logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox 6 Orange – co lepiej podłączyć na piętrze: router w trybie AP czy repeater?

banyszn 03 Paź 2025 00:01 921 16
REKLAMA
  • #1 21708324
    banyszn
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Mam w domu 120 m² światłowód od Orange — Funbox 6. Przy remoncie rozłożyłem dwa kable Ethernetowe — jeden do biura (na tym samym piętrze, aby internet w PC stacjonarnym był po kablu), oraz drugi kabel Ethernet na piętro. Na górze Funbox obecnie daje bardzo kiepski zasięg Wi‑Fi — jedna, dwie kreski i co chwilę zrywa sygnał. Mam też Multirooma, który, o dziwo, jakoś łapie sygnał z Funboxa z dołu i telewizja działa.

I teraz moje pytanie — skoro mam wolny kabel Ethernetowy od Funboxa do góry, to co mam zakupić? Repeater z wejściem na Ethernet — czy on zda egzamin i prześle mi tę samą sieć na górę?

Czy zakupić zwykły router z trybem access point i on będzie rozsiewał zasięg na górze (tylko chyba w tym przypadku będzie inna nazwa Wi‑Fi i trzeba będzie się przełączać)? Tyle wywnioskowałem z neta. Proszę poprawcie mnie lub nakierujcie, co zrobić.

Klucz jest taki, że mam wolny kabel Ethernetowy z Funboxa na dole i idzie do góry — co podłączyć na drugim końcu. Czy repeater — widziałem takie na Allegro za 50 zł (one mają wejście Ethernet) — czy router? Z góry dzięki za odp.
    AI: Jakie urządzenia chcesz podłączać na piętrze – tylko po Wi‑Fi, czy może też coś po kablu (np. komputer, konsola)? Ile mniej więcej urządzeń będzie korzystać z tej sieci na górze?
    U góry będzie podłączony telewizor i telefony, ewentualnie tablet.
    AI: Czy zależy Ci, żeby sieć Wi‑Fi na górze miała tę samą nazwę (SSID) co na dole i żeby urządzenia same się przełączały między piętrami, czy nie przeszkadza Ci osobna nazwa sieci na górze?
    Tak, chciałbym, aby to była jedna sieć i żeby nie trzeba było się przełączać ręcznie.
  • REKLAMA
  • #2 21708405
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5755
    Kupujesz router , ustawiasz go jako AP i łaczysz z FB6 po kablu, jaki budzet? Obecnie routery maja w menu do wyboru tryb pracy jako AP więc nie musisz konfigurować go ręcznie, taki AP pracuje w jednej sieci z FB6, nazwę sieci WiFi ustawisz jaka chcesz, może być taka sama jak na FB6 , takie samo hasło. Ale taki AP nie obsłuzy szybkiego roamingu lokalnego bo nie będzie sieci MESH z FB6 i protokołu k,v,r. Popularne TP-linki/Mercusys mają wybór trybu pracy jako AP. Jesli chcesz mieć MESH z obsługą k,v,r to musisz mieć 2 sztuki takich routerów, jeden przy FB6 podpięty do niego po LAN i drugi spięty z pierwszym tym kablem na piętrze.
    Najtańszy 3 pack Halo H30G kosztuje w promocji 140 zł za 3 sztuki, Halo h30g ma 2x port Gb/s oraz radio w AC1300. Promocja https://www.morele.net/router-mercusys-halo-h...elDYOZZeXbdnNHKUlEelZngxfRnqg_eBoCqU0QAvD_BwE w cenie normalnie oferowanych 2 sztuk, tego trzeciego mozesz podpiąć w pomieszczeniu gdzie masz PC po Ethernet a do drugiego portu wpinasz PC.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21708417
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    banyszn napisał:
    Repeater z wejściem na Ethernet

Wtedy będzie access pointem. :-)
    banyszn napisał:
    Czy zakupić zwykły router z trybem access point i on będzie rozsiewał zasięg na górze (tylko chyba w tym przypadku będzie inna nazwa Wi‑Fi i trzeba będzie się przełączać)?

Nazwa sieci może być taka, jaką sobie ustawisz.

banyszn napisał:
    Tak, chciałbym, aby to była jedna sieć i żeby nie trzeba było się przełączać ręcznie.

Jedna sieć nie ma nic wspólnego z identyfikatorem SSID. Mogą być takie same identyfikatory a będą różne sieci a mogą być też różne identyfikatory (nazwy) a dalej to będzie jedna sieć. Tak samo z przełączaniem. Czy identyfikator będzie jeden wspólny, czy kilka roznych, to nie wplywa to na przełączanie. To telefon decyduje z czym się łączy na podstawie algorytmu producenta. Jedynie kwestia pierwszy raz wpisania hasła.

banyszn napisał:
    widziałem takie na Allegro za 50 zł

Tworzenie składowisko śmieci bez zezwolenia jest w Polsce nielegalne.

Twoim problemem jest kwestia obsługi roamingu, czyli zestawu dodatkowych funkcji, które pozwalają AP komunikować się z klientami i sugerować im przełączenie do innego nadajnika. Na podstawie sugestii telefon może podjąć bardziej optymalną decyzję w kwestii roamingu.

Masz dwie opcje, żeby roamingu działał prawidłowo:
    1. Kupić zestaw AP obsługujący roaming i w FB6 całkowicie wyłączyć WiFi.
    2. Wydzierzawić dodatkowy AP od Orange, który obsługuje roaming we współpracy z FB. Koszt 5 do 15zł miesięcznie, w zależności od swojej umowy i swoich zdolności negocjacyjnych.

Oczywiście wszystko spięte PRZEWODEM.
    Offtop - czemu przy okazji remontu nie zrobiłeś swojej sieci porzadnie, czyli nie doprowadziłeś przewodów do wszystkich pomieszczeń?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21708432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21708504
    banyszn
    Poziom 10  
    >>21708405 Cześć, dzięki za odpowiedź. Rozumiem, na mój chłopski rozum, zakupie sobie te 3 routerki. Jednego z nich spinam krótkim ethernetem do Funboxa i wtedy ten router jest głównym. Wtedy kablem Ethernet, który mam pociągnięty na górę, spinam drugi z tych routerów i u góry mam tę samą sieć. Trzeci w sumie przydałby się w piwnicy, ponieważ mam tam instalację PV. Tylko czy one muszą być spięte łańcuchowo ze sobą? Ten jeden z dołu do góry rozumiem, że tak, tylko czy ten trzeci może być
    bezpośrednio do Funboxa? Postaram się to rozrysować.

Funbox 6 Orange – co lepiej podłączyć na piętrze: router w trybie AP czy repeater?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21708417
    Przewodów nie doprowadziłem do wszystkich połączeń, ponieważ nie potrzebuję jakiejś profesjonalnej sieci. Nie myślałem, że na górze nie będzie mi łapało Wi-Fi. Na piętrze są tylko sypialnie, więc Wi-Fi na potrzeby wyłącznie TV/tablet/telefon do przeglądania Internetu, ew. jakiś Netflix.
    Najważniejsze dla mnie było połączenie po kablu do biura, gdzie będę miał PC stacjonarny.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21708405
    Dodatkowo, jak próbowałem rozwiązać ten problem z AI, to takie odpowiedzi wychodzą:

Funbox 6 nie obsługuje standardowych, otwartych protokołów mesh (np. 802.11s), które pozwalałyby na współpracę z routerami czy punktami dostępowymi innych marek. Orange stosuje własne, zamknięte rozwiązanie, więc mesh działa tylko z ich sprzętem (Funbox, Smartbox). Próby połączenia Funboxa 6 z routerami innych producentów w trybie mesh nie przyniosą efektu, bo systemy te nie są ze sobą kompatybilne.
  • REKLAMA
  • #6 21708513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21708517
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5755
    Pomyliłem się Halo H30G ma 2 porty, jeden zajęty od razu przez podłaczenie do FB6 drugi pójdzie do satelity na górze i brak 3 portu wiec trzeba by dokupić jeszcze switch GE 5 portowy i wpiąć do sieci za pierwszym H30G i obydwa satelity podpiąć do switcha. Tak jak tutaj na 2 obrazku https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1794/ wtedy w switch wpinasz 2 satelity, ten na górę i do piwnicy oraz PC aby wszystko było w sieci tworzonej przez router H30G ten podłaczony do FB6. Koszt switcha https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...B-D9maSt2rPkihNilTNxsYvBqO6q4QGxoCdYAQAvD_BwE
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21708526
    IC_Current
    banyszn napisał:
    zakupie sobie te 3 routerki.

ACCESS POINTY. Jedna sieć, to jeden router, w tym przypadku FB. Router nie ma nic wspolnego z WiFi, poza bzdurnymi i kłamliwymi nazwami od marketingowców.
    banyszn napisał:
    Tylko czy one muszą być spięte łańcuchowo ze sobą

Dowolnie.
    banyszn napisał:
    ponieważ nie potrzebuje jakiejś profesjonalnej sieci.

Teraz, przy łączach kilkaset Mbps, przewód to absolutna podstawa, nawet w domu.
    banyszn napisał:
    Funbox 6 nie obsługuje standardowych, otwartych protokołów mesh (np. 802.11s), które pozwalałyby na współpracę z routerami czy punktami dostępowymi innych marek . Orange stosuje własne, zamknięte rozwiązanie, więc mesh

Realnie, to nic z niczym w pełni nie współpracuje. Nie mówiąc już o tym marketingowym haśle MESH, które kompletnie nic technicznie w tym przypadku nie znaczy (tylko słowny bajer na klienta).

Dodano po 2 [minuty]:

Erbit napisał:
    W tym układzie wszystko powinno być podłączone za głównym a nie przed głównym (nie do Funbox

W trybie AP, kolejnosc i struktura nie ma kompletnie znaczenia.
    matek451 napisał:
    Pomyliłem się Halo H30G ma 2 porty, jeden zajęty od razu przez podłaczenie do FB6 drugi pójdzie do satelity na górze i brak 3 portu wiec trzeba by dokupić jeszcze switch GE 5 portowy i wpiąć do sieci za pierwszym H30G i obydwa satelity podpiąć do switcha.

Nic nie trzeba. Wystarczy wyłączyć NAT I roaming i wpisać dowolnie, nawet do FB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21708541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21708546
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Tylko czy w trybie AP (gdy wszystkie 3 są w tym trybie) będzie działał roaming

Tak. Routing (lub jego brak) i roaming nie są ze sobą powiązane w żadnym znanym mi urządzeniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21708550
    banyszn
    Poziom 10  
    Dziękuję wam wszystkim za zaangażowanie w posta. Rozumiem mniej więcej, o co chodzi. Router jako AP będzie po prostu przesyłać sieć na górę. A o co chodzi z tym roamingiem? Chodzi o to, że jak u góry stanie router spięty z Ethernetem z FB6, to u góry będzie jakby osobna sieć Wi-Fi, do której tel. się podłączy, tak? Czyli jak zejdę na dół, to będzie trzeba automatycznie przełączyć w telefonie Wi-Fi na tę z Funboxa?
  • #13 21708563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21708893
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Erbit napisał:
    To WiFi w Funbox masz wyłączyć w tym układzie bo ono nie będzie działało w roamingu z pozostałymi.

W dodatku będzie niepotrzebnie i bezużytecznie zajmować jakieś pasmo radiowe.
  • #15 21711752
    banyszn
    Poziom 10  
    Erbit napisał:
    Pisałem wyżej o co chodzi z roamingiem >>21708432

Dodano po 1 [minuty]:

banyszn napisał:
    Czyli jak zejdę na dół to będzie trzeba automatycznie przełączyć w Telefonie wifi na te z Funboxa ??

To WiFi w Funbox masz wyłączyć w tym układzie bo ono nie będzie działało w roamingu z pozostałymi.

No, ale wtedy na dole nie będzie Wi‑Fi. Chyba że zakupię te 3 routerki. Bo w przypadku, jak zrobię 1 router u góry w trybie AP, to będą jakby 2 sieci
  • #16 21711774
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21713191
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Wariant ekonomiczny - u siebie mam 2 sztuki Netgear R6220 z wgranym OpenWrt 24.10 z LuCi. Fast roaming działa na nich zadziwiająco dobrze. Routery kupiłem na Allegro po 12 zł/sztuka bez zasilaczy (zasilacze miałem luźne w domu).
    Jeden z routerów ma wyłączone DHCP (adres IP ma ustawiony na sztywno, żeby był do niego dostęp) i jest podłączony do głównego routera przez port LAN (nie WAN) - robisz tzw. dummy AP. Wtedy wszystkie komputery w sieci masz na jednej puli adresowej.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Funbox 6 od Orange z wolnym kablem Ethernet na piętro pyta, czy lepiej podłączyć tam repeater z wejściem Ethernet czy router w trybie access point (AP). Zalecane jest użycie routera w trybie AP podłączonego kablem do Funboxa, co pozwala na rozsiewanie tej samej sieci Wi-Fi na górze. Można ustawić identyczną nazwę SSID i hasło, jednak bez wsparcia zaawansowanego roamingu (802.11k, 802.11v, 802.11r) urządzenia mobilne mogą trzymać się słabego sygnału, co pogarsza komfort użytkowania. Aby uzyskać pełny roaming i płynne przełączanie między punktami dostępowymi, potrzebny jest zestaw co najmniej dwóch routerów obsługujących te protokoły, połączonych kablem Ethernet. Popularne modele z trybem AP to TP-Link i Mercusys, np. Mercusys Halo H30G (3-pack). W przypadku trzech urządzeń AP, zaleca się podłączenie ich za głównym routerem (nie bezpośrednio do Funboxa) oraz ewentualne użycie switcha Gigabit Ethernet do rozdzielenia połączeń. Wyłączanie Wi-Fi w Funboxie jest konieczne, aby uniknąć konfliktów i niepotrzebnego zajmowania pasma radiowego. W efekcie, konfiguracja z routerami w trybie AP i wyłączonym Wi-Fi w Funboxie zapewnia jednolitą sieć, choć bez pełnego roamingu, który wymaga specjalistycznego sprzętu i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA