logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goławice Drugie – jak poprawić prędkość LTE/5G Plus (ZTE MC889) i Play (MC801a)?

pawellec1 07 Wrz 2025 11:57 627 18
REKLAMA
  • #1 21655625
    pawellec1
    Poziom 8  
    Cześć,

Chciałbym się poradzić odnośnie ewentualnych możliwości polepszenia jakości/prędkości Internetu w miejscu, w którym się znajduję. Wieś Goławice Drugie (punkt zaznaczony na czerwono względem BTS-ów, z których korzystam).

W domu posiadam dwa źródła Internetu: Plus oraz Play.
    W ramach Plusa korzystam z zestawu ZTE MC889 5G, który jest umieszczony na wysokości 10 m (2 m ponad wysokość domu).
    W ramach Play korzystam z modemu MC801a (oczywiście bez anten). Postawiłem go przy oknie od strony nadajnika Play (zaznaczone na mapie).

Poniżej wrzucam zdjęcia:

Zdjęcie sytuacyjne:
    Mapa z lokalizacją Goławic Drugich i zaznaczonymi BTS-ami operatorów komórkowych

Dane z modemu Plusa na dachu:
    Zrzut ekranu z parametrami sieci 4G modemu Plusa na stronie konfiguracyjnej

Dane z modemu Play wewnątrz przy oknie:
    Zrzut ekranu z danymi sygnału sieci 5G z pasmem N28 i poziomem RSRP -82 dBm

Dane z modemu Play na zewnątrz na parapecie:
    Zrzut ekranu z parametrami sygnału 5G sieci Play z modemu z pasmem N28

Dane z modemu Play bez wymuszonego n28:
    Parametry sygnału LTE z modemu Play pokazujące RSRP -109 dBm i agregację czterech pasm

Jeśli chodzi o prędkości pobierania ze Speedtestu:
    Plus - ok. 90–100 Mbit/s w godzinach szczytu, ok. 150–200 Mbit/s w nocy (wysyłanie ok. 30 Mbit/s)
    Play - przez cały dzień około 150–190 Mbit/s, w nocy około 200–240 Mbit/s (w porywach) - wysyłanie od 20–50 Mbit/s (w zależności, czy modem jest w domu, czy na parapecie na zewnątrz)

Czy w tej lokalizacji coś można lepiej/więcej? Ma być oczywiście światłowód w ramach KPO czy jakiegoś innego ustrojstwa niby do końca 2026 r. Jednak wszyscy tu wiemy, co to oznacza :) Jest też nadajnik Orange (w środku lasu??!) z szybkimi chyba parametrami, ale byłem tam z telefonem przy BTS-ie i osiągam max. 200 Mbit/s i wydaje się, że to jakaś lipa jest :)

Dzięki za wszelkie info :)
    AI: Czy możesz wrzucić konkretne parametry sygnału (RSRP, RSRQ, SINR, ewentualnie info o agregacji pasm) z obu modemów – najlepiej z miejsca, gdzie uzyskujesz najlepsze wyniki?
    Wrzuciłem.
    AI: Testowałeś może inne ustawienia modemu/anteny (np. inne kierunki, wymuszenie konkretnych pasm, agregację, albo zewnętrzną antenę do Play)? Jeśli tak, to jakie były efekty?
    Takie jak na zdjęciach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21655712
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5745
    Sprawdź Play na MC889 ustawiony na Kosewko, odpalone N28 czyli 5G700, na BTS-ie NetWorks na wieży obserwacyjnej jest pomiar PEM więc coś pewnie odpalą, sektor masz na siebie więc przy okazju sprawdż na MC889 z kartą Orange bo to jego pozwolenie, stacja ma pozwolenia na N78, N28 i N1 ale to ma mniejsze znaczenie, dotychczas działała na LTE2600+2100+1800+800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21655736
    pawellec1
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedź. Też mi przychodziło do głowy jedynie, co to wynieść kartę SIM Play na dach i sprawdzić, co będzie.
    Rozumiem, że Plus, jak kiedyś wiódł prym w okolicy, to teraz jest raczej kiepskim wyborem? (nadajnik w Goławicach Pierwszych przy moście)
  • #4 21655822
    matek451
    Poziom 43  
    Plus ma tam 45MHz na LTE2600+2100+900 , liczą się 2 pierwsze. Sygnał z niego z 1 sektora dostateczny, Plus nic nie robi z nim od 4 lat, są pozwolenia na 5G, sektor na azymut 120.
    Ciekawią te pomiary PEM na tym maszcie w lesie, moze Orange odpali na nim jakies 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21658314
    pawellec1
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Ciekawią te pomiary PEM na tym maszcie w lesie, moze Orange odpali na nim jakies 5G.

Byłem i nadal nic się tam nie dzieje, pomiary już były, ale pewnie musi minąć trochę czasu.
    Ale ciekawostka — byłem w centrum Pomiechówka i ku mojemu zdziwieniu Net Monster pokazał ciekawe parametry z nadajnika Orange, ale zupełnie innego. Poniżej zdjęcie.

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci 4G i 5G Orange

Zakładam, że to BTS ul. Koralowa 13 — własna wieża na terenie oczyszczalni ścieków Mewa Orange (26003) ID: 81464 (N!)

Nie znalazłem informacji, żeby ten oto nadajnik nadawał "szybki internet". Można prosić o komentarz?

Nie mam pewności, czy to ten, ale w pobliżu niego (w okolicy 500 m) miałem pobieranie na poziomie 700 Mb/s.

Dziękuję.
  • #6 21658370
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21658383
    pawellec1
    Poziom 8  
    >>21658370 Tak, ale według BTS Search ten nadajnik wygląda tak:

Tabela z informacjami o pasmach i parametrach stacji bazowej Orange w Pomiechówku

Nie powinno tak być wzmianki o 5G 3500?
  • #8 21658389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21658395
    pawellec1
    Poziom 8  
    No i chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakieś wiarygodne źródło informacji o nadajnikach z pasmem n78, czy może ja nie umiem czytać tego, co jest na BTS Search.
    Chciałbym wiedzieć, które nadajniki w okolicy, w której mieszkam, nadają realnie w tym paśmie. Nie znam się, więc pytam osób, które mają większą wiedzę w tym temacie ode mnie.
  • Pomocny post
    #10 21658432
    matek451
    Poziom 43  
    Wycieczka pod BTS w lesie na wieży obserwacyjnej i patrzysz w górę , jak ma takie anteny https://elportal.pl/blog/rf/7904-modernizacja-stacji-bazowych-bts-na-przykladzie-firmy-orange jak te mniejsze zblizone do kwadratu to ma N78 na 3600MHz. W Pomiechówku mialeś to szczęście że akurat test zrobiłes gdy na BTS-ie w lesie działało N78, na którymś z sektorów, zapewne 1 lub 2 lecz raczej na 2 i mimo tylko dostatecznych parametrów sygnału na N78 dało to dobre osiagi. A poniewaz to NSA i kotwica na LTE moze działać w sharingu to akurat kotwica była z innego BTS-a czyli z 3 sektora na Koralowej na LTE2100 i to cała tajemnica. Ogólnie to LTE2100+1800 z Koralowej z 3 sektora tego na centrum Pomiechówka a N78 z wiezy w lesie z 2 sektora tego na kierunek Bazy Logistycznej.
    Stacja po pomiarze PEM więc działa zapewne testowo a na stałe odpalone będzie na niej N78 zapewne wkrótce. Pytanie tez czy na wszystkich 3 sektorach ma N78 dla Orange ale to się dopiero okaze.
    Do tego zapewne na dniach pojawi się informacja i wpis o wykonanych pomiarach PEM z danymi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21658438
    pawellec1
    Poziom 8  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
  • #12 21658447
    matek451
    Poziom 43  
    Druga opcja którą można rozpatrywać to stacja z N78 w N.Dworze na Modlińskiej 2 czyli około 4 km od centrum Pomiechówka, sektor na Górę więc nie mozna wykluczyć takze tego sektora bo stacja wali z duzymi mocami takze na C-band. Telefon dla N78 nie pokazal PCI więc ogólnie trudno zweryfikować czy to z tego sektora.
    Dużo w kwestii 5G N78 pokaze sprawdzenie pod BTS-em w lesie czy ma powieszone te anteny MUMIMO do 5G. One sa bardzo charakterystyczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21658489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21690681
    pawellec1
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Dużo w kwestii 5G N78 pokaze sprawdzenie pod BTS-em w lesie czy ma powieszone te anteny MUMIMO do 5G. One sa bardzo charakterystyczne.

Byłem pod BTS-em (wieża obserwacyjna przy leśniczówce) i wygląda to tak (pogoda była straszna, więc musiałem robić z auta). Wyniki pomiarów już są dostępne.

Wieża telekomunikacyjna obok leśniczówki w deszczową pogodę, widziana z wnętrza auta

Górna część stalowej wieży z antenami i kratownicową konstrukcją.

Szczyt kratowej wieży telekomunikacyjnej z antenami na tle pochmurnego nieba
  • #15 21712312
    pawellec1
    Poziom 8  
    Ostatecznie pozbyłem się 801A (miałem taką możliwość) i zakupiłem MC888b.
    Łączę się z nadajnikiem Play (26006), ID: NWD4428.
    Pytanie do szanownego grona: czy te parametry sygnału są odpowiednie oraz czy da się z tego więcej wycisnąć?
    Niby wymuszanie pasm na tym routerze istnieje, mogę je wymuszać, a i tak mam wrażenie, że urządzenie agreguje sobie to, co mu akurat najbardziej pasuje :)

Parametry sygnału LTE i 5G: pasma B1, B7 oraz N28 z siłą i jakością sygnału

Zrzut parametrów sygnału LTE i 5G z routera MC888b w sieci Play

PLAY na wymuszeniu tylko 4G
    Wynik testu prędkości internetu: 181,46 Mb/s pobierania, 18,83 Mb/s wysyłania, ping 17 ms

Play na wymuszeniu 4G/5G
    Wynik testu prędkości internetu z sieci Play: 169,27 Mb/s pobierania, 29,97 Mb/s wysyłania

W nocy jest średnio 250 Mb/s (DL) i 50 Mb/s (UP).
  • #16 21712379
    matek451
    Poziom 43  
    Na MC888B parametry sygnału na 2600/2100MHz słabe, SINR na poziomie na granicy załaczania modulacji QAM256 na DL, do tego zasiegowe 5G N28 na 700MHz , sygnał tylko dostateczny, SINR tez za niski. Sektor 3 , osiagi adekwatne do parametrów sygnału . Zmiana MC801A na MC888B niczym nie uzasadniona bo obydwa potrafią agregować pasma pojemnościowe LTE z N28.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21712446
    pawellec1
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Na MC888B parametry sygnału na 2600/2100MHz słabe, SINR na poziomie na granicy załaczania modulacji QAM256 na DL, do tego zasiegowe 5G N28 na 700MHz , sygnał tylko dostateczny, SINR tez za niski. Sektor 3 , osiagi adekwatne do parametrów sygnału . Zmiana MC801A na MC888B niczym nie uzasadniona bo obydwa potrafią agregować pasma pojemnościowe LTE z N28.

Urządzenie zmieniłem tylko dlatego, że miałem taką możliwość. Za darmo.
    Co do parametrów sygnału, to chyba lepszych na modemie przy parapecie i przy samym oknie w kierunku BTS już nie osiągnę.

Rozumiem, że zostaje tylko do wyboru (aby osiągnąć coś więcej) MC889 lub MC889PRO z kartą Play? Będę miał możliwość otrzymania tego drugiego w zasadzie za darmo.

Czy znacząco może poprawić to osiągane prędkości?
    Za otrzymaną odpowiedź dziękuję :)

Przy okazji zapytam, czy jest jakiś sprzęt, którym jestem w stanie "złapać" któryś nadajnik w okolicy z szybkim internetem? Dziś byłem w Pomiechówku i na T-mobile w paśmie 3700 MHz był istny szał na telefonie. Co ciekawe, wcześniej taki sygnał w Pomiechówku udostępniał Orange, była chwila przerwy, teraz T-mobile (BTS na oczyszczalni ścieków). Tyle że do Pomiechówka mam 4,3 km i azymut 313°.
  • REKLAMA
  • #18 21712480
    matek451
    Poziom 43  
    Na MC889A PRO będziesz mógŁ spróbować z tym BTS-em na oczyszczalni z N78. Do tego jeszcze opcja z tym pozwoleniem na N78 w lesie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21712483
    pawellec1
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Na MC889A PRO będziesz mógŁ spróbować z tym BTS-em na oczyszczalni z N78. Do tego jeszcze opcja z tym pozwoleniem na N78 w lesie.

To będzie miało aż taki zasięg? :O
    Na telefonie to zasięg N78 kończył się ok. 1,5 km w każdym kierunku :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy prędkości i jakości Internetu LTE/5G w miejscowości Goławice Drugie, gdzie użytkownik korzysta z dwóch modemów: ZTE MC889 5G na sieć Plus oraz MC801a (później MC888b) na sieć Play. Analizowano parametry sygnału, lokalizację BTS-ów oraz możliwości techniczne urządzeń. Plus dysponuje pasmami LTE 2600, 2100 i 900 MHz, z pozwoleniami na 5G (N78, N28, N1), jednak infrastruktura nie była modernizowana od kilku lat, co skutkuje przeciętnymi osiągami. Play oferuje 5G NSA na paśmie N28 (700 MHz) i LTE agregujące różne pasma, jednak sygnał i SINR są na granicy optymalnych wartości, co ogranicza prędkości. Wskazano, że wymuszanie pasm na modemach MC888b i MC801a nie przynosi znaczącej poprawy, a zmiana urządzenia na MC889 PRO z kartą Play może umożliwić lepsze wykorzystanie pasma N78 (3,5 GHz) z nadajnika w Pomiechówku lub z wieży obserwacyjnej w lesie, gdzie testowo działa 5G NSA z agregacją LTE. Zwrócono uwagę na konieczność fizycznej inspekcji BTS-ów pod kątem obecności anten MIMO dla 5G N78 oraz na ograniczenia zasięgu pasma C-band w terenie. Wskazano również, że wiarygodne informacje o nadajnikach i ich pasmach można uzyskać poprzez obserwację anten i pomiary sygnału na miejscu, gdyż portale takie jak BTS Search mogą zawierać niepełne dane. Ostatecznie, dla poprawy prędkości rekomendowane jest użycie modemu MC889 PRO z kartą Play oraz testowanie połączenia bezpośrednio pod BTS-em, a także rozważenie lokalizacji i azymutu anteny względem nadajników 5G N78.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA