logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miniaturowy odbiornik radiowy AM na układzie UL1111

marcin_oizo 15 Gru 2005 14:27 48606 56
  • Witam wszystkich konstruktorów!
    Przy przeglądaniu DIY-ów zauważyłem, że jest tu za dużo urządzeń typu "mój pierwszy subwoofer" czy "nareszcie jest! mój kochany sub", więc postanowiłem pokazać coś innego, dla niektorych może śmiesznego bo poziom na tym forum jest naprawde wysoki!
    Jakieś 3-4 lata temu, jeszcze w liceum nie miałem co w zime robić więc postanowiłem zmontować sobie w miare proste radio, nie takie jak robiłem kiedyś: detektorowe (mój pierwszy detektor powstał w..... łazience bo tam miałem najciszej:) ), ale takie z prawdiwego zdarzenia! Znalazłem ciekawy schemat w jakimś staaarym Młodym Techniku i wziąłem sie do roboty.
    Efektem końcowym jest radyjko o wymiarach 55X45X20mm, na układie scalonym UL1111, własnoręcznie nawiniętą ant. ferrytową, odbierające częstotliwości 225kHz (Warszawa 1) i 198kHz (niegdyś radio Bis). Stacje te wybiera się przełącznikiem z prawej strony obudowy, która kiedyś słóżyła jako pudełko na wkładkę gramofonową :).
    Włączenie radia odbywa się poprzez włożenie wtyku z słuchawką do gniazdka. A rozwiązałem to w ten sposób, że gniazdko słuchwkowe zastosowałem stereofoniczne gdzie doprowadza się sygnał wyjściowy m.cz., masę radia i ,,-" z baterii. W słuchawce zastosowałem wtyk mono który po włożeniu do gniazdka (z lewej strony obudowy) zwiera masę z ,,-" baterii.
    Do zasilania słóży bateria 1,5 voltowa R3 a jako słuchawka jest użyta wkładka telefoniczna W66. Daje ona najgłośniejszy odbiór. Odbiór tego ustrojstwa (w Częstochowie) jest czysty i głośny, że w zupełności wystarcza do słuchania go przez kilka osób jednocześnie w małym pokoju!
    Ktoś pewnie powie: po jakiego ch.... koleś se zrobił radio na długie fale?!!? A ja odpowiem: nudziło mi sie! Matka, ojciec byli pod wrażeniem, kumple też a ja sie ciesze bo przez te 3 czy 4 lata używania zmieniałem raz bateri :)
    Pozdrawiam, wesołych Świąt!!!
    Załączniki:
    • płytka i opis.rar (277.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miniaturowy odbiornik radiowy AM na układzie UL1111 IMG_0004.jpg (57.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miniaturowy odbiornik radiowy AM na układzie UL1111 IMG_0002.jpg (51.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miniaturowy odbiornik radiowy AM na układzie UL1111 IMG_0001.jpg (42.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Specjalizuje się w: radio i telewizja
    marcin_oizo napisał 1484 postów o ocenie 190, pomógł 50 razy. Mieszka w mieście Częstochowa. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 2085868
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Nie ma się czego wstydzić, ważny jest cel, a ten osiągnołeś, jak by tak każdy na początku się starał jak Ty, to teraz było by jeszcze więcej doskonałych elektroników, a tak apropo, ile wówczas miałeś lat :P ?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2091536
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    No miałem jakoś 17 lat bo chodziłem wtedy do liceum. Ale w 8-mej klasie podstawówki zbudowałem radio na BC194 i BC413 również na długie. Mieściło sie ono w pudełku po zapałkach! Już go nie mam bo dałem kumplowi ale jakby ktoś był zainteresowany to prześle dane.
    Pozdrawiam...
  • #4 2092728
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Ja bym byl zainteresowany :)
    Dla mnie zrobienie chocby takiego prostego radyjka to juz cos. A ze na fale dlugie to nic nie szkodzi, bo tu chodzi o sama sztuke, poza tym jak komus FM potrzebne to sobie moze za 5zl na bazarze kupic o podobnych rozmiarach.
    Co do samego radia to czy zmieniajac C1 na nastawny uzyskamy regulacje zakresu?
  • #5 2093153
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 648
    Niepotrzebnie zamalowałeś obudowę - radio fajnie by wyglądało z przeświecającymi się "flakami" - kiedyś tak zbudowałem audion na fale krótkie w pudełku po Tic-Tac'ach. Schemat twojego radia pamiętam z "Młodego technika" chyba z 1984 roku, zresztą był tam fajny cykl z konstrukcjami od prostych reakcyjniaków do modułowego heterodynowca.
    Życzę dalszych udanych konstrukcji.
  • #6 2097757
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Do Madart:
    tak jak dasz kondensator nastawny w miejsce C1 to będziesz mógł regulować cały zakres fal. Jak zeskanuje dane to Ci podeśle:)

Do Thereminator:
    obudowa została zamalowana bo popaprała się klejem więc musiałem to jakoś zlikwidować. Masz racje, schemat był w Młodym Techniku (którego znalazłem w pywnicy dziadka:))

A tak w ogóle to jestem mile zaskoczony, że spotkałem się z pozytywnymi opiniami. Bardzo mnie to cieszy!
    Wesołych Świąt...
  • #7 2108833
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Bardzo fajne radyjko.
    Moje zrobione z tego samego schematu przestało odbierac kiedy się maszt jedynki zawalił.
    Dziwi mnie ten pojedynczy paluszek, u mnie działało na połówce baterii 9V.
  • #8 2109591
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Jak byłem mały miałem ksiązke o odbiornikach radiowych gdzie było opisane radio w pudełku od zapałek zawsze chcciałem je wykonac jednak nie było srodków tak wiem jakie to jest ekscytujące uruchomić taki wynalazek.
    pozdawiam
  • #9 2116649
    golupl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mnie sie podoba male i fajne radyjko:D
  • #10 2117195
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    marcin_oizo, mógłbys zamiescić schemat twojego wynalazku. pozdro
  • #11 2118743
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    dla mnie też zkonstruowanie czegoś takiego samemu było by wieeeklim osiągnięciem. Dla każdego chyba. prześlij schemat
  • #12 2134033
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Pomysł bardzo dobry. Radyjko fajne. :D:D:D
    W latach 80-tych na UL111 zrobiłem podobny odbiornik
    i zamontowałem w swoim tunerze (miał dużą antene ferrytową). Kasował jakością dźwięku fabryczne superheterodyny. Używałem go przez 10 lat
    do odsłuchu Warszawy I. Przy takich konstrukcjach , najwazniejsza jest jakośc obwodu rezonansowego. Na jakośc odbioru wpływa fakt jak daleko mieszkamy od nadajnika i jaki poziom zakłoceń wystepuje w lokalnej sieci energetycznej.
    PS :?:
    Jeśli ktoś ma radyjko detektorowe na fale długie, niech się pochwali
    rezultatami. Proponuje nowy temat: "Radio detektorowe". Korci mnie aby coś takiego zrobić. Oczywiście barierą jest długa antena. Dioda germanowa mnie nie kreci a kusi prawdziwy kryształek galenowy.
    :|:|:|
  • #13 2138832
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Hej witam po Świętach! Przepraszam że sie nie odzywałem ale nie mam internetu w domu i tak wyszło.
    Jak zeskanuje schemacik tego radia w pudełku po zapałkach to tu zamieszczę :).
    Dzięki za pozytywne opinie i gratuluje waszych konstrukcji!!!!
  • #16 2721282
    wegrzyn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    fajny schemacik i działa
  • #17 2721770
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    No i to jak! Odbiór jest głośny, wystarczający. Teraz padł mi elektrolit ale to pewnie ze starości bo jak napisałem wyżej radyjko złożyłem ze śmieciowych części :) . Zasilanie 1,5V z baterii AA wystarcza na długo. Odbiera wszędzie, polecam...
  • #18 2722258
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    radyjko jak najbardziej spox:) pomysl godny zainteresowania
  • #19 2725881
    spazz4
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Ja swego czasu (2 lata temu zrobiłem sobie taki odbiornik na UL1111 - właśnie ten "w pudełku od zapałek", odbierało mi to nawet nieźle a wieczorkiem dało się posłuchać nawet CRI (chinese radio international) po polsku :) miły i wdzięczny układzik
  • #20 2725990
    jgrupa
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Bardzo fajne radyjko. Co prawda teraz sa mniejsze i pewnie lepiej odbieraja ale to radio bylo robione dawno wiec gratuluje.
  • #21 2728256
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Dziękuje za opinie :) Co prawda ja mam układ odbierający 2 częstotliwości ale podejrzewam że jakbym założył kond. strojeniowy to mógłbym łapać o wiele więcej stacji.
  • #22 3222356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3222819
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Odbiór mojego odbiornika masz zapewniony w 100% :) Można dodać antenę w miejscu dgdzie cewka antenowa L1 łączy się z kondensatorem. Powodzenia!
  • #24 3247495
    szalonyelektryk
    Poziom 11  
    witam mam takie pytanie jak chcialbym do tego radyjka dac sluchawki to co trzeba zrobic i czy to radyjko odbierałoby fale 65-87 Mhz. jęzeli nie to poprosze jakies linki na ten temat z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
  • #25 3247660
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Nie da sie tego radia przerobić tego radia na częstotliwość podaną przez Ciebie. Musisz zrobić sobie inne radio na FM bo to jest na AM.
  • #26 3248222
    szalonyelektryk
    Poziom 11  
    aha ale takie radyjko fm tez moze miec takie wymiary? a macie jakies linki do takich schemacików z radyjkami ze słuchawkami ?
  • #27 3255507
    HakuS492
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Fajne to radyjko. Jak dla mnie 5/6. Może pomyślałbyś nad seryjna produkcją na allegro? Zbijesz szmal.
  • #28 3259633
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    ->szalonyelektryk na Twoim miejscy kupiłbym radyjko za 4 złote chyba że lubisz się bawić :) Można zrobić takie radyjko np. superreakcyjne...
    ->HakuS492 może pomyślę ale wątpie, że ktoś chciałby kupić radyjko na długie fale ;)
  • #29 3810366
    Bobster
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Zrobiłem to radyjko. Płytka termotransferowana, cewka nawinięta jak fabryczne, elementy pomierzone i sprawdzone a radio nie działa :( nie moge złapać żadnej stacji (dostrajam C1 - kondensatorem nastawnym 0-500pF). Przy podłączeniu baterii słyszę tylko ciche puknięcie ze słuchawki i tyle :(. Mieszkam w Świnoujściu i zastanawiam się czy to nie wina odległości od nadajnika. Chociaż z tego co piszecie to radyjko ma całkiem niezły zasięg. Używam słuchawki W83 (240 Ohm) - C8 dobrałem 150nF. Jaka może być tego przyczyna ? Proszę o pomoc !!
  • #30 3811514
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Tak to bywa z tymi OR-ami własnego wyrobu! Napisz, którą wersję wybrałeś! Coś pomyliłeś lub układ scalony jest padnięty. Po włączeniu odbiornika powinien być słyszalny (z powodu dużego wzmocnienia) dość wyrażny szum. Układ jest tak czuły, że słychać w słuchawkach pukanie po płytce. Poprostu tak wszystko mikrofonuje. Spróbuj dotykać śrubokrętem poszczególne stopnie wzmocnienia. Powinno być słychać trzaski co raz silniejsze im więcej stopni wzmocnienia ich wzmacnia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy miniaturowego odbiornika radiowego AM na układzie scalonym UL1111, o wymiarach około 55x45x20 mm, z własnoręcznie nawiniętą anteną ferrytową, odbierającego fale długie (225 kHz Warszawa 1, 198 kHz Radio Bis). Konstruktor opisuje doświadczenia z montażem i działaniem radia, w tym problemy z obudową i zasilaniem (1,5 V bateria AA). Poruszono kwestie regulacji zakresu częstotliwości przez wymianę kondensatora C1 na nastawny, co umożliwia strojenie radia. Wskazano na znaczenie jakości obwodu rezonansowego i wpływ odległości od nadajnika oraz zakłóceń sieci energetycznej na odbiór. W dyskusji pojawiły się problemy z działaniem układu, m.in. brak dźwięku, co mogło wynikać z uszkodzonego scalaka, błędów montażowych lub niewłaściwych wartości elementów. Zalecano pomiary napięć na wyprowadzeniach UL1111 oraz ostrożność przy lutowaniu, aby nie przegrzać układu. Poruszono także temat możliwości podłączenia słuchawek i niemożności przerobienia odbiornika AM na FM bez zmiany układu. Wskazano na potrzebę stosowania odpowiedniej anteny, zwłaszcza przy dużej odległości od nadajnika (np. antena o długości około 40 m). Dyskutowano o alternatywnych prostych konstrukcjach radiowych, w tym detektorowych, oraz o dostępności schematów i materiałów źródłowych, m.in. z archiwalnych numerów "Młodego Technika" z 1984 roku. Wskazano na konieczność stosowania słuchawek telefonicznych zamiast głośników niskoomowych oraz na trudności z dostępnością trymerów o dużej pojemności. Ogólnie konstrukcja jest ceniona za prostotę i edukacyjny charakter, choć wymaga precyzyjnego wykonania i dostrojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA