logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 2000 – brak ciepłego nawiewu mimo sprawnej nagrzewnicy i termostatu

spectrum0668 06 Wrz 2025 08:39 534 8
REKLAMA
  • #1 21654577
    spectrum0668
    Poziom 4  
    Opel Astra G 1,6 CO, 2000 r. - brak ciepłego nawiewu. Wymieniłem termostat. Nagrzewnica jest ciepła. Linka sterująca jest sprawna. Już nie mam pomysłów, co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 21654591
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 464
    spectrum0668 napisał:
    nagrzewnica jest ciepła

Musi być gorąca.
    1. Zapowietrzona nagrzewnica. Niesprawny zawór sterowania przepływem nagrzewnicy.
    2. Niesprawne sterowanie. Nieszczelności strumienia powietrza.
    4. Wentylator.
    To tyle na początek.
  • #3 21654597
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Też bym zaczął od odpowietrzenia nagrzewnicy. W tych Oplach to częsty temat.
  • REKLAMA
  • #4 21654604
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3378
    Czy oba węże do nagrzewnicy są równo ciepłe?
  • REKLAMA
  • #5 21654651
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3456
    Adam Walko napisał:
    Zapowietrzona nagrzewnica.

damiankowalczuk87 napisał:
    Też bym zaczął od odpowietrzenia nagrzewnicy. W tych Oplach to częsty temat.

A jak się odpowietrza nagrzewnicę ? Widać że robiliście to kilkadziesiąt razy, więc zdradźcie tajamnicę.
  • #6 21655051
    spectrum0668
    Poziom 4  
    Poprzedni właściciel już chyba miał z tym problem. Przyjrzałem się dokładniej i tak, jak na zdjęciu, widać, że było robione nacięcie w obudowie nagrzewnicy, zapewne aby dostać się do klapy sterującej obiegiem zew./wew. Czy wiecie, jak przeprowadzić taką naprawę? Rozumiem, że jeśli nie, to czeka mnie ściąganie całej deski rozdzielczej?
    Obudowa nagrzewnicy z widocznym nacięciem i śladami ingerencji serwisowej
  • #7 21655064
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3456
    spectrum0668 napisał:
    Rozumiem że jeśli nie to, to czeka mnie ściąganie całej deski rozdzielczej ??

To źle rozumiesz, dwójka to jeden z nielicznych samochodów gdzie do wymiany nagrzewnicy nie potrzeba ściągać deski.
    Fajny temat, taki profesjonalny.
  • REKLAMA
  • #8 21655100
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2622
    Astra/Zafira miała zespoły wentylacji od dwóch producentów — Delphi i Behr.
    W jednej z nich (z klimatyzacją) był elektryczny zawór od nagrzewnicy i elektryczny siłownik od recyrkulacji. Były z nimi problemy i jednym z rozwiązań było odłączenie wtyczek od nich.
    Klapa od recyrkulacji znajdowała się nad wentylatorem, miała kształt sferyczny, przechylała się z jednej strony na drugą otwierając dolot z wnętrza i zamykając dolot z zewnętrza.
    Sterowania klapkami ciepło-zimno nigdy nie robiłem, w sumie nie wiem czy w Oplach się nie psuły.
    Nie pamiętam, jest odpowietrznik na złączu nagrzewnicy na ścianie grodziowej?
    Jeśli silnik to 1.6 16v to układ może się zapowietrzać przez uszczelkę pod głowicą.
  • #9 21655110
    spectrum0668
    Poziom 4  
    >>21655064 Może źle się wyraziłem w poprzedniej wiadomości. Do wymiany nagrzewnicy może i rzeczywiście nie trzeba demontować deski rozdzielczej, ale do wymiany obudowy nagrzewnicy, tam gdzie znajduje się klapa sterowania przepływem powietrza (ciepło/zimno), to już chyba tak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Opel Astra G 1.6 z 2000 roku występuje problem z brakiem ciepłego nawiewu pomimo sprawnej nagrzewnicy i wymienionego termostatu. Linka sterująca klapą nawiewu działa poprawnie, co wyklucza mechaniczne blokady. Przyczyną może być niewłaściwe działanie układu sterowania przepływem powietrza, uszkodzenie zaworu nagrzewnicy lub problem z cyrkulacją płynu chłodzącego w układzie grzewczym. Zaleca się sprawdzenie drożności przewodów nagrzewnicy, poprawności działania zaworu sterującego oraz ewentualne odpowietrzenie układu chłodzenia, aby zapewnić prawidłowy przepływ ciepła do nagrzewnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA