logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka z silnikiem Kawasaki FJ100D – trudności z odpalaniem i falujące obroty

marula111 05 Wrz 2025 13:04 291 6
REKLAMA
  • #1 21654018
    marula111
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Szukam speca od silnika kosiarki Kawasaki FJ100D. Najpierw był problem z opalaniem, a jak odpalił to falował, ale można było kosić. Po wymianie świecy i przeczyszczeniu gaźnika, przez jakiś czas opalał, ale musiałem wstrzykiwać paliwo strzykawką na początku. Stwierdziłem, że oddam do serwisu. Dostałem go z tak podkręconymi obrotami, że musiałem biegać za kosiarką truchtem (ma napęd), ale teraz znowu przestał odpalać. Dziwne się wydaje, że taki silnik po 5 latach (mam go od nowego) przestał działać.
    Czy ktoś może pomóc/pokierować jak go naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 21654022
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Typowo to nieszczelny dolot/gaźnik. Choć po 5 latach to może być zajechany silnik. Trzeba by zbadać kompresję i szczelność dolotu. .

PS Kosiarka był serwisowana co rok tzn olej ,filtr powietrza , luzy zaworowe , i czyszczenie żeberek cylindra oraz wentylatora żeby się nie przegrzewał.
  • REKLAMA
  • #3 21654079
    marula111
    Poziom 9  
    Aż tak serwisowana nie była jak piszesz. Koszenie/wertykulacja itp na rok szacuję na ok. 30h-40 pracy przez pierwsze 3 lata, ostatnio nie więcej niż 10h/rok. To chyba nie da się zajechać Kawasaki, co ;-)? Ostatnie dwa lata stała w nieogrzewanym garażu, temperatura sporadycznie mogła tam spadać do -10. Nie wiem czy to może mieć wpływ, ale jakoś mi się to łączy.

Odnośnie sprawdzenia kompresji i szczelności, to dzięki za info będę szukał serwisu, który mi to zrobi. Może się skończy wymianą silnika. Wiesz może gdzie dostanę taki sam Kawasaki FJ100D? Jakoś w sieci nie ma na ten temat informacji, te firmy, które sprzedają silniki Kawasaki do innych urządzeń odpowiedziały, że nie mają.

Dokładnie to moja kosiarka robiła tak, jak na filmie tutaj (1 min. 10 sek), potem przestała całkowicie odpalać: https://www.youtube.com/watch?v=CAxQpsxAjRc
  • REKLAMA
  • #4 21654121
    sigwa18
    Poziom 43  
    Czasem nawet nie musi ro być kawasaki byle pasował do obudowy ale to nawet za chinczyka wyjdzie z 1000zł połowa ceny nowej.
  • REKLAMA
  • #5 21654162
    marula111
    Poziom 9  
    To jest kosiarka wrzecionowa, więc teraz sporo taka kosztuje. Producent zmienił te Kawasaki na B&S, ale nie wiem czy wał i rozstaw otworów do montaż będzie pasował, wolałbym więc taki sam kupić i zamienić 1 za 1, a ten naprawić i mieć zapas.
  • #6 21654178
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Zrobić duży serwis czyli taki jak po 250 h. Następnie przystąpi do sprawdzania ewentualnie regulacji.
  • #7 21654209
    sigwa18
    Poziom 43  
    marula111 napisał:
    To jest kosiarka wrzecionowa, więc teraz sporo taka kosztuje. Producent zmienił te Kawasaki na B&S, ale nie wiem czy wał i rozstaw otworów do montaż będzie pasował, wolałbym więc taki sam kupić i zamienić 1 za 1, a ten naprawić i mieć zapas.

Najpierw sprawdź czy faktycznie potrzebujesz nowego silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik kosiarki Kawasaki FJ100D po pięciu latach użytkowania zaczął mieć problemy z odpalaniem oraz niestabilnymi, falującymi obrotami. Po wymianie świecy zapłonowej i oczyszczeniu gaźnika przez pewien czas silnik działał, jednak wymagał ręcznego wtryskiwania paliwa strzykawką na rozruch. Oddanie kosiarki do serwisu skutkowało ustawieniem zbyt wysokich obrotów, co utrudniało kontrolę nad napędzaną kosiarką. Aktualnie silnik ponownie nie odpala. Problemy mogą wynikać z zużycia elementów układu paliwowego, zapłonowego lub regulacji gaźnika. Konieczne jest dokładne sprawdzenie układu paliwowego, świecy, gaźnika oraz ewentualna regulacja obrotów i diagnostyka pod kątem uszkodzeń mechanicznych lub elektronicznych.
REKLAMA