logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki

rafik54321 07 Sty 2025 12:49 639 8
REKLAMA
  • #1 21381545
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Witam. Mam problem z klonem hulajnogi xiaomi m365. Podczas jazdy (niezależnie od trybu, czy eco, czy D czy S) po krótkiej chwili wyskakuje błąd E4, wyświetla się czerwony kluczyk i odcina zasilanie silnika hulajnogi (wyświetlacz się nie wyłącza, cały czas wyświetla błąd). Po zatrzymaniu się i upływie chwili - wszystko zaczyna działać normalnie by po chwili znów ją odcięło. Co dziwne - hulajnoga bez obciążenia pracuje całkowicie normalnie (gdy się uniesie koło w górę).

Mam drugą niemal bliźniaczą hulajnogę (też klon), więc przełożyłem silnik. Bez zmian, więc silnik raczej jest sprawny. Bateria jest podłączona do sterownika wyłącznie plusem i minusem. Żadnych przewodów komunikacyjnych, więc gdyby to była bateria i jej zabezpieczenia to raczej powinno wszystko zgasnąć na amen.

Manetkę gazu wymieniłem (choć musiałem przelutować wtyczkę, kolory przewodów w starej i nowej były takie same) - bez najmniejszej różnicy.

Próbowałem przełożyć całą kierownicę z w pełni sprawnego egzemplarza, ale muszą być delikatne różnice w konstrukcji, bo sprawna kierownica totalnie nie działa w zepsutym egzemplarzu i odwrotnie.

Gdzie szukać usterki - w sterowniku silnika, czy raczej w sterowniku na kierownicy?
    Załączniki:
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_124301_665.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_124249_886.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_123936_397.jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_123908_477.jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_123924_395.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klon hulajnogi Xiaomi M365 - błąd E4, odcięcie zasilania silnika, diagnoza usterki img_20250107_123824_991.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21381939
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Z klonami jest ciężko bo co klon to inna elektronika. Ja bym zgadywał, że chodzi o temperaturę sterownika.
  • REKLAMA
  • #3 21381989
    rafik54321
    Poziom 30  
    Metalowy radiator do którego są przykręcone tranzystory/mosfety (?) jest jeszcze potem przykręcony do obudowy.
    Odkręciłem ten aluminiowy blok od "tranzystorów" i pod nim jest tylko taśma kaptonowa, bez żadnych termopadów. W zasadzie nigdzie nie było żadnych termopadów. Wymieniłbym te tranzystory, ale co tam siedzi? Są oznaczenia na nich 076R5NT i EW2K3JC B.

Chyba że ktoś jest w stanie wskazać jakiś "cywilizowany" zamiennik.

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Ewentualnie rozważam jeszcze taką opcję by zwyczajnie kupić cały komplet, który wygląda nieco inaczej. Np coś takiego.
    https://allegro.pl/oferta/kontroler-sterownik-plyta-glowna-do-m365-pro-15705711164
    Pytanie tylko czy czujnik z silnika podłączę do takiego sterownika? Bo przerobienie wtyczek silnika z okrągłych konektorów na wsuwki to już pikuś.
  • #4 21382800
    VPSA132
    Poziom 26  
    rafik54321 napisał:
    Wymieniłbym te tranzystory, ale co tam siedzi?

W jakim celu? Są sprawne.
  • REKLAMA
  • #5 21383147
    rafik54321
    Poziom 30  
    Nałożenie pasty pod mosfety nic nie dało :/ . Więc albo już są jakoś uszkodzone, albo to zły trop.
  • REKLAMA
  • #6 21383373
    VPSA132
    Poziom 26  
    Nie chodziło mi o to że coś się może przegrzewać tylko że może błędnie odczytywana jest temperatura.
  • #7 21383543
    rafik54321
    Poziom 30  
    Coraz bardziej się skłaniam ku kupieniu alternatywnego całego zestawu jak podałem powyżej. Tylko pytanie czy sam czujnik halla z koła do tego podejdzie :/ . Bo już reszta powinna pasować. Elektronika sterująca jest od zestawu, a już sam silnik bezszczotkowy jest "głupi" XD. W moim silniku wtyczka jest też 5pin jak tutaj więc powinno siąść. Pytanie czy ktoś robił taką podmiankę?
  • #8 21383628
    VPSA132
    Poziom 26  
    Robiłem wiele razy. Klony mają często inne piny fazowe silnika i inną złączkę czujników halla. Należy przerobić podłączenie oraz dobrać doświadczalnie kolejność faz i kolejność czujników względem faz tak aby pasowało i silnik mógł pracować tak jak powinien. W klonach często spotyka się klamkę hamulca na dwa przewody ( sygnał hamowania zero-jedynkowy). W Xiaomi są trzy ( sygnał hamowania jest zmienny i narasta razem z głębokością wciśnięcia klamki ). Daje to możliwość sterowania prądem hamowania zależnie od poziomu wciśniętej klamki. Jednak można użyć klamki z klona tylko odpowiednio trzeba to podłączyć. Oczywiście hamowanie będzie zero-jedynkowe. Złączka manetki gazu także jest inna ale elektrycznie wszystko pasuje. Wystarczy ominąć kostkę lub kupić po prostu manetkę i klamkę z Xiaomi.
    W programie z Xiaomi dodatkowo wyłącza się obsługę fabrycznej baterii i można jeździć pamiętając o tym że zwykle baterie w klonach nie są wstanie dać więcej prądu niż bezpieczne 20A. To odpowiada ustawieniom programu z modelu Xiaomi 1S lub M365. Przy ustawieniach programu na PRO lub PRO2 bateria w klonie skiśnie i uszkodzi się bardzo szybko.
  • #9 21383685
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ten zestaw który podałem też pewnie jest nieoryginalny i oglądając zdjęcia, widzę że złącza pod fazy silnika są oznaczone w ten sam sposób co u mnie. Literami: A, B i C.

Klamkę hamulca mam na 3 przewody. Złączka 1:1 jak od manetki gazu (ale spoko tego na pewno nie pomyliłem jakby co XD).

Pytanie czy bateria podoła na tym sterowniku :/ .
    Bo też humoreska, na moim sprawnym klonie, prędkość maksymalna to niby 25km/h, ale jedzie szybciej niż na uszkodzonej która pokazuje 30km/h XD. Ale to akurat najmniejszy problem.

Zakładam że te nieoryginalne sterowniki i tak są ładowane do klonów. Więc strzelam że nie powinien przeciążyć baterii.

Zakup oryginalnych podzespołów xiaomi raczej będzie już nieopłacalny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klonem hulajnogi Xiaomi M365, który wyświetla błąd E4 i odcina zasilanie silnika podczas jazdy, mimo że bez obciążenia działa normalnie. Po wymianie manetki gazu i silnika, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa przegrzewanie się sterownika, ponieważ brak jest termopadów pod tranzystorami. Rozważa zakup nowego sterownika, ale ma wątpliwości co do kompatybilności czujnika Halla oraz możliwości przeciążenia baterii. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że klony mogą mieć różne złącza i piny, co wymaga przeróbek. Wskazują również na możliwość użycia nieoryginalnych komponentów, ale z zachowaniem ostrożności w kwestii prądu z baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA