logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra J 2012 1.7 CDTI - brak ogrzewania, zimna nagrzewnica po wymianie

Aleksander_01 19 Lis 2024 21:14 2415 11
REKLAMA
  • #1 21310329
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3381
    Witam.
    Astra J, 2012 r, 1,7 cdti.
    Problem - całkowicie zimna nagrzewnica, brak ogrzewania.
    Samochód zakupiony przez klienta w niedzielę, więc historia napraw nieznana.
    Wymienione - nowa nagrzewnica, plyn. Widzę że ktoś przede mną wymienił pompę wody.
    Samochód zachowuje się poprawnie, osiąga temp roboczą i załącza się wentylator (chłodnica gorąca). Temp na wskaźniku stabilna.
    Co jest grane ?
  • REKLAMA
  • #2 21310423
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Albo zapowietrzony układ albo termostat się nie otwiera, raczej nic innego tam więcej nie będzie.
  • #3 21310449
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Przecież to ukłąd samoodpowietrzający się, termostat się otwiera ponieważ gorąca chłodnica i załączają się wentylatory i wyłączają.
  • REKLAMA
  • #5 21310502
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Jest dokładnie tak jak na schemacie. Przewody/rurki są gorące do ściany grodziowej, wewnątrz w kabinioe rurki aluminiowe i sama nagrzewnica są zimne. Wygląda to na zapowietrzenie, ale przewody gumowe są miękkie, lub usterka ścianek termostatu i woda zamiast iść przez nagrzewnicę to wybiera drogę na "skróty".
    Do sprawdzenia jeszcze ta pompka pomocnicza.
    A może uszczelka pod głowicą ? "Siadła delikatnie" i wtłacza troszku powietrza do układu.
  • REKLAMA
  • #7 21310543
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Coś mi się wydaje że z usterką nie mogli sobie poradzić to sprzedali samochód dziadkowi, nawet spóścili mu z ceny na naprawę. Przecież nagrzewnica jest na małym obiegu i powinna być gorąca razem z silnikiem.
    Jutro będę eksperymentował, zamiast nagrzewnicy podłączę przewód gumowy, a jak się nie będzie odpowiednio nagrzewał to zdemontuję termostat.
  • #8 21313455
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Dziś wymieniłem chłodniczkę oleju. Jak się okazało kanał wodny był całkowicie zablokowany.
    Wymieniłem, zalałem nowym płynem i odpaliłem pojazd. Temperatura węży i nagrzewnicy rosła identycznie jak temp silnika. Gdy temp już dobrze wzrosła to nagle znowu zaczęło lecieć zimne powietrze z kratek. Mam takie wrażenie że otworzył się termostat i znowu zaciągnęło jakiś syf.
    Obecnie jest tak - silnik gorący, nagrzewnica zimna, przy dodawaniu gazu lewy wąż chłodnicy robi się jak płaszczka, gdzie to jest zatkane ?
  • REKLAMA
  • #9 21315611
    jtymecki
    Poziom 2  
    >>21313455 Witam
    Ja dzisiaj zauważyłem, że też mam problem z ogrzewaniem. Mimo osiągniętej temperatury silnika to powietrze z kratek leci ledwo co ciepłe. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że mam problem z płynem chłodzącym. Wygląda jakby w nim był olej. Płyn został wymieniony i po krótkim czasie znowu jest zanieczyszczony. Myślę, że chyba mamy wspólny problem, który nazywa się chłodniczka oleju. A tym bardziej na innej stronie ktoś opisywał taki sam problem i rozwiązaniem też była chłodniczka oleju,
  • #10 21315783
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    W samochodzie wymieniłem - chłodniczkę oleju bo był kanał wodny zatkany, nagrzewnicę, termostat, oraz korek na zbiorniczku bo nie był szczelny. Samochód oddałem klientowi bo prawdopodobnie jest gdzieś usterka w bloku silnika (dlatego został sprzedany).
    Trzy razy płukałem układ, robiłem próby z zamianą węży, i nic, zero poprawy. Byłem u trzech znajomych mechaników, i wszyscy polegli.
    Wg mnie jest dziura w bloku i woda omija nagrzewnicę. Wszystko normalnie pracuje, tzn wentylator się załącza, chłodnica jest gorąca, termostat nowy działa poprawnie.
  • #11 21315809
    jtymecki
    Poziom 2  
    Przed chwilą byłem w aucie i zacząłem ugniatać węże do nagrzewnicy i zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Zobaczę później czy będzie grzało czy tylko jednorazowy efekt był. Ale pojeździłem trochę po mieście i grzało.
  • #12 21783674
    magdziak1975
    Poziom 1  
    @jtymecki
    Witam, i co, rozwiązałeś problem?
    Mam identyczny i nie mogę sobie poradzić.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra J 2012 1.7 CDTI ma problem z całkowicie zimną nagrzewnicą i brakiem ogrzewania pomimo osiągnięcia prawidłowej temperatury roboczej silnika oraz prawidłowego działania wentylatora chłodnicy. Wymieniono nagrzewnicę, chłodniczkę oleju (z zatkanym kanałem wodnym), termostat oraz korek zbiorniczka wyrównawczego. Układ chłodzenia jest samoodpowietrzający, a przewody do nagrzewnicy są gorące do ściany grodziowej, natomiast aluminiowe rurki i sama nagrzewnica pozostają zimne, co wskazuje na możliwe zapowietrzenie lub omijanie przepływu wody przez nagrzewnicę. Podejrzewane są usterki takie jak nieszczelność w bloku silnika (np. uszczelka pod głowicą) powodująca wtłaczanie powietrza do układu, wadliwe działanie termostatu lub pompy pomocniczej, a także mieszanie się strumieni ciepłych i zimnych w układzie chłodzenia. Próby płukania układu i zamiany węży nie przyniosły trwałej poprawy. Ugniatanie węży do nagrzewnicy chwilowo poprawiało ogrzewanie, co potwierdza problem z przepływem cieczy chłodzącej przez nagrzewnicę. Problem jest trudny do zdiagnozowania i może wymagać dalszej diagnostyki układu chłodzenia i silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA