logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xaomi Mi scooter 3,,, wszystko jest OK,,, a nie jedzie

szszsz1959 29 Sie 2025 03:31 336 5
REKLAMA
  • #1 21647471
    szszsz1959
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Sytuacja jest następująca: Xiaomi Mi Scooter 3... Włącza się, wszystko działa, nie generuje się żaden błąd, ale hulajnoga nie jedzie (motor w kółku nie ciągnie)
    1. Otwarta jest pokrywa od spodu tam, gdzie baterie, kilkakrotnie wypinałem/wpinałem przewody zasilania do sterownika.
    Poszukując rozwiązania problemu.
    2. Kilkakrotnie wypinałem/wpinałem przewody z konektorów fazowych i włączałem/ włączałem hulajnogę
    3. Wyjąłem małą wtyczkę od hallotronów — 5 cienkich przewodów,
    szybko mierząc napięcie zasilania na bolczykach gniazdka (plus i minus) = 4,25 V... chyba powinno być 5 V.
    4. Zmierzyłem napięcie na konektorach fazowych na sterowniku i uruchomionym panelu LCD, ale bez podłączonych przewodów silnika, na każdym jest 0 V.
    5. Zmierzyłem napięcie na konektorach fazowych z podłączonymi przewodami od silnika = tak samo 0 V na wszystkich konektorach.
    6. Po wyjęciu małej wtyczki od hallotronów na panelu zgłasza się błąd numer 18 i trzeba działać szybko, gdyż za chwilę system wyłączy całkowicie zasilanie i hulajnogę.
    7. Jest zdjęty kawałek zewnętrznej izolacji przy wejściu grubego przewodu zasilającego fazy silnika i wspólnego dla hallotronów. Sprawdzono wzrokowo, czy gdzieś nie przetarły się przewody — nic takiego nie widać. Sprawdzono cienkie przewody od hallotronów, czy może wewnątrz żyły się przełamały, ale wtedy w izolacji powstałoby takie kątne załamanie.
    Wniosek mam następujący... czyli hulajnoga widzi, że z hallotronami lub tylko z ich zasilaniem coś jest nie tak i generuje błąd — to jest prawidłowa odpowiedź sterownika.
    Ale mam pytanie:
    Dlaczego hulajnoga nie zgłasza żadnego błędu i na panelu LCD pokazuje, że wszystko OK, chociaż ja rozłączyłem fazowe przewody od sterownika prowadzące do silnika!!!
    Po włączeniu hulajnogi na panelu LCD dalej wszystko OK, tak jakby nic nie było ruszane... tylko siadać i jechać. Ale kółko z silnikiem się nie kręci mimo rozruchu kółka ręcznie?!
    Konkluzja moja jest następująca:
    Nie mogę uwierzyć, że dla hulajnogi nie jest to problem i system nie musi wygenerować jakiegoś błędu.
    NIE WIDZĄC KODU BŁĘDU, NIE WIEM GDZIE GO FIZYCZNIE SZUKAĆ...
    czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał ??
  • REKLAMA
  • #2 21647511
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 628
    Jak zrozumiałem, odpinasz silnik i dziwisz się że nie jedzie? Albo że nie zgłasza błędu? Jeździ ta hulajnoga, czy nie?
  • REKLAMA
  • #3 21647750
    szszsz1959
    Poziom 8  
    >>21647511 To może ty tak robisz ze swoim samochodem, że wyjmujesz silnik w warsztacie, a później się dziwisz, że nie możesz zjechać z kanału... Może przeczytaj najpierw dokładniej tytuł mojego tematu!
    Widok forum elektroda.pl z tematem o hulajnodze Xiaomi Mi Scooter 3, która się nie porusza.
  • REKLAMA
  • #4 21647817
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    W żadnej Xiaomi nie ma monitoringu otwartego obwodu na złączach fazowych.
    Pierwsze pytanie co Ty do niej wgrałeś? Jaki masz MCU w sterowniku?
  • REKLAMA
  • #5 21648650
    szszsz1959
    Poziom 8  
    VPSA132 napisał:

Już odpowiadam... ja do niej nie wgrywałem żadnych nowych softów ani żadnych haków,
    Dzieciarnia która ją używała to chyba jeszcze za smarkata jest żeby coś tam programowo napsuć, chociaż w dzisiejszych czasach to nie wiadomo co oni tam wyprawiają na tych swoich smartfonach.
    Ja jestem z zawodu tylko mechanikiem i jak widać na przesłanych fotografiach już sporo Rozkręciłem i zajrzałem tu i tam, ale z racji wieku to prędzej bym naprawił ruskiego lampowego rubina niż pojął co tu się zepsuło w tej elektronice😬

Dodano po 37 [minuty]:

VPSA132 napisał:

Już odpowiadam... ja do niej nie wgrywałem żadnych nowych softów ani żadnych haków,
    Dzieciarnia która ją używała to chyba jeszcze za smarkata jest żeby coś tam programowo napsuć, chociaż w dzisiejszych czasach to nie wiadomo co oni tam wyprawiają na tych swoich smartfonach.
    Ja jestem z zawodu tylko mechanikiem i jak widać na przesłanych fotografiach już sporo Rozkręciłem i zajrzałem tu i tam, ale z racji wieku to prędzej bym naprawił ruskiego lampowego rubina niż pojął co tu się zepsuło w tej elektronice😬

Wsferze mechanicznej to daję sobie rady z tą hulajnogą i na razie sprawdziłem czy w ogóle silnik jest scrawny. Wydaje mi się że jeżeli by nie by, to powinien wyskoczyć jakiś błąd-ale nic si3 nie pokaazuje. Metoda sprawdzająca była taka na zwarcie, przewódy fazowye kazdy z każdym, co daje mocny opor na kole.
    Sprawdziłem też halle, czy mają jakieś zwarcie między sobą albo do obudowy/ masy_nic takiego się nie dzieje, zasilanie dałem zewnętrzne 5 V
    Jeżeli chodzi o programowanie MCU to tutaj jestem jak nowo narodzony i nie wiem gdzie odczytać ten jego number, może byłby na PCB sterownika, akurat mam go na wierzchu, ale jeżeli tam go nie ma to pewnie będzie możliwość odczytania przez aplikację tą do hulajnogi już Właśnie się uczę jej obsługi, bo dopiero co zainstalowałem... jedną mam Xiaomi Home a drugą Nineboot.
    To na razie wszystko co dałem radę zrobić samodzielnie, no i przede wszystkim to zstyd mi przed wnuczkami że dziadek to wszystko potrafił naprawić- nie umie uruchomić tej cholernej hulajnogi!!
    więc bardzo prosiłbym o jakieś dalsze wskazówki- może jakoś zdalnie współpracując uda mi się uruchomic ten cud techniki.
    Zdemontowany panel sterowania elektrycznej hulajnogi z widoczną płytką PCB i wyświetlaczem LED.
    Zbliżenie na etykietę akumulatora litowo-jonowego w hulajnodze elektrycznej, model NE1003-H, 36V, 7650 mAh.
    Otwarta obudowa hulajnogi elektrycznej z widocznymi przewodami i płytką elektroniki sterującej.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną sterownika hulajnogi elektrycznej z widocznymi przewodami i kondensatorami.
    Zbliżenie na koło przednie elektrycznej hulajnogi z widocznym silnikiem w piaście i wiązką przewodów.
  • #6 21656654
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Uszkodzenie czujników halla wywala błąd więc nie masz co ich sprawdzać bo nieumiejętne sprawdzanie może je uszkodzić. Załącz screen z aplikacji M365 Tools zakładka BASIC.
REKLAMA