logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania

elektron2507 07 Wrz 2025 08:39 285 11
  • #1 21655447
    elektron2507
    Poziom 10  
    Sterownik bramy rolowanej RS11 F45. Może ktoś posiada instrukcję podłączenia, programowania tego sterownika? Na płycie widnieje symbol -105-A LC, a na napędzie tylko nazwa producenta - NICE. Nigdzie nie znalazłem żadnych informacji o tym zestawie. Brama jest z demontażu, nie posiada pilotów. Nie wiem, czy potrzebny jest jeszcze moduł do centralki, czy jest już w płycie? Roleta z napędem zamontowana; po podaniu 24 V DC działa. Proszę o podpowiedzi.
    AI: Czy na sterowniku lub napędzie są jeszcze jakieś inne oznaczenia, numery seryjne lub tabliczki znamionowe, które mogłyby pomóc w identyfikacji modelu?
    Nie ma.
    AI: W jaki sposób chciałbyś sterować bramą – czy zależy Ci na obsłudze z pilota, przycisku naściennego, czy może przez automatykę (np. domofon, system smart home)?
    Chciałbym sterować ręcznie przyciskami, a także z pilota.
    Załączniki:
    • Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania IMG_20250907_073154.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania IMG_20250907_073034.jpg (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania IMG_20250906_182120.jpg (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania IMG_20250906_182054.jpg (2.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21655455
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Bez dokumentacji i pilotów to będzie ciężka walka. Może prościej po prostu kupić jakiś uniwersalny sterownik?
  • #3 21655480
    elektron2507
    Poziom 10  
    Jestem elektrykiem, kilka bram podłączyłem oczywiście z dokumentacją. Myślałem o kupnie uniwersalnego, ale lubię wyzwania. Mam pewne wskazówki, mianowicie ucięte kabelki, zworki. Niektóre piny są oczywiste, jak zasilanie silnika, enkodera, fotokomórki. Jeśli uda mi się wysterować przyciskami naściennymi, to będę mógł dokupić centralkę z pilotami i ją podpiąć.
  • #4 21655525
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Słabo szukałeś. Centrala Mindy A924. Instrukcja w załączniku.
    Jaki to napęd rolety?
    Do tej centrali idzie natywnie napęd Sumo, który ma enkoder - bez niego centrala chyba nie ruszy.
    Tyle że masz sympatyczną wartość dodaną pod postacią ogromnego trafa.
    Załączniki:
    • A924 wyd.02.pdf (712.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21655695
    elektron2507
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki, trafo rzeczywiście ogromne. Może podpowiesz, jaki moduł radiowy dobrać, tyle tego jest, widzę, że masz w tym doświadczenie. A enkoder w napędzie jest.
  • #6 21655828
    kotbury
    Enkoder sadząc po schemacie ma nadawać przerwy/zwarcia czyli powinien być kontaktron/styk a nie czujnik halla - sprawdź co masz w napędzie.
    Co do radia - masz już jakieś piloty/bramy z napędem coby kosztów nie mnożyc?
  • #7 21655872
    elektron2507
    Poziom 10  
    Sterownik i fotokom. Mam na stole, wstępnie wysterowałem z dwoma foto i to działa. Program został stary, tylko (1 na on), enkoder inicjowałem rezystorem, działa na zał./wył. Niestety napędu nie mam na miejscu, sporo tam śrubek, żeby go rozebrać. Co do radioodbiornika, to nie mam nic. Mój budżet na to to około stówki. Myślę o np. radioodbiorniku 2-kanałowym GENIUS 433 MHz RC BRAVO plus piloty?
    Załączniki:
    • Sterownik bramy rolowanej RS11 F45, NICE – instrukcja podłączenia i programowania IMG_20250907_155719.jpg (2.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21656047
    kotbury
    Dwa piloty Genius to stówka, odbiornik ( wtykany nie bedzie pasował, tylko zewnętrzny na kablach) ponad stówkę.
    Najtaniej z krajowych zmiennokodowców to chyba Elmes ma - odbiornik z dwoma pilotami lekko ponad 100.
    Centrala działa - dobrze, aby tylko gadała z enkoderem napędu.
  • #9 21656341
    elektron2507
    Poziom 10  
    Przejrzałem ofertę ELMES: dwukanałowy z dwoma pilotami typ-U2HS ma swoje zalety: obudowa zewnętrzna, wyprowadzone kable, nap. zasil. około 12 V. W moim sterow. mam tylko 24 V, ale nie jest to problem. Nie rozumiem tylko, dlaczego ma nie współpracować z enkoderem. Jeśli podłączę go do przycisków góra-dół, to i tak sterownik ''gada'' z enkoderem, chyba że się mylę.
  • #10 21656621
    kotbury
    Jesli jestes pewny że enkoder jest stykowy (w oryginalnym Sumo jest schowany w silniku ale idą do niego dwa przewody wiec jest spora szansa że taki jest) to zagada i tylko o to mi chodziło. Jeśli nie podepniesz prawdziwego enkodera napędu do centrali to może i centrala ruszy w którąś stronę po zasymulowaniu enkodera, ale na pewno nie zapamięta położeń krańcowych ani zwolnień. No i kwestia enkodera jest kompletnie niezależna od kwestii odbiornika jeśli o to szło.

Są nieco droższe wersje odbiornika Elmes UMB100HET akceptujace 24V.
  • #11 21656699
    elektron2507
    Poziom 10  
    Zgadza się, nap. zasilania 24 V, dwie dyszki droższy.
    DWB100HShet Radiolinia 2-kanał 2Pilot 12/24 V ELMES. Według instrukcji, co mi podałeś, jest czujnik magnetyczny enkoder zamontowany wewnątrz silnika; silnika raczej nie będę rozbierał. Dzięki za uwagę, zamontuję Elmesa i dam znać.
  • #12 21695951
    elektron2507
    Poziom 10  
    Witam, napęd bramy uruchomiony. Wszystko działa: napęd, sterownik, centralka radiowa, piloty. Radio podpiąłem pod przyciski ręczne - start, stop. Bez instrukcji nie zaprogramowałbym sterownika bramy. Temat zamykam, dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterownika bramy rolowanej RS11 F45 z napędem producenta NICE, dla którego brakowało dokumentacji podłączenia i programowania. Sterownik posiada symbol -105-A LC, a brama pochodzi z demontażu i nie ma pilotów. Użytkownik, będący elektrykiem, podjął próbę samodzielnego uruchomienia sterownika, wykorzystując przyciski naścienne i enkoder w napędzie. Wskazano, że centrala Mindy A924 współpracuje natywnie z napędem Sumo wyposażonym w enkoder, który jest niezbędny do prawidłowej pracy centrali, zwłaszcza do zapamiętywania pozycji krańcowych i zwolnień. Enkoder powinien być kontaktronowy (stykowy), a nie oparty na czujniku Halla. W kwestii sterowania radiowego zaproponowano zastosowanie odbiorników i pilotów 433 MHz, m.in. marki GENIUS oraz Elmes, z uwzględnieniem kompatybilności napięciowej (12 V lub 24 V) i możliwości współpracy z enkoderem. Ostatecznie zastosowano odbiornik Elmes DWB100HShet z dwoma pilotami, który działał poprawnie z zasilaniem 24 V i enkoderem magnetycznym w silniku. Po podłączeniu radia do przycisków ręcznych (start, stop) system został uruchomiony i działa bez problemów, mimo braku oryginalnej instrukcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA