logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV4HVX37 – brak reakcji panelu po naprawie płyty, wpływ grzałkopompy?

zi02czapski 26 Sie 2025 13:16 378 17
REKLAMA
  • #1 21645071
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Bosch SMV4HVX37 — płyta główna po naprawie. Brak reakcji na podłączenie zasilania, panel sterowania martwy. Czy uszkodzona grzałko-pompa może mieć znaczenie, jeśli chodzi o reakcję panelu sterowania? Co mogę sprawdzić, żeby uruchomić sprzęt?
  • REKLAMA
  • #2 21645074
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1602
    Po co i co dłubałeś przy module mocy?
  • REKLAMA
  • #3 21645083
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Oddany do serwisu, który naprawia takie rzeczy, z gwarancją

Dodano po 1 minucie:

Nie mam pojęcia, co było robione. Gdybym sam potrafił, to bym sam zrobił. Ale nie znam się na tyle, żeby tak głęboko grzebać.
  • #4 21645085
    AsReeX
    Poziom 40  
    zi02czapski napisał:
    Oddany do serwisu który naprawia takie rzeczy z gwarancja

To chyba słabo naprawili skoro nie działa xD

zi02czapski napisał:
    Nie mam pojęcia co było robione. Jak bym sam potrafił to bym sam zrobił.

Czego zatem oczekujesz?
  • #5 21645098
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Mam trochę czasu i chęci pogrzebać w elektronice, a cieszy, jak coś się uda naprawić i to działa. Kilka razy się udało, więc liczę na pomoc i wsparcie doświadczonych kolegów, którzy mają wiedzę i umiejętności diagnozy i naprawy. Zepsutego nie zepsujesz, a jak się uda naprawić, to świetnie.
    Chcę rozwijać to zainteresowanie, ale nie wiem aż tyle, co większość forumowiczów.
  • #6 21645102
    AsReeX
    Poziom 40  
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - > czego zatem oczekujesz?

Pierwsza sprawa i najważniejsza ... dlaczego dłubałeś i / lub ktoś dłubał przy module mocy? Co z tą zmywarką było nie tak i dlaczego to nie zostało naprawione?

Ps. Serwis gwarancyjny nie naprawia modułów ... więc nie kręć :)
  • REKLAMA
  • #7 21645109
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Kupiłem uszkodzoną, ponieważ moja już niedomaga, a ta była w miarę świeża i miała otwieranie po zmywaniu. Wstępnie wyszło, że było przepięcie i poprzedni właściciel stwierdził, że nie będzie jej naprawiał, bo gwarancja się skończyła, to kupił nową.
    Po szukaniu i dłubaniu z Waszą pomocą wyszło, że moduł do naprawy, więc znalazłem gościa w Warszawie, który robi takie rzeczy. Dziś paczka wróciła. Niestety bez żadnego opisu. Z moich podejrzeń wynika, że został wymieniony tylko bezpiecznik na płycie, bo więcej znaków po dłubaniu nie widzę. W zmywarce słyszę tylko elektrozawór po podłączeniu, ale nie reaguje. Na tę chwilę koszt zakupu i dłubania przy trzyletniej zmywarce wyniósł mnie 500 zł.
  • #8 21645111
    AsReeX
    Poziom 40  
    Kolega dubla zrobił, a nie temat .. wszystko Ci wyjaśniłem poprzednim razem.

Moduł mocy to złom, podobnie z grzałką + na dokładkę ktoś Cię naciągnął na pseudo naprawę modułu ... który taki sprytny był?

Ps. Dla innych "sprytnych" moduł po strzale sondy NTC nie jest do naprawy -> mikrus, dbus, drobnica = zgon.
  • #9 21645120
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Zimtech mi naprawiał. Mówił że da rade. :(
  • #10 21645136
    AsReeX
    Poziom 40  
    zi02czapski napisał:
    Mówił że da rade.

Obecnie w domenie publicznej funkcjonuje takie popularne określenie "Cóż szkodzi obiecać" xD

zi02czapski napisał:
    Zimtech mi naprawiał.

To chyba jednak nie do końca naprawił?

Z czystej ciekawości testowany był komplet? Moduł mocy, moduł interfejsu użytkownika i moduł SMM - WiFi?
  • Pomocny post
    #11 21645148
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1091
    zi02czapski napisał:
    Co mogę sprawdzić żeby uruchomić sprzęt?

1. zasilacz,
    2. zamieścić wyraźne zdjęcia płytek z elektroniką.
  • #12 21645342
    zi02czapski
    Poziom 5  
    >>21645136 Sam model zasilania serwis chciał. Nic więcej nie miałem dołączać do modułu zasilania
    Moduł zasilania WKKT z etykietą zawierającą numer 9 001 375 303 i dane techniczne Zielona płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi Zielony spód płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i polami lutowniczymi Zielona płytka PCB z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, w tym przekaźnikami HF3FD i kondensatorami Płytka drukowana z podzespołami w tym przekaźnikami, kondensatorami i złączami
    Jeśli trzeba dokładniejszych danych danego elementu, to nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21645362
    AsReeX
    Poziom 40  
    Majster czego ty po ludzku nie rozumiesz? Moduł to złom! Do śmietnika możesz go wrzucić... Uszkodzony jest mikroprocesor!
    zi02czapski napisał:
    Sam model zasilania serwis chciał. Nic więcej miałem nie dołączać do modułu zasilania

Na wesoło, a jak by inaczej xD
  • #14 21645367
    zi02czapski
    Poziom 5  
    >>21645362

Jutro to składam i kończę z tym sprzętem.
  • Pomocny post
    #15 21645369
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Piotr2608 Co ty Panie kolego tam natworzyłeś dobrego?

@zi02czapski Zapłacisz uczciwie to ci ożydzę jakiś moduł (oczywiście ulepiony) bo tylko takie są "tanie" xD

Natomiast punktem wyjścia jest wymiana grzałki oraz sprawdzenie modułu SMM oraz IaB (bo wtedy koszty rosną lawinowo).
  • #16 21645489
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Znalazłem, co dodatkowo padło, albo co było od początku, a nie zauważyłem...
    Co to jest za moduł? Szukałem, ale nie widzę nic takiego w sieci. Pewnie to rozwiąże wszystkie problemy, bo wyjdzie, że mocno oberwała zmywarka i umarła tragicznie.
    Uszkodzony moduł elektroniczny BSH Hausgeräte GmbH z nadpaleniami na płytce PCB Uszkodzony moduł elektroniczny PCB z przypalonymi stykami, leżący na dżinsach Biały plastikowy moduł z kodem kreskowym i napisem Jabil Poland SM80
  • Pomocny post
    #17 21645517
    AsReeX
    Poziom 40  
    zi02czapski napisał:
    Co to jest za moduł
    Ten o którym pisałem wyżej (SMM - WiFi)! Moduł IaB (interfejs użytkownika) zapewne również jest uszkodzony.
    zi02czapski napisał:
    Szukałem ale nie widzę nic takiego w sieci
    Nic dziwnego - 8 stów kosztuje. Zmywarka nie ma jakiejkolwiek wartości i nadaje się wyłącznie na złom - nie ma tam już niczego wartościowego, wszystko jest uszkodzone xD
  • #18 21645532
    zi02czapski
    Poziom 5  
    Nietrafiony zakup. Złom totalny. Nieopłacalna naprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie płyty głównej w zmywarce Bosch SMV4HVX37 panel sterowania nie reaguje po podłączeniu zasilania. Pojawia się pytanie, czy uszkodzona grzałkopompa może wpływać na brak reakcji panelu. W odpowiedzi zasugerowano zweryfikowanie przyczyn ingerencji w module mocy, co może mieć związek z problemem. Brak dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki lub testów elementów, które mogłyby pomóc w uruchomieniu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA