logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Juke – jak podłączyć oryginalny mikrofon podsufitki do radia Android (Jack 3,5 mm)?

Cocoteh 04 Wrz 2025 22:33 528 9
REKLAMA
  • #1 21653633
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Cześć, potrzebuję waszej pomocy, mianowicie zepsuło się radio w Nissan Juke. Zakupiłem stację Android z Chin, podpiąłem wszystko — gra, tylko mikrofon wbudowany w radiu przy rozmowie daje kiepską jakość. Chciałbym podłączyć oryginalny mikrofon, który jest zamontowany nad głową w podsufitce, tylko nie wiem za bardzo, jak to ugryźć. Znalazłem kostkę 12-pinową, do której dochodzi 5 kabelków, i nie wiem, które kabelki mam podpiąć do końcówki jack 3,5 mm, i jaką kupić — czy 3-pionową, czy 4-pionową.
    Etykieta tyłu radia samochodowego Nissan z numerami części i informacji produkcyjnych
    Widok tyłu chińskiego radia Android z czterema złączami i śrubami montażowymi
    Zbliżenie na 12-pinową kostkę przewodów w desce rozdzielczej Nissana Juke
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21653731
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 798
    2 przewody - sygnał i masa

Złącze TH12FW z pinami 35–37 opisanymi jako sygnał mikrofonu, masa i zasilanie
  • REKLAMA
  • #3 21653779
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Czyli dobrze rozumiem: pin 36 — sygnał, a 37 — masa (GND). To kupić końcówkę jacka z dwoma kabelkami? I powinno działać ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21653786
    actin
    Poziom 34  
    Dokładnie
  • REKLAMA
  • #5 21653901
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc. >>21653786
  • #6 21654111
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    Nie do końca, ponieważ w Nissanie (innym ale zbliżonym modelu) mikrofon jest podzespołem aktywnym, wymaga zasilania +5 V. Tak jak na zrzucie z serwisówki, GND (shield) — masa, sygnał i VCC — +5 V zasilanie. Jeśli zamiennik radia jest przystosowany do mikrofonu zasilanego układem BIAS to nie zadziała, chyba że radio posiada wyjście +5 V do zasilania mikrofonu, lecz też trzeba zwrócić uwagę na poziom sygnału pomiędzy mikrofonem a radiem. Wstrzymaj się z odcinaniem przewodów w fabrycznej instalacji samochodu, bo chińskie radia są zwykle gówno warte, potem ktoś będzie kombinował żeby przywrócić oryginalną konfigurację. Ja bym próbował dopasować piny które wejdą w oryginalną wtyczkę. Wątpię abyś dostał do chińskiego radia dedykowaną wiązkę do danego modelu samochodu, bo Nissan stosował różne radia z różnymi złączami i minimalnie różniące się pinoutem.
  • #7 21654113
    actin
    Poziom 34  
    Masz pełną racje, faktycznie pominąłem VCC
  • #8 21654192
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Dokładnie, bez zasilania wzmacniacza nie zadziała
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 21695484
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Witam, wykonałem taką przejściówkę, ale nie działała. Na szczęście nie zniszczyłem oryginalnej wiązki. Kupiłem kostkę damską J201 i do niej, według prostego schematu, przylutowałem końcówkę jacka, ale chyba, tak jak kolega BANAN, słusznie zauważył, nie ma zasilania 5 V i z tego pozostało kupić zewnętrzny mikrofon i go zamontować.

Nissan Juke – jak podłączyć oryginalny mikrofon podsufitki do radia Android (Jack 3,5 mm)?
  • #10 21695608
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    Zasilanie fabrycznego mikrofonu w ten sposób nie zadziała. Potrzebne jest wyciągnięcie z chińskiego radia zasilania +5V. Gdybyś miał zasilanie +12V przy włączonym odbiorniku, to można by użyć stabilizatora np. 78L05.
    Mikrofon fabryczny na wyjściu daje sygnał o składowej stałej DC około 2V. Jak wspomniałem wcześniej, musiałbyś sprawdzić czy poziom sygnału jest akceptowalny przez odbiornik i czy jakość dźwięku jest prawidłowa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia oryginalnego mikrofonu podsufitki w Nissan Juke do chińskiej stacji Android z wyjściem jack 3,5 mm. Oryginalny mikrofon jest aktywny i wymaga zasilania +5 V (VCC), oprócz sygnału i masy (GND). W instalacji samochodu znajduje się 12-pinowa kostka z 5 przewodami, z których kluczowe są sygnał, masa oraz zasilanie mikrofonu. Prosta przejściówka z dwoma przewodami (sygnał i masa) nie działa, ponieważ brak zasilania uniemożliwia poprawne działanie mikrofonu. Aby mikrofon fabryczny działał z radiem Android, konieczne jest wyprowadzenie zasilania +5 V z radia lub zastosowanie zewnętrznego stabilizatora napięcia (np. 78L05) przy zasilaniu +12 V. Mikrofon fabryczny generuje sygnał z napięciem stałym około 2 V, co wymaga sprawdzenia kompatybilności poziomu sygnału z radiem. W praktyce brak dedykowanej wiązki do chińskiego radia i różnice w pinoucie utrudniają bezpośrednie podłączenie oryginalnego mikrofonu bez dodatkowych modyfikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA