logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel pod siłę wybrać do garażu i czy 5x2,5 wystarczy?

criss20ster 31 Sie 2025 17:05 972 9
  • #1 21649629
    criss20ster
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    A ja mam takie pytanie do was: potrzebuję wyjść z siłą na zewnątrz pod wiatę. A co za tym idzie, jaki przewód wybrać. Z tego co widzę, z tej skrzynki mam przewody 4x i właśnie nie wiem, jaka grubość to (zdjęcie). Dodatkowo, jakie gniazdko musi być do tej siły podłączone, tak żebym mógł kompresor podpiąć, myjkę ciśnieniową. Zabezpieczenie mam C20.
    Wnętrze puszki elektrycznej z widocznymi przewodami czterożyłowymi podłączonymi do listwy zaciskowej.

Od góry, po lewej narożnik, wychodzą przewody z rozdzielni. Natomiast po lewej dół i prawa strona dół to idą przewody do gniazd siłowych. (Zdjęcie)
    Rozdzielnia elektryczna z bezpiecznikami topikowymi i wyłącznikami głównymi na tle białej ściany.
    Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3875652.html

• #2 21649721
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Grubości przewodu, a raczej jego przekroju, bo w energetyce wymiar przewodu określa się w mm2 nie da się określić ze zdjęcia. Można to zrobić poprzez pomiar gołej żyły, do tego służy tzw grzebień, lub suwmiarka, lub tez(najprościej) porównując kawałek przewodu do odpowiedniego przewodu ze znanym przekrojem.
  • #3 21649753
    criss20ster
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ok. To zmierzę suwmiarką i dam znać. Bo myślałem o wstąpieniu w wiatę takiej rozdzielni budowlanej. Co prawda potrzebuję tylko gniazdka na 230 V, ale chyba nie da się tak podłączyć przewodów od tej rozdzielni, co w ścianie, pod te same gniazdka 230 V.
  • #4 21649768
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    W garażu pewnie warto mieć siłę, ale jeśli wystarcza ci gniazdo 230 V to też można tylko takie zrobić.
  • #5 21655080
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    Zabezpieczenie masz C20, czyli prąd zadziałania bezpiecznika to 20 A. Jeżeli nie masz różnicówek, a widzę starą instalację, to może się okazać, że zabezpieczenie jest za duże. Trzeba wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia, aby dowiedzieć się, czy takie zabezpieczenie zadziała. Do tego zabezpieczenia 1,45 × 20 = 29 A potrzeba przewodów 4 mm².
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
  • #6 21655107
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    waton napisał:
    Zabezpieczenie masz C20, czyli prąd zadziałania bezpiecznika to 200A. Jeżeli nie masz różnicówek, a widzę starą instalację to może się okazać, żę zabezpieczenie jest za duże. Trzeba wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia, aby dowiedzieć się czy takie zapezpieczenie zadziała.

A jak jest rożnicówka to można większe zabezpieczenie wstawiać niż gdyby jej nie było? Ciekawe.
  • #7 21655122
    waton

Poziom 12  
    Poczytaj w normie o pomiarach impedancji pętli zwarcia w przypadku zabezpieczenia RCD, to uzyskasz odpowiedź.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
  • #8 21655240
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    waton napisał:
    Poczytaj w normie o pomiarach impedancji pętli zwarcia w przypadku zabezpieczenia RCD, to uzyskasz odpowiedź

Ty chyba powinieneś zmienić branżę na bardziej bezpieczną dla klientów.
  • #9 21655841
    waton

Poziom 12  
    Norma PN-HD 60364-6 punkt 61.3.6.1 punkt a) 1) Pomiar impedancji pętli zwarcia w Uwagach !
    Jeżeli do wyłączania zasilania zastosowano urządzenia RCD o prądzie różnicowym <= 500mA, to zwykle pomiar impedancji pętli zwarciowej nie jest konieczny.

Rozumiem, że czytanie boli.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
  • #10 21655987
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    waton napisał:
    Norma PN-HD 60364-6 punkt 61.3.6.1 punkt a) 1) Pomiar impedancji pętli zwarcia w Uwagach !

Kurde, szukam tego wskazanego punktu i nie mogę znaleźć.
    Co się stało?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przewodu elektrycznego do zasilania siłowego w garażu lub pod wiatą, z pytaniem, czy kabel 5x2,5 mm² będzie wystarczający. Wskazano, że określenie przekroju przewodu na podstawie zdjęcia jest niemożliwe i zaleca się pomiar żyły przewodu suwmiarką lub porównanie z przewodem o znanym przekroju. Zabezpieczenie C20 oznacza prąd znamionowy 20 A, a dla takiego zabezpieczenia minimalny przekrój przewodu powinien wynosić około 4 mm², aby zapewnić odpowiednią ochronę i bezpieczeństwo. Poruszono również kwestię obecności wyłącznika różnicowoprądowego (RCD), który wpływa na dobór zabezpieczeń i wymaga wykonania pomiarów impedancji pętli zwarcia zgodnie z normami. W przypadku braku RCD zabezpieczenie C20 może być zbyt duże dla istniejącej instalacji. Wskazano, że jeśli wystarczy zasilanie 230 V, można zastosować gniazdo jednofazowe, jednak dla urządzeń takich jak kompresor czy myjka ciśnieniowa lepszym rozwiązaniem jest zasilanie siłowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA