26 Sie 2025 12:29 483 13
REKLAMA
  • #1 21645003
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Witam, zmywarka Electrolux EES47320L, przerwała pracę z błędem i20 i nie odpompowała wody, wyłączyłem normalnie przyciskiem na panelu dotykowym, dodatkowo wyłączyłem z gniazda na noc. Rano sprawdziłem filtry, rurę odpływu, syfon — wszystko czyste, błyszczące, odessałem wodę z dna zmywarki. Podłączyłem wtyczkę do gniazda, aby zobaczyć czy nadal będzie i20 i ku mojemu zdziwieniu zmywarka nie reaguje na dotyk panelu, nie mogę jej włączyć, nie świeci żadna dioda na panelu itd. Dlaczego tak się zachowuje po i20, co może być przyczyną, że nie mogę jej włączyć teraz? Co jeszcze mogę sprawdzić w tym modelu? Dziękuję.
    AI: Czy możesz potwierdzić, że gniazdko, do którego podłączona jest zmywarka, działa prawidłowo i inne urządzenia elektryczne w nim działają?
    Tak
    AI: Czy po podłączeniu zmywarki do prądu słychać jakiekolwiek dźwięki (np. kliknięcie, buczenie, wentylator), czy jest całkowicie „martwa”?
    Martwa
  • REKLAMA
  • #2 21645046
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Gdybyś miał wyciek to powinieneś uzyskać błąd I30. Skoro miałeś błąd I20 i zalanie wewnątrz zmywarki (o ile dobrze zrozumiałem Twój post) bo może odessałeś wodę z wnętrza komory zmywarki. Kładłeś może zmywarkę z wodą na tył, boki lub przód? Wszystko wygląda niestety na uszkodzenie modułu mocy.
  • REKLAMA
  • #3 21645057
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Wodę odessałem z wnętrza komory zmywarki, bo przerwała pracę. Pod obudowami czyściutko i sucho. Nie przewracałem jej.
  • Pomocny post
    #5 21645072
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1584
    Moduł zgasł - nie pierwszy i nie ostatni ^^

Kenworth 18 napisał:
    Otwórz boki zmywarki i poszukaj modułu sterującego.

Nic nie będzie na nim widać.

Ewentualnie wystarczy sprawdzić rewizję (naklejka na obudowie - gaśnie wadliwa seria *227A).
  • #6 21645528
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Moduł zgasł, ale w sensie — co? Co na nim gaśnie? Co można wymienić? :) Dodam, że wszelkie płytki były wyciągane i sprawdzane przez znajomego elektronika i nie znalazł elementów widocznie uszkodzonych... Co tam się sypie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21645535
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jak co, co? No moduł jest uszkodzony (ten z tyłu zmywarki).
  • REKLAMA
  • #8 21645545
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Moduł składa się z elementów. Jaki element modułu sprawia, że gaśnie, skoro to znany temat? Bo nie znaleźliśmy na nim uszkodzeń.
  • Pomocny post
    #9 21645554
    AsReeX
    Poziom 40  
    Niezupełnie się rozumiemy -> znana jest usterka pod tytułem "ciemna zmywarka / panel", która kończy się wymianą modułu sterującego.

Natomiast nie odpowiem Ci na pytanie "Co tam się sypie?" bo to informacja nieprzeznaczona szerokiemu gronu odbiorców, a i nie wiem czy ktoś w PL jeszcze to rozkminiał :)

Diagnozę co od usterki ode mnie dostałeś, jak chcesz lepić moduł lub wymieniać sztuka za sztukę to już inna para zielonych kaloszy na PW xD
  • #10 21646783
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Zdjęcia naklejek z dekla za zmywarką. Wadliwa seria?
    Naklejka z numerem ANC 156188920 i datą produkcji 202210111916 Etykieta z numerami seryjnymi i kodami na plastikowej obudowie urządzenia
  • #11 21646817
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Pisz do kolegi @AsReeX na PW. Kwestia naprawy to już wasze ustalenia.
  • #12 21646820
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Cytat:
    gaśnie wadliwa seria *227A

pilichpilichpilich napisał:
    Moduł zgasł, ale w sensie — co? Co na nim gaśnie? Co można wymienić?

To była piękna liryczna metafora :)

Pewnie soft się wysypał.
  • #13 21646837
    AsReeX
    Poziom 40  
    pilichpilichpilich napisał:
    Wadliwa seria?

Właściwie powinienem napisać, że począwszy od A0591227A ... A00591228A to kolejna / następna rewizja.
  • #14 21689605
    pilichpilichpilich
    Poziom 2  
    Skończyło się na wymianie modułu na nowy, w pakiecie pompa, nawet nie wiem, czy była niesprawna, bo w jednej kwocie naprawy usługa była.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux EES47320L przerwała pracę z błędem i20, nie odpompowała wody, a po ponownym podłączeniu do zasilania panel dotykowy nie reagował i nie świeciły diody. Sprawdzenie filtra, odpływu i syfonu nie wykazało zatorów ani wycieków. Problem wskazuje na uszkodzenie modułu sterującego (modułu mocy), co jest znaną usterką w tej serii zmywarek. Moduł ten może całkowicie "zgasnąć", powodując brak reakcji panelu i konieczność jego wymiany. Pomimo braku widocznych uszkodzeń na płytkach, moduł jest wadliwy i wymaga wymiany. Wymiana modułu sterującego, często w pakiecie z pompą, rozwiązuje problem. Wskazane jest sprawdzenie rewizji modułu (naklejka na obudowie) pod kątem wadliwej serii. Diagnostyka i naprawa modułu to zadanie dla specjalistów, gdyż szczegóły uszkodzeń nie są powszechnie znane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA