logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei H155-381 vs Zyxel NR5101 vs TP-Link NX200 5G – porównanie wydajności w Orange

bialy12 28 Sie 2025 20:52 1737 9
REKLAMA
  • #1 21647306
    bialy12
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Naszło mi dziś jakieś takie kolejne poirytowanie więc postanowiłem, że opiszę swoje doświadczenia, aby może potomni nie musieli marnować kasy.

Nie znam się totalnie, nie znam przyczyn które opisuje, wiem, tylko że rezultaty są irytujące.

[luty 2024]
    zakup HUAWEI 5G H155-381 CPE za 999 zł na allegro od jakiegoś prywatnego importera.
    Karta SIM Orange na kartę, wykupiony największy pakiet 5G.
    Miejsce to Warszawska Wola. Pierwszy speed test ponad 600 Mb/s, ping maks 6-12, działanie ogólnie bajka. Właściwie całe pokrycie domowe plus praca zdalna na zdalnym pulpicie bez zarzutu.

[lipiec 2024]
    skoro jakiś Huawei z allegro tak ładnie chodzi to coś renomowanego ze sklepu powinno wręcz śmigać. No to zakup Zyxel NR5101 5G WI-FI 6 (999 zł z allegro) no bo Tajwańskie i w ogóle takie super w testach.
    Lokalizacja już inna, bo Bydgoszcz. Praca codzienna to dramat. Zwykły yt w tv nawet przycina, co jakiś czas lagi. Speed test niby ponad 200 Mb/s ale realnie lipa. Zabrałem go do Warszawy, to samo miejsce co Huawei tj. parapet na słońcu no i maks 450 Mb/s na tej samej karcie i dokładnie w tym samym miejscu... Totalna porażka, co w sumie mogłem już poznać po samym systemie routera który jest dość prymitywny. Router oddelegowany w gorsze miejsce jako taki zapasowy...

[wrzesień 2024]
    koniec z jakimiś losowymi markami, więc czas na TP-Link Archer NX200 5G (1299 zł z X-komu) i zabieram dziada do Bydgoszczy. Znowu, to samo miejsce, ten sam użytek i jest mała poprawa. YT nie zacina - "wow"... Speed test wykręca około 300 Mb/s.
    Router został już do dziś w tej lokalizacji i co jest irytujące to fakt, że co jakiś czas totalnie nie ma internetu. WiFi nadaje, ale jest brak dostępu do internetu. Ustawiłem auto reset codziennie, ale router nie ogarnia dobrego czasu, bo pobiera jakieś dziwne lokalizacje albo rozjeżdża się o godziny.. Efekt jest taki, że tak około dwóch do czterech razy w tygodniu trzeba go odłączyć od prądu, aby połączenie z netem wróciło... Za taką kasę sprzęt to kpina..

Testowałem też go w Warszawie na tym samym parapecie i z wielkim bólem wykręcił ponad 500 Mb/s...

Nie mam całkowicie pojęcia, dlaczego tak jest, ale moje doświadczenia są takie, że stary model Huawei z allegro od jakiejś firmy krzak wykręca najlepsze wyniki i co najważniejsze stoi praktycznie non stop na słońcu w lekkim kurzu. Zyxel największa obudowa, super niby tajwański sprzęt - w praktyce najgorszy. TP-Link modelowo najmłodszy ale albo się grzeje albo coś nie tak z softem, lagi straszne.

Huawei naprawdę dostaje w ciry i naprawdę w ciągu tego półtora roku może ze trzy lub cztery razy go resetowałem.

Może jest tu jakiś ekspert i wyjaśni co za tym stoi.

Ja dziś żałuje, kolejnego routera już nie kupię, ale mimo całej nagonki i polityki, wziąłbym huawei'a.
  • REKLAMA
  • #2 21647375
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Brak opisu jak działa Zowee/Brove H155-381 w Bydgoszczy, testy nie polegaja tylko na podaniu wynikow speedtestu.
    NR5101 to router 5G z 2020 roku na X55 wiec w 2024 bez rewelacji , TP-link to budzetowy model na T730 a h155-381 na Balong 5000, stary modem 5G od Huawei spisuje się niezawodnie. Ale kluczowe jest zawsze N78 na 5G i parametry sygnału na nim, w Warszawie akurat sieć 5G N78 dla Orange jest dużo bardziej zaawansowana niż w Bydgoszczy.
    W przypadku gorszych parametrów sygnału na 3.5GHz osiagi na N78+LTE będą niższe. Dlatego zamiast routera wew. 5G w lokalizacjach oddalonych od stacji bazowych z N78 korzysta się z zew. CPE 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21647404
    bialy12
    Poziom 10  
    sam test jest oczywiście na wyrost, co mnie to wszystko uświadomiło to, że w tych routerach stabilność połączenia to jednak najważniejszy parametr. Same speed testy to przy 300 Mb/s jest zdecydowanie wystarczające.

Dla jasności, BTS z którym łączyłem się w Bydgoszczy:

Zrzut ekranu przedstawiający parametry stacji bazowej Orange (ID: T-35024) w Bydgoszczy, z informacjami dotyczącymi pasm 5G, GSM i LTE.

i BTS w Warszawie:

Zrzut ekranu z informacjami technicznymi stacji bazowej Orange 5G/LTE/GSM w Warszawie przy ul. Karolkowej 78.

Tabela z danymi BTS i pozwoleniami UKE dla różnych technologii komórkowych (UMTS, LTE, 5G, GSM)

Nie znam się całkowicie na procesorach 5G, ale znalezienie to, co jest teraz najlepsze i najnowsze na rynku jest mało dostępne.
  • #4 21647413
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego mało dostępne, wszystko zalezy z jakiego źródła się korzysta. Na jakiej podstawie twierdzenie ze na N78 korzystasz z tych stacji bazowych ORANGE? W NSA kotwica na LTE moze być z innego BTS-a niż n78, diagnostyka na tych routerach pokazuje co najwyzej dane BTS-a , sektor , PCI i parametry sygnału na kotwicy LTE lub wszystkich pasmach LTE w przypadku N78 zawsze tylko samo PCI wiec weryfikacja po PCI nie jest łatwa, trzeba je po prostu znać a baza BTSearch.pl ich nie gromadzi i nie pokazuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21647441
    bialy12
    Poziom 10  
    >>21647413

no dobra, jak juz tak dyskutujemy. Gdybyś miał wytypować najlepszy moduł / router 5G na rynku. Taki roll-royce wśród routerów to co by to było?
  • REKLAMA
  • #6 21647504
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21647529
    matek451
    Poziom 43  
    Na dzień dzisiejszy na polskim rynku teoretycznie najlepszy sprzęt to klony Huawei oparte na nowym Chipsecie i modemie 5G od HiSilicon https://www.youtube.com/watch?v=NTNQAzFRh54 czyli 5G Zowee/Brovi CPE 6 H165-383 modem 5G do 11.7Mb/s , porty 2.5GE ora Wifi 7 BE3600.
    Dostępny już w Play w abonamencie za cene 799 zł płatne w 24 ratach po 33.25 zł/m-c do abonamentu , lub bez abonamentu za 1599 zł. Można spodziewać się ze pojawią się na rynku wtórnym za rozsądne pieniądze.
    Jesli chodzi o sprzęt oparty na Qualcomm SDX75 to w na rynku obecny już ZTE MC8351 https://www.ltemall.com/product/zte-g5-ultra-5g-router-ai-5g-fwa-wifi-7-new-product/ w Polsce jeszcze niedostępny.
    Na Alibabie za około 320 $ jest oferowany Suncomm https://www.alibaba.com/product-detail/Hot-Se...56.trade-carp.valid-supplier.3.70cf3192w5KuS1 to w tej chwili najtańszy sprzęt na tej platformie.
    Do tego dochodzą jeszcze te na Mediatek T830 i od ZTE za 269 $ https://www.alibaba.com/product-detail/2024-Z...jni_wEddn4aq_LmwjAVShc1dyKcIR2OUaAtA2EALw_wcB u nas oferowany jak ULTRA https://zteshop.pl/zte-g5-ultra-router-stacjonarny-5g-lte-kat19 za kosmiczną cenę a specyfikacja to PRO ale z ZTE tak bywa,
    Z innych na T830 jest jeszcze https://www.alibaba.com/product-detail/Lg6851...56.trade-carp.valid-supplier.5.70cf3192Wg44mq za 275 $ .
    Firmy Suncomm czy Fiber Home to znani producenci w tym OEM dla innych a sprzęt w konkurencyjnych cenach.

Ogólnie standardem jest teraz produkcja na SDX75/72 od Qualcomma oraz T830 Mediateka, porty oczywiscie 2.5Gb/s i radio WiFi 7 o róznych prędkościach, do tego anteny wewnetrzne o duzym zysku.
    Klony Huawei opieraja się na ich nowych chipsetach i modemie 5G w technologii 7nm opracowanej przez HiSilicon czyli Kirin9000s i produkowanej w SMIC.
    Na dziś ten z Play za 799 zł w abonamencie to hit nie do pobicia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21647811
    bialy12
    Poziom 10  
    ok, dla dopełnienia już mojego pseudo pomiaru uzupełnię odległości:

Warszawa:
    Okno na 7 piętrze, BTS na około 4 piętrze, żadnych przeszkód, widzę nadajniki z okna — ok. 300 metrów

Bydgoszcz:
    Okno na 3 piętrze, BTS na około 5 piętrze (jedyny wysoki budynek w okolicy), widzę również w pełni nadajniki z okna, odległość około 450 metrów.

Erbit napisał:
    No... ale zakupy czyniłeś, kasę wydawałeś... prawda ?

Popełniałem błąd za błędem, kasa zmarnowana, może ktoś, kto będzie miał podobny dylemat będzie już o te spostrzeżenia mądrzejszy.

Szkopuł tkwi w tym co napisał matek451, stare procesory które działają słabo. Kpiną dla mnie jest, że duże sieci sprzedawców w Polsce wciskają taki chłam i reklamują to jako nowe i super sprzęty.

Na alibabie czy innym chińskim markecie z ich hieroglifami są sprzęty z najnowszymi wypasionymi bebechami.

matek451 napisał:
    Na dziś ten z Play za 799 zł w abonamencie to hit nie do pobicia.

i to mnie przyznam szczerze dość szokuję. W mojej świadomości wszystko, co sprzedają operatorzy to jest maks średnia jakość na kosmicznej marży, żeby łupać nieświadomych klientów.

Gdybym dziś miał wybierać raz jeszcze to kierowałbym się tylko i wyłącznie procesorem 5G. W domowych warunkach czy to jest WiFi 6 czy 7 nie ma żadnego znaczenia.

Huawei CPE 6 H165-383 — na chińskich stronach ok. 500 USD. Jest drogo ale po tym co sam sprawdziłem z Balong5000 faktycznie brałbym go pod uwagę.

ZTE MC8351 to byłby drugi kandydat, no bo jednak jak się dowiedziałem, wszystkie topowe smartfony są na modemach Qualcomm'a m.in. iPhone'y.

Spoiler:
    Jak coś to mam do sprzedania Zyxela NR5101 i TP-Link NX200 xDDD
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21647846
    matek451
    Poziom 43  
    Sam dystans to nie wszystko, istotne jest też jak skierowane są anteny sektorowe na BTS-ach, ten na Pięknej ma je na azymut 50,170 i 280 stopni i mozna być w lokalizacji pomiedzy sektorami co z reguły skutkuje niższym SINR i prędkościami, stacje bazowe nie promieniują dookólnie a sieć jest skonfigurowana żeby sektory na sąsiednich BTS-ach się nie zakłócały, w przypadku 5G NSA dochodzi jeszcze kotwica na LTE oraz agregacja N78 z pasmami LTE, niekoniecznie z tego samego BTS-a. Maksymalizacja osiagów z reguły wymaga zastosowania zew. CPE 5G które maja anteny kierunkowe MIMO4X4 o większym zysku i skierowanie go na konkretny BTS, pomijamy tez tłumienność ścian czy szyb więc zyskujemy o około 10dB lepsze parametry sygnału.
    Co do Huawei to zawsze był lider sprzetowy na LTE a takze teraz 5G i mówimy o ich sprzęcie na stacje bazowe i klienckim. Latami nad tym pracowali, opoźnił ich ten ban pod pozorem braku bezpieczeństwa ale to już nadrabiają, póki co 7nm proces produkcji przy chipsetach i modemach 5G do routerów wystarczy , ale sprzet kliencki robią firmy klony Huawei jak Zowee/Brovi ale softowo to sa wszystko HiLink od Huawei.
    Gorzej że mają zniknąć ze stacji bazowych ale są rynki gdzie i tak będą obecni, teraz zapewne wkrótce na 6G, szkoda bo brak konkurencji ze strony Huawei raczej nie wrózy dobrze klientom ale teraz to wszystko polityka i temat do odrębnych rozważań.
    A co do Qualcomm i Mediatek to ich rywalizacja w tych produktach pokazuje jak zyskują na tym klienci.
    Jesli ktoś chce mieć najnowszy sprzęt , w dobrej cenie to musi śledzić rynek, opierać się na opiniach ludzi zorientowanych w tematach . W internecie 95% opinii, danych to marketingowe bzdury.
    Przecietny Kowalski niestety nie korzysta z tych źródeł wiec łatwo mu wcisnąć kit za kupę kasy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21656492
    Zeusek_dom
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Zachowanie TP-Link Archer NX200 5G może być takie z uwagi na bliskość np. jednostki wojskowej która sieje zakłócenie na wi-fi.
    Miałem taki przypadek na MC888 i pomogło zmniejszenie szerokości pasma wi-fi z 160 na 80. Mam wrażenie że pod tym względem Huawei wypada lepiej, mam od kilku dni H165-383 (matek451 o nim wspomina). Szerokość ustawiona na 160MHz i jak dotychczas nie miałem przerw na wi-fi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Porównanie wydajności routerów 5G Huawei H155-381, Zyxel NR5101 oraz TP-Link NX200 w sieci Orange wykazało znaczące różnice wynikające głównie z lokalizacji, jakości sygnału i zastosowanych modemów. Huawei H155-381 z modemem Balong 5000 sprawdza się stabilnie w Warszawie na paśmie N78, oferując prędkości do 600 Mb/s i niski ping, co umożliwia komfortową pracę zdalną. Natomiast Zyxel NR5101 (modem Qualcomm X55 z 2020 r.) i TP-Link NX200 (modem Qualcomm T730) w Bydgoszczy osiągają niższe prędkości i niestabilne połączenia, co jest efektem słabszego pokrycia 5G N78, różnic w konfiguracji BTS oraz warunków propagacji sygnału. Kluczowe znaczenie ma jakość i parametry sygnału 5G N78 oraz kotwica LTE w trybie NSA, a także ustawienie anten BTS i lokalizacja względem nich. W warunkach słabszego sygnału rekomendowane jest stosowanie zewnętrznych CPE 5G z antenami kierunkowymi MIMO 4x4. Najnowsze routery oparte na chipsetach HiSilicon i Qualcomm SDX75 (np. Zowee/Brove H165-383, ZTE MC8351) oferują wyższą wydajność i stabilność, jednak są mniej dostępne na polskim rynku. Problemy z jakością sprzętu oferowanego przez duże sieci sprzedaży wynikają z użycia starszych procesorów i modemów, co wpływa na gorsze doświadczenia użytkowników mimo wysokich cen. Dodatkowo, zakłócenia Wi-Fi (np. w pobliżu jednostek wojskowych) mogą wpływać na działanie TP-Link NX200, gdzie zmniejszenie szerokości pasma Wi-Fi z 160 MHz do 80 MHz poprawia stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA