logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór/zakup płyt M-DISC RITEK-Millenniata 4.7GB DVD-R lub 25GB BD-R do archiwizacji

meridian 01 Wrz 2025 11:08 639 7
REKLAMA
  • #1 21650221
    meridian
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

proszę o pomoc z zakupem płyt M-DISC RITEK/Millenniata 4.7GB DVD-R lub 25GB BD-R
    Verbatim wolałbym nie, chyba że warto - gdzieś czytałem, że nie mają oryginalnej technologii i nie są aż tak trwałe, no ale znawcą nie jestem.

Chcę zarchiwizować trochę filmów.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21650362
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2418
    Widziałem dyskusje na Reddicie. Ile w nich prawdy o ty, że Verbatim oszukuje? Trudno stwierdzić. Oficjalnie oferują płyty z logiem M-Disk. Chyba innych (RITEK, Traxdata) obecnie nie kupisz.
    MIlleniata zbankrutowała w 2016.
    Poczytaj sobie: https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC
    Nawet jeśli te Verbatimy mają wystarczyć na 100 lat, to i tak chyba Ci wystarczy ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21695664
    norbertsss
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    >>21650362 Właśnie użytkownicy zgłaszają problemy, ale zwłaszcza z 50 GB/100 GB — może 25 GB są OK?
  • #4 21695806
    meridian
    Poziom 10  
    Dzieki za odp. W końcu udało mi się nabyć taki 15-sto pack, ale nie wiem, czy to oryginał...? Jeszcze nie miałem okazji nagrać nic, ale nagrywarka odczytała nośnik.
    Wg tej stronki, nie ma takich 15-sto packów, no ale wiadomo, może to niepełna lista.

Stos płyt M-DISC DVD z opakowaniem oznaczonym jako 15PK na biurku
  • Pomocny post
    #5 21695851
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    meridian napisał:
    Chcę zarchiwizować trochę filmów.

A czym je odczytasz za te 15 lat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21695882
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Gratuluję, tylko co zrobisz jak te markowe sprzęty za 15 lat rozpadną ze się ze starości. Kondensatory wyleją, laser straci emisję, soft w pamięci ROM zdegraduje się, a zimny unijny lut z cyny bezołowiowej wywali F38.
    Jak na razie to tylko HDD + kopia na drugim HDD.
  • REKLAMA
  • #8 21695938
    meridian
    Poziom 10  
    Dam do naprawy (takie są magiki elektroniki, że ho, ho) albo kupię nowy :) Ten Pioneer ma już 12 lat. Poza tym i w HDD, i w SSD, i w pendrive może coś walnąć. A tu niby na tej płycie masz 1000 lat (a nawet 100 albo 500 tylko), nie trzeba co 10, 15 przegrywać (i o to mi chodzi), wystarczy sprzęt do odtworzenia. Poza tym nie tylko ja będę miał ten problem za ileś lat (z odtworzeniem) :) Jak nie będzie działał Pioneer, to cóż, pomyśli się :) Tak samo muszę myśleć z HDD, SSD i innymi, co będzie za ileś :)
    Na tę chwilę najbardziej to zawodna jest moja pamięć, nieraz nie pamiętam i muszę się wysilać, pomyśleć, co robiłem 3 dni temu, szczególnie jak zachl... co było wczoraj xD

W ogóle to dziękuje za sugestie, są przydatne, daja do myślenia i zastanowienia nad tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i zakupu płyt M-DISC do archiwizacji filmów, w szczególności nośników 4.7GB DVD-R oraz 25GB BD-R produkcji RITEK i Millenniata. Millenniata zakończyła działalność w 2016 roku, a obecnie oryginalne płyty M-DISC dostępne są głównie pod marką Verbatim, która oficjalnie oferuje nośniki z technologią M-DISC. Pojawiają się jednak wątpliwości co do autentyczności i trwałości płyt Verbatim, zwłaszcza w wersjach o większej pojemności (50GB/100GB), natomiast 25GB BD-R wydają się być bardziej niezawodne. Użytkownik nabył 15-pak płyt, ale ma wątpliwości co do ich oryginalności, gdyż nie znalazł takiego opakowania na oficjalnych listach. W kwestii odczytu danych za kilkanaście lat wskazano na napędy Pioneer BDR-S12XLT oraz zewnętrzny napęd Verbatim z USB-C, jednak pojawiły się obawy dotyczące trwałości sprzętu odczytującego, ze względu na degradację komponentów elektronicznych i oprogramowania. Wskazano, że obecnie najlepszym rozwiązaniem do archiwizacji pozostają dyski twarde z kopiami zapasowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA