logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złączki grzejnikowe Giacomini bez oringów – czy szczelność metal-metal wystarczy?

wojciech.strefa 07 Wrz 2025 14:22 180 5
REKLAMA
  • #1 21655794
    wojciech.strefa
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,

Mam grzejniki ścienne CO podłączone do rur miedzianych poprzez złącze grzejnikowe, w którym dotychczas była wykorzystana złączka mosiężna nakładana na rurę miedzianą. Złączka składa się z tulejki mosiężnej oraz dwóch o-ringów: jeden zewnętrzny, drugi wewnętrzny, uszczelniający połączenie między rurą a tulejką.
    Niestety po 14 latach o-ring wewnętrzny puszcza.

Dowiedziałem się u Giacomini (producenta złącza grzejnikowego), że te moje złączki mosiężne nie są oryginalne i oni jako firma mają swoje złączki, które są krótsze i nie zawierają żadnych o-ringów. Podobno to jest tak super spasowane, że metal z metalem tak ciasno są połączone, że nic nie kapie.

I teraz prośba: niech mi ktoś wytłumaczy, jak to się dzieje, że po nasunięciu złączki na rurę miedzianą oraz dokręceniu jej do złącza grzejnikowego woda nie będzie kapać?
    Czy rzeczywiście to jest takie proste i nie trzeba kombinować z żadnymi o-ringami? Nie umiem sobie wytłumaczyć, jak bez sprasowania dwóch metali ze sobą nie będzie żadnych szczelin. Chciałbym wymienić te złączki w wszystkich grzejnikach i muszę być pewny rozwiązania.

Zdjęcia złączki z o-ringami (tej, którą miałem dotychczas) oraz tej, którą mi proponuje producent, a także hurtownia.

Dwa typy złączek do rur miedzianych: jedna z oringiem, druga bez uszczelnień
  • REKLAMA
  • #2 21655813
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1192
    Takie złączki są stosowane nie tylko w systemach grzewczych. Są szczelne.
  • REKLAMA
  • #3 21655864
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    wojciech.strefa napisał:
    jest tak super spasowane, że metal z metalem tak ciasno są połączone, że nic nie kapie.
    Od dawna np. kształtki z sercem czyli Herz.
  • REKLAMA
  • #4 21656046
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3716
    Na tej samej zasadzie działa każdy śrubunek.
  • REKLAMA
  • #5 21690285
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Podobna złączka conex.
  • #6 21690954
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    >>21655794 A wszelakie zasuwy wodne, nawet wrota na różnych kanałach, na rzekach, stawach nie mają żadnych uszczelek, całe z metalu ;)
REKLAMA