logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meanwell SD-1000L 24VDC równoległe włączanie generatora - doświadczenia i wskazówki

dimomodelgae 04 Wrz 2025 13:51 360 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21653158
    dimomodelgae
    Poziom 2  
    Meanwell SD 1000l 24VDC przełączany równolegle

Witam.
    Krótko mówiąc, polecono mi 2 Meanwell SD 1000l 24VDC połączone równolegle dla mojego generatora (24 - 31 VDC / 40 - 80 A), aby zminimalizować krótkie wahania prądu.
    Meanwell SD jest galwanicznie izolowanym konwerterem DC DC. Właściwie powinno to być możliwe.
    MW ma wejście od 19 do 30 VDC 41,7 A i od 31 do 72 VDC 35,9 A.
    Na wyjściu 24 VDC - 28 A przy 19/30 VDC i 40 A przy 31/72 V DC.
    Następnie należy podłączyć odpowiedni falownik.
    Napęd to koło wodne, które z łatwością podnosi generator do zmierzonych 2900 obr/min.
    Czy ktoś może mi pomóc?
    Byłoby świetnie.
    Pozdrawiam z tego miejsca DM
    AI: Jaki dokładnie falownik lub obciążenie należy podłączyć po Meanwell SD-1000L (producent/model i dane wydajnościowe)?
    Przetwornica 2000 W do pracy ciągłej
    AI: Czy wystąpiły jakieś konkretne problemy lub komunikaty o błędach podczas równoległej pracy dwóch Meanwell SD-1000L, czy po prostu chciałbyś zebrać ogólne doświadczenia i wskazówki na ten temat?
    Praca równoległa nie została jeszcze zrealizowana. Zainstalowano jednak konwerter DC-DC, który nie był izolowany galwanicznie. Działał on dobrze, dopóki nie wystąpił szczyt mocy spowodowany wysokim przepływem wody. Spowodowało to wyłączenie urządzenia.
    Falownik uległ przeciążeniu, ale nadal działa.
    [F]
  • REKLAMA
  • #2 21686856
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    dimomodelgae napisał:
    polecono mi 2 Meanwell SD 1000l 24VDC połączone równolegle dla mojego generatora (24 - 31 VDC / 40 - 80 A), aby zminimalizować krótkie wahania prądu.
    Meanwell SD jest galwanicznie izolowanym konwerterem DC DC. Właściwie powinno to być możliwe.

Z równoległym łączeniem przetwornic spotkałem się w dużej przemysłowej lampie LED. Prawdopodobnie chodziło o niezawodność. Dwie przetwornice z wyjściem prądowym zasilały strukturę COB. Póki LED był w dobrej formie, to taki tandem działał. Niestety, upalenie się kilku struktur LED zmniejszyło zapotrzebowanie na prąd, przez co przetwornice konkurowały z sobą. Światło migało i szybko doszło do całkowitego uszkodzenia COB.
REKLAMA