logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit YT M11 82K RX EU – silnik nie startuje, jest tylko napięcie 20 V zamiast 230 V

krzysztofs22 30 Sie 2025 11:24 240 4
REKLAMA
  • #1 21648532
    krzysztofs22
    Poziom 2  
    Silnik elektryczny suszarki bębnowej z widocznymi przewodami i etykietą techniczną Witajcie! Mam suszarkę bębnową Indesit YT M11 82K RX EU. Problem zaczął się niedawno. W pierwszej kolejności suszarka przestała suszyć; bęben normalnie się obracał, ale po zakończeniu programu ubrania nadal były mokre. Następnie po którejś kolejnej próbie również silnik przestał się obracać. Po wizycie serwisanta z Indesit stwierdzono awarię silnika. Nie dawało mi to jednak spokoju i na własną rękę zacząłem sprawdzać suszarkę. W pierwszej kolejności wymieniłem kondensator rozruchowy, ale nie rozwiązało to problemu. Po uruchomieniu suszarki silnik drgnie kilka centymetrów i przestaje działać. Po zmierzeniu napięcia na wejściu do silnika jest ono równe ok. 20 V. Na tabliczce znamionowej silnika jest natomiast 220–240 V. Może ktoś z Was miał tego typu problem i jest w stanie mi pomóc?
    Zbliżenie na silnik suszarki bębnowej Indesit z widoczną etykietą techniczną i podłączonymi przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21648565
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Należy prześledzić przewody od silnika - gdzieś po drodze jest uszkodzony element na którym powstaje spadek napięcia - może jakiś przekaźnik, triak, złączka zaśniedziała / wygrzana. Omomierz w rączki i powidzenia w poszukiwaniu :)
  • REKLAMA
  • #3 21648578
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    @tkordus Kolego nie pisz głupot, bo nic dobrego to nie wniesie xD

@krzysztofs22
    Po pierwsze wymieniłeś kondensator od sprężarki, a nie od silnika (ten go nie posiada).

Po drugie silnik nie jest uszkodzony!?

Po trzecie zmień serwisanta, bo się g* zna.

Po czwarte powodem usterki jest moduł główny.

Skąd jesteś?
  • REKLAMA
  • #4 21648624
    krzysztofs22
    Poziom 2  
    @AsReeX Z Poznania. Jestes w stanie pomoc?
  • #5 21648626
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Oj nie moje okolice xD

Musiałbyś wyjąć moduł i podesłać ... natomiast mogły Ci się nałożyć dwie różne usterki? Rozszczelnienie pompy ciepła = brak suszenia i mokre pranie, a następnie druga usterka brak obrotów bębna / silnika (ten model suszarki robi takiego psikusa, że nie kręci jak się "za dużo poklika).

krzysztofs22 napisał:
    Po uruchomieniu suszarki silnik drgnie kilka centymetrów i przestaje działać

Tak właśnie się dzieje - elektronika nie wysyła komendy do uruchomienia, a silnik jest w trybie "gotowy".
REKLAMA