theoneabbove napisał:1. Dlaczego L2 u Ciebie jest inna niż w opisie?
W opisie cewka jest pomyślana jako przygotowana do przestrajania przez wkręcanie rdzenia. Mnie na tym nie zależało, więc zrobiłem najprostszą możliwą cewkę, która dawała rezonans na odpowiedniej częstotliwości. Mnie wyszło 6 zwojów drutem emaliowanym 0,6 mm, wewnętrzna średnica 8 mm, długość około 7 mm (nie jest zwój przy zwoju, tylko z odstępami).
theoneabbove napisał:2. Ta antena w końcu ma być w którym miejscu, bo w opisie (w tym PDF) na schemacie ideowym i montażowym są pokazane jakby 2 miejsca. O co tu chodzi?
O ile pamiętam, podłączałem ją do punktu A'. Generalnie chodzi o to, żeby spróbować obu wersji i wybrać dającą lepszą jakość odbioru.
theoneabbove napisał:3. W opisie jest coś takiego: "Powietrzna cewka L1 zawiera 5 zwojów drutu DNE 0,6 mm nawiniętych na średnicy 6 mm (z odczepem na środku - 2,5 zw.)" - ten odczep na środku, to jest po prostu zdarta emalia z drutu na 2,5 okręgu i przylutowana do swojego pola na płytce? Jak rozumieć ten odczep?
Tak, dokładnie. Zdarta emalia i w tym miejscu przylutowany drucik, który potem idzie do pola na płytce. Udało mi się nawet znaleźć tę płytkę w szufladach i tak to wygląda na zdjęciu:
theoneabbove napisał:4. A co do tego "czytania schematów" - montażowe są dużo prostsze dla mnie w rozumieniu od ideowych tak, jakby mi czegoś brakowało ciągle…
Repetitio mater studiorum est.