logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCL 55C7K – plamka na matrycy po tygodniu użytkowania, wypalenie czy zabrudzenie?

29 Sie 2025 16:05 1947 64
Najlepsze odpowiedzi

Czy plamka na matrycy telewizora TCL po tygodniu użytkowania to wypalenie czy zabrudzenie/owad między warstwami matrycy?

To nie wygląda na wypalenie, tylko na muchę znajdującą się między warstwami matrycy [#21647909][#21647929][#21647992] Taka wada w normalnym użytkowaniu nie powinna się zdarzyć i jest traktowana jako niezgodność towaru z umową, więc reklamację składaj na piśmie do sprzedawcy, a nie do TCL [#21648055][#21648174] W piśmie wpisz model, numer seryjny, kopię dowodu zakupu, opisz wadę i wskaż swoje żądanie; TV nie musisz sam wozić do sklepu, tylko podać adres, pod którym jest dostępny [#21648174][#21648198][#21648288] Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź na trwałym nośniku, a przed upływem tego terminu może ten czas przedłużyć o kolejne 14 dni, jeśli to uzasadni [#21648174][#21648288][#21648435] Jeśli wada jest istotna, możesz żądać odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy; w przeciwnym razie w grę wchodzi naprawa, wymiana albo obniżenie ceny [#21648216][#21648676]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21648140
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    wdorafal napisał:
    Poglądy obu stron?

Czego nie rozumiesz? Jeżeli zgłaszasz ustnie i Ci przyznają rację to poglądy obu stron (Twoje i Sprzedawcy lub Gwaranta) są zgodne i dalsze postępowanie może być bez oficjalnych pism (może być ograniczone do formalnego minimum). Jeżeli jednak odmawiają Ci to tylko pisemna korespondencja ma sens.
  • REKLAMA
  • #32 21648161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #33 21648174
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5435
    @wdorafal
    Zgłaszasz reklamację na niezgodność towaru z umową, na piśmie do sprzedającego.
    Tam opisujesz wadę, wskazujesz żądania i informujesz sklep/sprzedającego, gdzie pod jakim adresem jest dostępny TV.
    Czekasz 14 dni na odpowiedź.
    W tym terminie 14 dni musisz dostać odpowiedź na nośniku trwałym, czy uznają Twoje żądania, czy nie.

To wszystko.
    Twoje działania jako kupującego, po spełnieniu tego, co wyżej, się kończą.

Chcą zdjęć, niech sobie przyjadą i je zrobią sami.
    TV to duży gabaryt, zatem NIE masz obowiązku dostarczać tego TV do sklepu.
    To sklep ma sobie sam ten TV odebrać.

Oczywiście, warto dla siebie zrobić dokumentację foto/film, jak co wygląda, jakie ma nr seryjne, wyposażenie, jaki jest stan TV w momencie przekazania go do sklepu.

Ty, jako kupujący, nie masz obowiązku współpracować ze sklepem czy serwisem z ich żądaniami (proszę nagrać film, zrobić zdjęcia, jak co wygląda).

Jeśli wada wystąpi w ciągu 24 miesięcy od zakupu, to sprzedający ma udowodnić Twoją winę i udowodnić, że sam sprzedający dochował wszelkich starań, by dostarczyć Ci sprawny TV.
  • #34 21648176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #35 21648178
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    wdorafal napisał:
    No to pisemnie mi odmówił tcl.

A dodałeś zdjęcia, jak rozwiercasz obudowę i wsypujesz pokarm dla muszek domowych, żeby się zagnieździły? Na jakiej podstawie zdalnie stwierdzili uszkodzenie mechaniczne? Matryca jest popękana czy jak?

Dlaczego z góry stawiasz się na przegranej pozycji? Przecież to wygląda na błąd (zanieczyszczenia) na etapie produkcji. Jesteś temu winien?
  • #36 21648198
    KOCUREK1970
    wdorafal napisał:
    Aha czyli to zgłosić przez internet do Media Expert?

Jak kupiłeś stacjonarnie, to zanosisz pismo do sklepu.
    2 egzemplarze, jeden dla sklepu, drugi dla Ciebie, że wpłynęło.
    Możesz też przez internet, tylko to TY musisz wtedy przejść ICH procedurę RMA – czyli masz figę do gadania, co zgłaszasz.
    Każda procedura RMA jest zbudowana tak, że zadawane tam pytania w 90% już na tym etapie stwierdzają Twoją winę.
    wdorafal napisał:
    I nawet jak kupiłem w sklepie to i tak odbiorą?

A co Ciebie obchodzi, co i jak to zrobią.
    Reklamację muszą przyjąć i nie ma tu dyskusji.
    Reszta Ciebie nie interesuje.

W 14 dni ma być odpowiedź na piśmie, czy uznają, czy odrzucają.
    Ciebie, jako kupującego, nie obchodzi, czy ekspertyzę zrobi sklep, producent czy cieć pilnujący stodoły w Hondurasie.
    W razie odrzucenia masz prawo żądać ekspertyzy na piśmie do Twojego wglądu, kto ją robił, gdzie i w jakich warunkach, według jakich dyrektyw.
  • #37 21648203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #38 21648216
    KOCUREK1970
    @wdorafal
    W czasie normalnego użytkowania taka rzecz (jak owad w matrycy) nie ma prawa się wydarzyć.
    Jeśli to ma miejsce, zatem to wina producenta, że odpowiednio nie zabezpieczył produktu przed owadami.

Na przyszłość, nie pomagaj nikomu, kto wszystko, co robisz, z założenia wykorzysta przeciwko Tobie.
    "Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem" – tak winna zawsze wyglądać odpowiedź klienta, kiedy się coś od niego żąda.
    Wysłałeś im fotki i Cię wzorcowo usadzili.
  • REKLAMA
  • #39 21648219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #40 21648288
    DiZMar
    Poziom 43  
    wdorafal napisał:
    Jestem zbyt łatwowierny

Ty nie musisz wierzyć bądź nie.
    KOCUREK1970 napisał:
    Zgłaszasz reklamację na niezgodność towaru z umową, na piśmie do sprzedającego.
    Tam opisujesz wadę, wskazujesz żądania i informujesz sklep/sprzedającego, gdzie pod jakim adresem jest dostępny TV.

W piśmie mają znaleźć się dane TV (model, nr fabryczny, kopia dowodu zakupu). Miej kopię pisma i w niej potwierdzenie odebrania oryginału. Takie formalne postępowanie zmienia podejście sklepu do problemu na Twoją korzyść.
    KOCUREK1970 napisał:
    W 14 dni ma być odpowiedź na piśmie, czy uznają, czy odrzucają.

KOCUREK1970 napisał:
    W tym terminie 14 dni musisz dostać odpowiedź na nośniku trwałym, czy uznają Twoje żądania, czy nie.

Dodam, że przed upływem 14 dni od złożenia reklamacji Sprzedawca może poinformować Konsumenta o przedłużeniu czasu na odpowiedź o kolejne 14 dni i ten nowy termin jest ostateczny.
  • #41 21648300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #42 21648302
    DiZMar
    Poziom 43  
    wdorafal napisał:
    na paragonie są 2 telewizory

To dopisz o którą pozycje na paragonie chodzi. Brakuje tez szczegółowych danych identyfikujących TV (model, nr fabryczny). Towar jest określeniem zbyt ogólnym.
  • #43 21648308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #44 21648376
    KOCUREK1970
    @wdorafal
    DiZMar napisał:
    Dodam, że przed upływem 14 dni od złożenia reklamacji Sprzedawca może poinformować Konsumenta o przedłużeniu czasu na odpowiedź o kolejne 14 dni i ten nowy termin jest ostateczny.

Zgadza się, ale owe przedłużenie musi być zasadne.
    Czyli tłumaczenie się na przykład, że wszyscy w firmie poszli na chorobowe, albo że nie ma kto, albo że jest okres urlopowy, albo że w ogóle na 60 dni zamykają firmę – dla klienta nie zmienia niczego, bo to dla klienta nie jest istotne.
    Przedsiębiorca powinien takie rzeczy przewidzieć i wziąć je pod uwagę.

Dodatkowo nie reklamacja towaru, tylko reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową.
    Dodatkowo zaznacz, że usterka wystąpiła w okresie 24 miesięcy od zakupu telewizora, zatem w świetle obowiązującego prawa istniała już w chwili wydania towaru kupującemu.
    Co więcej, dodaj, że uwidoczniona wada jest istotna, która w znacznym stopniu ogranicza komfort z oglądania.
    Z tego powodu odstępujesz od umowy zakupu w całości i żądasz zwrotu pieniędzy.
    Jeśli będziesz żądał naprawy, będziesz się bujał z producentem, a oni już ci pokazali, gdzie Twoje miejsce.

Mają ci oddać 100% ceny telewizora i nowy telewizor kupisz sobie gdzie indziej - tylko takie rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #45 21648435
    DiZMar
    Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:
    Zgadza się, ale owe przedłużenie musi być zasadne.

Fakt, że powinno być uzasadnione ale nie ma rozgraniczenia jakie uzasadnienie jest skuteczne a jakie już niekoniecznie. Wystarczy, że napiszą np. o konieczności odesłania sprzętu do serwisu celem ekspertyzy. Zgadzam się też z pozostałymi słusznymi uwagami @KOCUREK1970 . Autorze zastosuj się do nich.
  • #46 21648541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #47 21648615
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    wdorafal napisał:
    >>21648376
    Czyli w tytule zamiast reklamacji wpisać . reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową. Jak tam jest paragon i data zakupu . Piszesz dobrze tylko nie piszesz gdzie co mam zmienić tytuł zrozumiałem a resztę nie wiem gdzie dopisać

Ile ty masz lat?
    Jeśli jesteś dorosły, to weź sprawy we własne ręce i zacznij działać na podstawie tego, co obowiązuje strony - ciebie i sklep - w związku z taką sytuacją.
    Zacznij czytać, a nie wyłącznie pytaj, jak nieporadny nastolatek.
    Tu obowiązkowa lektura na taką sytuację:
    https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc
  • #48 21648628
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #49 21648640
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1084
    Zbliżenie tekstu pisma zawierającego żądanie odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy, z częściowo zaczernionym fragmentem.
    To raczej nie przejdzie. Sprzedawca ma możliwość naprawy, a nie wymiany, czy zwrotu kasy.
    Naprawa będzie polegała na kilukrotnym uderzeniu gumowym młotkiem, aby mucha odpadła.
  • #50 21648642
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #51 21648654
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Wniosek zawiera mnóstwo błędów gramatycznych, ale nie wpłynie to na uznanie bądź nie reklamacji.
  • Pomocny post
    #52 21648676
    KOCUREK1970
    wdorafal napisał:
    Ja ten produkt kupiłem w sklepie stacjonarnym więc nie wiem czy mogę żądać zwrotu gotówki

Możesz, o ile wada jest istotna.
    wdorafal napisał:
    wymiana na nowy

W przepisach prawa nie ma czegoś takiego jak wymiana na nowy.
    Jest:
    - wymiana,
    - naprawa,
    - obniżenie ceny,
    - odstąpienie od umowy, jeśli wada jest istotna.
    Czyli jeśli będziesz żądał wymiany, możesz dostać sprzęt używany. Co do zasady wymieniany sprzęt ma być sprawny i wolny od wad.
    Co więcej, jeśli wybierzesz naprawę, to sprzedający odpowie Ci w 14 dni, że telewizor naprawi, a potem sam telewizor może naprawiać dwa lata (nie ma określonych ram czasowych na naprawę, prawo mówi jedynie, że powinno być to zrobione w rozsądnym czasie).
  • #53 21648680
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #54 21648684
    KOCUREK1970
    @wdorafal
    Jeśli żądasz zwrotu pieniędzy, a potem sam dodajesz wymianę towaru – to sklep musiałby być ciężko głupi, żeby ci oddać pieniądze.
  • #55 21648685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #56 21648879
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Koledzy forumowicze, może autor tematu jest osobą z lekką niepełnosprawnością i ma problem z napisaniem reklamacji.
    Pomóżcie mu sporządzając pismo, zamiast tłumaczyć jak.
  • #57 21648889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #58 21648896
    vodiczka
    Poziom 43  
    wdorafal napisał:
    Jak byś zauważył niektórzy mi pomogli wyjaśnili tego czego nie wiedziałem

Mimo pomocy, nadal nie potrafiłeś optymalnie napisać reklamacji.
    Nie jest moim zamiarem Ciebie obrażać. Skoro tak to odebrałeś, gorąco przepraszam.
    Będąc ojcem niepełnosprawnej córki, nie podnoszę ego w sposób o który mnie podejrzewasz.
  • #59 21648904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #60 21648911
    vodiczka
    Poziom 43  
    Nie napisałem że jesteś niepełnosprawny. Dziwne, że nie obraził Ciebie inny wpis.
    pikarel napisał:
    Ile ty masz lat?
    Jeśli jesteś dorosły, to weź sprawy we własne ręce i zacznij działać na podstawie tego, co obowiązuje strony - ciebie i sklep - w związku z taką sytuacją.
    Zacznij czytać, a nie wyłącznie pytaj, jak nieporadny nastolatek.

Możesz przyjąć moje przeprosiny i/lub domagać się od moderatora by usunął moje wpisy.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TCL 55C7K po tygodniu użytkowania zauważono plamkę na matrycy, która może być wypaleniem lub zabrudzeniem. Autor podejrzewa wypalenie, jednak brak jest jednoznacznej oceny bez dokładniejszego obrazu. Próby przesłania zdjęć plamki były utrudnione, ostatecznie udostępniono jedno zdjęcie z dużym przybliżeniem, które ma pomóc w identyfikacji problemu. Dyskusja nie zawiera jednoznacznej diagnozy ani rozwiązania, wskazuje na potrzebę wizualnej oceny defektu matrycy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA