logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange 300Mbps – FunBox 3.0 i WiFi czy lepiej dołożyć inny AP ?

pawel1126 01 Wrz 2025 12:11 5256 6
REKLAMA
  • #1 21650270
    pawel1126
    Poziom 2  
    Witam, chcę wziąć internet w Orange 300 Mb/s. Proponują mi FunBox 3.0 (niestety w wersji 300 Mb/s nie ma wersji FunBox 6.0). Czy nadal jest to taki kiepski sprzęt (dużo złych opinii w internecie)? Czy kiepski jest tylko w nim WiFi? Bo jeżeli tak, to wyłączę mu WiFi i zapnę MikroTik cAP-2nD dla sieci bezprzewodowej.
  • REKLAMA
  • #2 21650325
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Sprzęt jak każdy inny od operatora. Ja miałem FB 2.0 w funkcji bramy, wifi wyłączone, DHCP wyłączone. Serwer DHCP na serwerze (z uwagi na PXE), Wi-Fi zapewnione dokladanymi AP.
    Czyli w zasadzie tylko konfiguracja NAT mnie interesowała oraz PPPoE.
    Działało to stabilnie w takim zastosowaniu i nie widziałem wiele minusów takiego rozwiązania.
    Jak nie masz dużych odległości to i Wi-Fi z tego FB 3.0 ci wystarczy. Jak odległości są większe to może i lepszy AP nie pomóc w tym samym miejscu, więc można pomyśleć o innej lokalizacji samego AP lub o meshu.
  • REKLAMA
  • #3 21650436
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2520
    pawel1126 napisał:
    chcę wziąć internet w Orange 300 Mb/s.

Trzeba z technikiem ogarnąć PRZED jego przyjazdem terminal ONT. Jak nie będzie chciał montować ONT, to nie uruchamiać usługi. Jak będzie chciał zamontować, to mu porządną flaszkę kupić.
    Potem montujesz swoje urządzenia. Muszą mieć opcje ustawienia VLANÓW na porcie WAN oraz zestawienia sesji PPPoE.
    Router operatora można wtedy zwrócić na podstawie prawa unijnego o neutralności sieci i nie płacić haraczu 5zł.

Dodatkowo sprawdź jeszcze NJU Mobile. To też Orange, tylko pod inna nazwą. Technicznie wszystko to samo. Za to taniej, bez lojalek i bez dziwnych zgod marketingowych, spamu czy bezsensownego logowania co miesiąc w aplikacji.
    Niestety NJU jest dostępny tylko tam, gdzie Orange ma konkurencję a gdzie jej nie ma, to kroją kasę pod główną marką.

Dodano po 2 [minuty]:

pawel1126 napisał:
    Bo jeżeli tak, to wyłączę mu WiFi i zapnę MikroTik cAP-2nD dla sieci bezprzewodowej.

Mikrotik w kwestii radiowej to też nie jest kolorowo. Lepiej sumarycznie dwa AP innej firmy i koniecznie z roamingiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21651003
    pawel1126
    Poziom 2  
    Mam wolny router MikroTik RB750GR3, to bym zapiął z ONT (jak się da bez FB3.0) — powinno śmigać. Tylko nie wiem, czy Orange TV Go (w wersji podstawowej, jako dodatek za free) zadziała, chociaż nie muszę go koniecznie mieć, bo mam naziemną.
    Cytat:
    Mikrotik w kwestii radiowej to też nie jest kolorowo.

A czemu?
  • #5 21651004
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Bo to nie jest ich najmocniejsza strona. Do samego routingu są spoko, ale wifi to lepiej postawić na czymś innym.
  • REKLAMA
  • #6 21651060
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2520
    pawel1126 napisał:
    Tylko nie wiem czy Orange TV Go (w wersji podstawowej jako dodatek za free) zadziała

Zadziała. Gorzej z pełną TV, ale też na MT da się zrobić.
    pawel1126 napisał:
    Cytat:
    Mikrotik w kwestii radiowej to też nie jest kolorowo.

a czemu ?

Bo sobie nie radzą w tym zakresie. Trochę lepiej jest z urządzeniami AX, bo tam zostawili sterowniki Qualcoma a nie próbowali robić swoje od podstaw, ale i nawet na tych z QC też jest co najwyżej poprawnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wyboru sprzętu do internetu Orange 300 Mb/s, gdzie operator oferuje FunBox 3.0, a nie nowszy FunBox 6.0. FunBox 3.0 jest oceniany jako przeciętny, szczególnie w zakresie WiFi, które może być niewystarczające na większe odległości. Zaleca się wyłączenie WiFi w FunBox 3.0 i podłączenie zewnętrznego punktu dostępowego, np. MikroTik cAP-2nD, choć MikroTik również ma ograniczenia radiowe i lepiej stosować dwa AP innej firmy z obsługą roamingu. Routery operatora dobrze sprawdzają się w funkcji bramy z wyłączonym WiFi i DHCP, obsługując NAT i PPPoE. Ważne jest, aby przed instalacją wymusić montaż terminala ONT, co umożliwia użycie własnego routera i zwrot urządzenia operatora zgodnie z prawem neutralności sieci. Warto rozważyć także ofertę NJU Mobile, tańszą alternatywę Orange bez lojalności i dodatkowych wymagań. Dla lepszej jakości WiFi sugeruje się nacisk na FunBox 6.0 lub użycie wzmacniacza sygnału Smartbox kompatybilnego z FB6. Orange TV Go działa na MikroTik, choć pełna telewizja może wymagać dodatkowej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA