logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zamek drzwi altana działka, blokuje się jezyk, nie można zamknąć

KarolMalec 05 Wrz 2025 18:22 744 20
REKLAMA
  • #1 21654243
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam taki problem - klasyk, ponad 30 letni domek letniskowy, stara altana i stare drzwi drewniane, zamek pracuje dobrze jak widać ale ten skobel - język po zamknięciu drzwi na klamkę gdzies się blokuje i teraz jak do tego dojść co go blokuje?
    Sprawdziłem na wysokość to pasuje, ale może przód/tył

Trochę się boje te wkłady rozbierać że to wszystko się rozleci, to drewno będzie się "siepać" i nie będzie jak potem tego zamontować.

Jak to zobaczyć, gdzie to sie klinuje, jak nic nie widać bo się drzwi zamyka i koniec?

Zerknijcie na ten filmik, od czego byście zaczeli, a może już coś widać, o co tu chodzi?

• REKLAMA
  • #2 21654247
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Przy otwartym skrzydle przekręć klucz w lewo (rygiel powinien wyjść), złap dość mocno palcami za rygiel i przekręć klucz w prawo. Jeżeli klucz się przekręci, a rygiel zostanie w palcach, to zamek do naprawy lub wymiany.
  • #3 21654250
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Ok czyli jednak idziemy w stronę problemu z zamkiem w drzwiach? Myślałem że ze strony drzwi jest ok
    Tak ten język się wysuwa tylko nie sprawdzałem czy jak złapie go czy potem klucz sie obraca z powrotem już bez języka.

A jeśli nie? w sensie trzyma to jest w porządku?
  • Pomocny post
    #4 21654253
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Albo masz wypaczone drzwi gdzieś ci pręży po zamknięciu. Zobacz w którym miejscu jest zdarte.
  • REKLAMA
  • #5 21654261
    balonika3
    Poziom 43  
    Jeszcze raz obejrzałem film. Wcześniej myślałem, że po otwarciu kluczem, drzwi są nadal zaryglowane. Ale chyba chodzi o to, że właśnie nie da się zaryglować (nienajlepiej skadrowany ten film). W takim razie rygiel nie trafia w blachę zamykającą. Sprawdź, czy przy mocnym dociśnięciu skrzydła, da się przekręcić klucz.
  • REKLAMA
  • #6 21654271
    KarolMalec
    Poziom 9  
    balonika3 napisał:
    Sprawdź, czy przy mocnym dociśnięciu skrzydła, da się przekręcić klucz.

Niestety nie da się przekręcić, od momentu zamnkięcia drzwi na klamkę rygiel w ogóle nie wchodzi, klucz się blokuje po połowie obrotu.

Tylko skąd wiadomo gdzie to się blokuje? Bo zaznaczyłem ołówkiem na ramie dokąd sięga rygiel to pasuje na wysokość..

Tak - dokładnie nie da się zaryglowac drzwi, klucz nie obraca sie w pełni, tylko nagle blokuje/stoi.
  • #7 21654272
    balonika3
    Poziom 43  
    Więc spróbuj lekko odciągnąć skrzydło od ościeżnicy, 1 - 2 mm i próbuj. Inaczej mówiąc - celuj tym ryglem w blachę.
  • Pomocny post
    #8 21654307
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    KarolMalec napisał:
    Bo zaznaczyłem ołówkiem na ramie dokąd sięga rygiel to pasuje na wysokość..

Spróbuj kredą pomalować blachę na futrynie tam gdzie ma wchodzić rygiel i kilkakrotnie próbuj zamknąć drzwi. Następnie zobacz gdzie się odbił rygiel. Nie zapomnij posmarować też wnętrze otworu w który ma wchodzić rygiel.
  • #9 21654373
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Myślisz że kreda wystarczy? Ja bardziej o jakieś "chamskiej" farbie np czerwonej myślałem i pożądnie posmarowac rygiel i wtedy patrzeć gdzie on dotyka i gdzie nie chce przejść.
    Albo jakiś flamaster czarny
  • #10 21654377
    balonika3
    Poziom 43  
    To nie ma znaczenia, czy to będzie farba, czy kreda, czy po prostu spróbujesz celować w blachę tak, jak Ci wcześniej napisałem. Coś się wypaczyło i tyle. Kwestia co i w którą stronę.
  • Pomocny post
    #11 21654478
    rigmenager
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Otóż to, posmaruj czymś albo blachę w futrynie, albo rygiel i zobaczysz, gdzie obciera. No chyba że otwór w ościeżnicy jest za płytki.
  • #12 21656714
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Panowie a takie pytanie, bo cały czas rozmyślam, gdyby się okazało że ta blaszka w ramie jest za wąska tzn ten otwór to zdejmować to? Czy tak jak jest spróbować spiłować albo gumówką "zjechać"?
    Trochę boje się odbijania tych gwoździ które trzymają blaszkę, że potem do tego drewna tego nie przymocuje. Szkoda ze to nie jest na śrubach a nie przybite gwoździami i farbą objechane.

Rozumiecie o co chodzi? na wysokość jest ok ale np drzwi za płytko wchodzą i język zahacza o krawędź blachy i się blokuje.
    (z resztą zwróćcie uwagę, że górny otwór do języka klamki ktoś też poszerzał jakby bo jest taki na boki rozepchnięty, a ten dolny jakby od początku taki sam)

Zbliżenie na zamek w futrynie drzwi z zaznaczonym obszarem otworu na język klamki
  • #13 21656736
    balonika3
    Poziom 43  
    Jak jest za ciasno, to wypiłuj pilnikiem.
  • Pomocny post
    #14 21656850
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    KarolMalec napisał:
    na wysokość jest ok ale np drzwi za płytko wchodzą i język zahacza o krawędź blachy i się blokuje.

Bo drzwi nie są od tej futryny - były dobierane na szybko albo ktoś wymieniał w domu i zastosował je na pałę w altance, bo "to tylko działka, w oczy koleć nie będzie".
    Rozpiłowanie otworu może tylko osłabić ten punkt i włam do altanki będzie łatwiejszy.
    Ale może wystarczy tylko 1mm spiłować.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 21656894
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    KarolMalec napisał:
    na wysokość jest ok

Jak to zmierzyłeś?
    Drzwi się czasem nieco nie podnoszą przy ich dopychaniu, bo na filmie widać i słychać że coć nie pozwala ich swobodnie zamknąć.
    Posmaruj cienko (choćby gęstą farbą czy smarem) czoło rygla i po przekręceniu klucza zobaczysz w którym miejscu farba się odbije, po czym wyczyść/odtłuść i pilniczek w ruch!
    Parę razy się to sprawdziło. :-)

Pozdrawiam.
  • #16 21656922
    KarolMalec
    Poziom 9  
    DjMapet napisał:
    Jak to zmierzyłeś?

Narysowałem ołówkiem na wyciągniętym języku

DjMapet napisał:
    Posmaruj cienko (choćby gęstą farbą czy smarem) czoło rygla i po przekręceniu klucza zobaczysz w którym miejscu farba się odbije, po czym wyczyść/odtłuść i pilniczek w ruch!

balonika3 napisał:
    Jak jest za ciasno, to wypiłuj pilnikiem.

Zamiast pilnika nie lepiej coś takiego + wkrętarka/wiertarka? Żeby nie zymzać 2 dni?

https://www.leroymerlin.pl/produkty/frez-trzp...lu-6-x-16-mm-cylindryczny-waart-80900017.html
  • Pomocny post
    #18 21656960
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    KarolMalec napisał:
    Narysowałem ołówkiem na wyciągniętym języku

No fajnie, ale:
    DjMapet napisał:
    Drzwi się czasem nieco nie podnoszą przy ich dopychaniu, bo na filmie widać i słychać że coć nie pozwala ich swobodnie zamknąć.

A jak drzwi się nawet ciut podnoszą, to rygiel (czyli "język") się też podnosi, blokuje się na górnej powierzchni blachy więc i nie wchodzi we wpust.

KarolMalec napisał:
    Zamiast pilnika nie lepiej coś takiego + wkrętarka/wiertarka? Żeby nie zymzać 2 dni?

Małym (płaskim lub półpłaskim) pilniczkiem do metalu wypiłujesz ile trzeba w kilka minut.
    Pewnie wystarczy spiłować 0,5-1 mm.

Pozdrawiam.
  • #19 21686566
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Panowie, udało się!

Dzięki za pomoc :-D
    Jednak piłowałem tym frezem z wiertarką i było sporo szlifowania - tutaj gdzie dolny lewy róg tej blaszki to solidnie to zjechałem, dopiero wtedy zamek zaczął normalnie pracować.
    Teraz działa dobrze, płynnie i jest tak jak ma być. Przy takich pracach trzeba uważać bo wszystko wibruje i jest duża siła, ale wg mnie bez porównania szybkość i efekty.

Zbliżenie na ościeżnicę drzwiową z nadfrezowanym i wyszlifowanym otworem pod zamek.

• #20 21686586
    balonika3
    Poziom 43  
    Gratuluję efektu, więc zamknij temat.
  • #21 21690275
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Rozwiercenie otworu w ramie/futrynie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zamka w starych drewnianych drzwiach altany działkowej, gdzie język (rygiel) blokował się i uniemożliwiał pełne zamknięcie drzwi. Przyczyną była niedopasowana blacha w ościeżnicy, która powodowała zacinanie się rygla. Zalecano sprawdzenie działania rygla poprzez przekręcenie klucza przy otwartych drzwiach oraz obserwację miejsca blokady za pomocą farby lub kredy na blaszce i rygielu. Wskazano, że drzwi mogą być lekko wypaczone lub podnosić się przy zamykaniu, co powoduje zablokowanie rygla na krawędzi blachy. Rozwiązaniem było delikatne spiłowanie lub rozwiercenie otworu w blaszce ościeżnicy, aby rygiel mógł swobodnie wejść. Do obróbki użyto frezu trzpieniowego do metalu zamocowanego we wiertarce, co przyspieszyło i ułatwiło pracę. Po odpowiednim poszerzeniu otworu zamek zaczął działać płynnie i bez blokad. Zwrócono uwagę na ostrożność przy obróbce, aby nie uszkodzić drewna i nie osłabić mocowania blachy.
REKLAMA