Witam! Kupiłem na spróbowanie internet mobilny od Orange - Wrocław, Bolesława Krzywoustego 269, ale zasięg na routerze bez anteny zewnętrznej jest tragiczny. Co polecacie zrobić? Antena zewnętrzna będzie problematyczna w montażu. Czy zmiana routera na MC888 coś zmieni? A może polecacie innego dostawcę?
To śmieciowy router, agreguje 2 pasma LTE w QAM256, ma ubogą diagnostykę sygnału i BTS-a, nie nadaje się nawet do testów. Test wykonuje się na telefonie 5G Android z kartą Orange, na poczatek wewnątrz i [pokazuje screena z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestu, potem to samo z telefonem wystawionym na zewnątrz.
BTS NetWorks na pozwoleniu T-mobile jest na wieżowcu przy Krzywoustego 321, stacja ma 5G3600 oraz LTE2600+2100+1800+800+900 dla T-mobile i Orange. Powinno jeszcze dzialać też pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, ma też pozwolenie na 5G700 N28.
Drugi sektor skierowany na Osiedle Rycerskie.
Na N78+ 4 pasma LTE osiagi ponad 500Mb/s.
Po drugiej stronie Odry taki sam BTS na Poprzecznej, sektor na azymut 50 wzdłuż torów i Krzywoustego. Jest też stacja bazowa na Krzywoustego 107 ale nie ma sektora w twoim kierunku.
Mozliwe też ze masz zasięg z BTS-a na kominie na terenie Polaru, te same pasma i 2 sektor na 224 stopnie czyli na twój kierunek.
Z innych operatorów N78+4 pasma LTE ma też Play na Bierutowskiej 8 i sektor na ciebie.
Do testów Orange karta z dostępem do 5G np. pre-paid za 5 zł i na nim masz teraz w promocji 800+200+1000GB czyli 2TB danych na m-c za darmo.
Okej, zrobiłem test wewnątrz 1,5 m od okna telefonem iPhone 13 Pro z kartą prepaid Orange oraz na zewnątrz 2 m od okna.
Na drugim telefonie iPhone 12 z kartą T-Mobile wewnątrz wyszło na Speedtest 10,07 pobieranie i 0,11 upload.
Wewnątrz z aplikacją jakąś na iOS i Speedtest, a drugie Speedtest.
Router mam śmieciowy, bo pożyczony tylko na testy. Jaki polecasz w mojej sytuacji? Myślałem o ZTE MC888, ale teraz to nie mam pewności, czy bez anteny zewnętrznej on da radę. Z drugiej strony mógłbym dać tę zewnętrzną, podobno są przewody, które można puścić przez okno i zamykanie ich nie uszkodzi. Jest jednak mały problem, bo na dzielnicy mam szemranych sąsiadów i antena mogłaby dosyć szybko zniknąć… a mieszkam na parterze…
Kotwica na LTE800 lub LTE2100 z 2 sektora na Krzywoustego 321, sygnal ogólnie bardzo słaby, 5G N78 na 3.6GHz z tego sektora lub innego BTS-a , to trzeba sprawdzić na Android z NetMonster, bez zestawu IDU-ODU się nie obejdzie czyli zestaw zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej koszt około 1000 zł.
Ostatnie pytanie: wystarczy, że zamontuję antenę, powiedzmy, na wys. 3 m, jakoś metr nad oknem na ścianie budynku, czy to nic nie da i muszę kombinować, żeby dostać się na dach?
✨ Użytkownik zgłasza problem z niskim zasięgiem internetu mobilnego Orange na routerze bez anteny zewnętrznej w lokalizacji Wrocław, ul. Bolesława Krzywoustego 269. Rozważa zastosowanie anteny zewnętrznej, jednak montaż jest problematyczny, oraz rozważa zmianę routera na model MC888 w celu poprawy sygnału. Poszukuje rekomendacji dotyczących optymalizacji zasięgu, w tym ewentualnej zmiany dostawcy usług internetowych lub sprzętu. Wygenerowane przez model językowy.