logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki komputer stacjonarny do Minecrafta dla 12-latka? Nowy czy używany, jakie parametry?

maszkety8 07 Wrz 2025 16:31 1536 38
Najlepsze odpowiedzi

Jaki stacjonarny komputer kupić 12-latkowi do Minecrafta — nowy czy używany i jakie minimalne parametry będą wystarczające?

Do samego Minecrafta nie musisz kupować nowego „gamingowego” komputera za 1500 zł, bo w tym budżecie to zwykle zły zakup, a za 400–500 zł trafisz co najwyżej bardzo stare biurowe maszyny, które ledwo nadają się do prostych zadań [#21656287][#21656926] Jeśli komputer ma służyć tylko do Minecrafta bez modów i shaderów, najważniejszy jest wydajny procesor; nawet integra może wystarczyć, ale przy myśleniu o przyszłych grach lepiej celować w używany zestaw z Ryzenem 5 3600/5500/5600 lub podobnym i 8–16 GB RAM [#21695019][#21658106] W praktyce sensowny kierunek to używany PC z SSD, najlepiej na nowszej platformie, bo jest większa szansa na rozbudowę i dłuższą żywotność niż w przypadku 15-letniego poleasingowego sprzętu [#21657427][#21695482] Z gotowych przykładów w wątku najlepiej oceniono zestaw z Ryzenem 3600, sensowną płytą, SSD Samsunga i porządnym zasilaczem; szkoda tylko, że miał 8 GB RAM, ale to można dołożyć później [#21695042] W skrócie: przy obecnym budżecie lepiej szukać używanego zestawu około 1000–1500 zł niż nowego za 1000 zł, a do tego doliczyć monitor, jeśli go nie ma [#21656287][#21658106]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21655889
    maszkety8
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Potrzebuję komputer stacjonarny czy gamingowy, jak zwał... Mam syna 12 lat, który zaczyna przygodę z tym światem. Ma kolegów w klasie, którzy grają w Minecraft na serwerze między sobą. Nie wiem, o co z tym chodzi, choć wielu ludzi już mi to tłumaczyło, to a to nie jest moja bajka...
    Więc syn chciałby z nimi w to grać.
    Ale co tu kupić?
    Jedni mówią: potrzebujesz 5 000 zł na to, inaczej staniesz w połowie gry...
    No halo, to jest 12-latek i nie potrzebuje mieć markowego z górnej półki...
    Inni: kup używany za 400 zł, a za rok, jak ogarnie temat, to wtedy pomyślisz... A jeszcze inni: kup se coś na Allegro, nowe, ale z gwarancją za 1 500 zł.
    No i co tu zrobić? Co kupić? Jakie parametry musi mieć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21656287
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    maszkety8 napisał:
    Jedni mówią: potrzebujesz 5 000 zł na to, inaczej staniesz w połowie gry...
    No halo, to jest 12-latek i nie potrzebuje mieć markowego z górnej półki...

Oprócz bieżącej potrzeby zagrania w Minecrafta warto sobie zadać pytanie, czy ten komputer ma być użyteczny do czegoś więcej? Jak długo ma być użyteczny? Czy jak po Minecrafcie odkryje bardziej wymagającą grę to chcesz go wymieniać? :) Chociaż fakt, da się kupić komputer za mniejsze pieniądze. Założenie jest złe, że 12 latek nie potrzebuje. Czy czterdziestolatek chcący pograć w Minecrafta potrzebuje lepszy? Jak dla mnie to komputer warto dobierać do potrzeb i do możliwości finansowych.

maszkety8 napisał:
    Inni: kup używany za 400 zł, a za rok, jak ogarnie temat, to wtedy pomyślisz.

Za 400 złotych to można kupić komputer, na którym płynne przewijanie strony internetowej w przeglądarce zaczyna być coraz większym wyzwaniem. Nawet proste gry stanowią na takich maszynach poważny problem, bo zwykle w tej cenie będą to stare (około 10 lat) maszyny biurowe, zwykle bez karty graficznej, która spełnia minimum socjalne do prostych gier. Albo zajechane i jeszcze starsze gruzy.

maszkety8 napisał:
    A jeszcze inni: kup se coś na Allegro, nowe, ale z gwarancją za 1 500 zł.

Osoby polecające ten typ komputera albo się nie znają albo Cię po prostu nienawidzą i chcą doradzić jak najgorzej. Nowy komputer jeszcze z dedykacją do gier za 1500 z Allegro to w zasadzie pewna mina.

Tak więc: Czy ma to być komputer do Minecrafta na teraz, czy warto nieco bardziej perspektywicznie potraktować zadanie? Czy chcesz złożyć samą skrzynkę, czy monitor, klawiaturę, mysz, głośniki/słuchawki również potrzebujesz? Czy chcesz kupować system Windows (legalna wersja to koszt około 500, więc jakoś tam wpływa na budżet, ale możesz chcieć kupić bez systemu i instalować go na własną rękę z własnych źródeł? No i finalnie - warto byłoby jednak określić na to wszystko jakiś pułap maksymalny. Wtedy można ocenić, co da się kupić i czy to ma sens.
  • Pomocny post
    #3 21656575
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    dt1 napisał:
    maszkety8 napisał:
    Inni: kup używany za 400 zł, a za rok, jak ogarnie temat, to wtedy pomyślisz.

Za 400 złotych to można kupić komputer, na którym płynne przewijanie strony internetowej w przeglądarce zaczyna być coraz większym wyzwaniem. Nawet proste gry stanowią na takich maszynach poważny problem, bo zwykle w tej cenie będą to stare (około 10 lat) maszyny biurowe, zwykle bez karty graficznej, która spełnia minimum socjalne do prostych gier. Albo zajechane i jeszcze starsze gruzy.

Tutaj bym polemizował.
    Nie polecam autorowi tego rozwiązania, ale sam użytkuję taką maszyną oparta o i5-2400, 8GB DDR3, kartę graficzną RX580 4GB VRAM, płytę ASRock-a z USB3.0 na pokładzie, do tego dysk SSD 250GB. Cenę zestawu zawyża karta graficzna. Ale szacunkowo ok 250-300pln na używanych częściach.
    Bardzo płynni chodzi mi na tym pod Linx Min gra WoT Blitz. Oczywiście też YT itd.
    Nie jest problemem złożyć taki zestaw z 16GB RAM czy 32 GB RAM DDR3 są tanie.

Jeśli by wystarczyła używana grafika GTX660, była by szansa zbić cenę do ok 150pln.

dt1 napisał:
    Osoby polecające ten typ komputera albo się nie znają albo Cię po prostu nienawidzą i chcą doradzić jak najgorzej. Nowy komputer jeszcze z dedykacją do gier za 1500 z Allegro to w zasadzie pewna mina.

Dokładnie. Warto poskładać pod siebie. Można kupić dużo lepszy sprzęt a czasem też trochę zaoszczędzić, zależnie od wymagań.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21656651
    dt1
    Admin grupy komputery
    LightOfWinter napisał:
    Tutaj bym polemizował.
    Nie polecam autorowi tego rozwiązania, ale sam użytkuję taką maszyną oparta o i5-2400, 8GB DDR3, kartę graficzną RX580 4GB VRAM, płytę ASRock-a z USB3.0 na pokładzie, do tego dysk SSD 250GB. Cenę zestawu zawyża karta graficzna. Ale szacunkowo ok 250-300pln na używanych częściach.

Umówmy się, że 15 letnia platforma nie będzie szczytem marzeń dla małolata, który będzie ją jednak katował grami i jeśli budżet na to pozwoli to na pewno warto kupić coś lepszego. Kupując piętnastoletni sprzęt nie ma pewności, ile on podziała (zresztą przy młodszym sprzęcie też jej nie ma), ale z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że czym mocniejszy sprzęt, tym mniej czasu mu potencjalnie pozostało.
  • Pomocny post
    #5 21656694
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    @LightOfWinter - niech kolega przeczyta pierwszy post autora tematu, szczególnie ze 3 razy ten fragment:
    maszkety8 napisał:
    Nie wiem, o co z tym chodzi, choć wielu ludzi już mi to tłumaczyło, to a to nie jest moja bajka...

i nie robi zamieszania w temacie użytkownika laika, który widząc słowo "Linux", myśli że to jakiś wirus na komputer, którymi portale głównego ścieku straszą ludzi.
    Komputer jest dla jego 12-letniego syna, który potrzebuje go uruchomić zaraz po podłączeniu do zasilania, zainstalować BEZ PROBLEMU wszystkie potrzebne aplikacje i dołączyć do gry z kolegami jak najszybciej.

Autorze - najlepszym wyborem byłby laptop, żeby finansowo nie bolało mógłby być na raty, ale to jakiej marki i jaki model już należy skonsultować z kimś, kto zna się na tym (może być to ktoś w rodzinie, może być i tu na forum), ale też należy pogadać z synem, do czego jeszcze potrzebuje komputer.

Także panowie (i jeśli są, to też panie) - konkrety autor potrzebuje, konkrety.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 21656785
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    clubber84 napisał:
    @LightOfWinter - niech kolega przeczyta pierwszy post autora tematu, szczególnie ze 3 razy ten fragment:
    maszkety8 napisał:
    Nie wiem, o co z tym chodzi, choć wielu ludzi już mi to tłumaczyło, to a to nie jest moja bajka...

i nie robi zamieszania w temacie użytkownika laika, który widząc słowo "Linux", myśli że to jakiś wirus na komputer, którymi portale głównego ścieku straszą ludzi.

Owszem, ale pisząc o Linux-ie wyraźnie zaznaczyłem że nie polecam tego rozwiązania autorowi postu. Ma on pokazać że pewne rozwiązania są możliwe technicznie. I nie potrzeba na nie duźej kwoty pieniędzy.

clubber84 napisał:
    zainstalować BEZ PROBLEMU wszystkie potrzebne aplikacje i dołączyć do gry z kolegami jak najszybciej.

A skąd informacja o aplikacjach ? Autor pisał tylko o graniu i komputerze do gier.
    Można więc założyć że żadnych aplikacji nie potrzebuje. No może z wyjątkiem przeglądarki.

Co do propozycji dla autora można wziąść np. zestaw z listy techlipton.
    https://techlipton.pl/2025/polecane-zestawy-komputerowe-wrzesien/

Już najtańszy zestaw spełnia założenia autora, ale tu też wział bym droższy.

Pozostaje jeszcze pytanie o budżet, bo jak na razie takowego brak ?
  • Pomocny post
    #7 21656803
    dt1
    Admin grupy komputery
    clubber84 napisał:
    Autorze - najlepszym wyborem byłby laptop

W mojej opinii na pewno nie do gier, nawet tych postrzeganych jako prostsze. Jak dla mnie laptop to jeden z najgorszych możliwych wyborów do gier.

clubber84 napisał:
    Także panowie (i jeśli są, to też panie) - konkrety autor potrzebuje, konkrety.

Autor kilku istotnych informacji niezbędnych do podania konkretów nie podał, póki tego nie zrobi to ciężko o konkretną odpowiedź.

Dodano po 2 [minuty]:

LightOfWinter napisał:
    Już najtańszy zestaw spełnia założenia autora, ale tu też wział bym droższy.

Zgodnie nawet z informacją na stronie te zestawy to sugestie i jako sugestie można je wziąć pod uwagę, ale na pewno warto je zoptymalizować jeśli chodzi o dobór sprzętu. Nie warto na pewno kupować tych zestawów dokładnie w takiej postaci nie sprawdzając, czy aktualnie nie ma lepszych alternatyw niektórych komponentów.
  • Pomocny post
    #8 21656813
    clubber84
    Poziom 39  
    dt1 napisał:
    W mojej opinii na pewno nie do gier...

Do Minecrafta (oraz innych aplikacji wykorzystywanych podczas nauki) na początek wystarczy laptop, później, w miarę zmian zainteresowań można myśleć nad "skrzynką" z lepszymi podzespołami. Nie wszystko na raz.

Chyba, że syn autora nie przejawia zdolności technicznych i zainteresowań w tym kierunku, żeby poskładać sobie komputer, tylko woli gotowca, to wtedy skorzystać z ofert takich sklepów jak: x-kom, morele, komputronik, itp.

LightOfWinter napisał:
    A skąd informacja o aplikacjach ?

Jeśli komputer ma być tylko do grania, a nie rozwijania umiejętności w obszarze "hardware/software", to w takich przypadkach polecam tylko laptop.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21656818
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Z tego co mi wiadomo do Minecraft liczy się przede wszystkim procesor. Korzystając z tzw "modów" wymagania robią coraz wyższe.
  • #10 21656820
    dt1
    Admin grupy komputery
    clubber84 napisał:
    Do Minecrafta (oraz innych aplikacji wykorzystywanych podczas nauki) na początek wystarczy laptop

Dalej jestem przekonany, że nie warto do określonego zastosowania kupować sprzętu, który się do tego zupełnie nie nadaje. Jest to marnowanie pieniędzy czy na początek, czy na dłużej.

Dodano po 2 [minuty]:

clubber84 napisał:
    Jeśli komputer ma być tylko do grania, a nie rozwijania umiejętności w obszarze "hardware/software", to w takich przypadkach polecam tylko laptop.

Niezrozumiałe dla mnie pozostaje, dlaczego do zastosowań, które generują długotrwałe i wysokie obciążenia polecać sprzęt, który ze względu na deficytowe chłodzenie nie jest w stanie zapewnić poprawnego chłodzenia komponentów podczas występowania wyższych obciążeń, w związku z tym zarówno wydajność cierpi, jak i żywotność takiego komputera.
  • Pomocny post
    #12 21656841
    clubber84
    Poziom 39  
    shizy napisał:
    do Minecraft liczy się przede wszystkim procesor.

Do Mine'a wystarczy w zupełności R5 lub i7 poprzedniej lub jeszcze poprzedniej generacji, standardowe teraz 8 lub 16GB RAM i karta graficzna serii min. 20xx.
    Jesteś propagatorem systemu "co rok lub dwa nowy, mocniejszy komp"? Nie tędy droga, bo to pokazuje dzisiejszej młodzieży i dzieciom, że muszą podążać za modą narzucaną przez media głównego ścieku... a ilość elektrośmieci rośnie.

Pozdrawiam
  • #13 21656870
    maszkety8
    Poziom 3  
    >>21656287
    Komputer sporadycznie będzie obsługiwał drukarkę,zwykłego HP 2660
    Do tego zdjęcia, będą przeglądane z kabla z połączenia z aparatem. Możliwe że jakieś zdjęcia bada trzymane na tym komputerze. Żadnych dodatkowych aplikacji nie będzie.
    Jest to komputer na ok 2/3 lata.
    Trudno jest mi określić budżet. Z komputerem nowym chciałbym się zmieścić w 1000 zł wiadomo używka do max 500 zł.
    Myszka i klawiatura już jest. Słuchawki też są. Monitora brak. Nie wiem jaki i na co patrzeć.
  • #14 21656926
    dt1
    Admin grupy komputery
    Niestety skrajnie niski budżet. Nowy w ogóle nie wchodzi w grę. Może przesuwając budżet na używany bliżej 1000 dałoby się coś mającego sens zmontować, nadal bez szaleństw.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21657427
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    dt1 napisał:
    Niestety skrajnie niski budżet. Nowy w ogóle nie wchodzi w grę. Może przesuwając budżet na używany bliżej 1000 dałoby się coś mającego sens zmontować, nadal bez szaleństw.

Jest dokładnie tak jak napisał kolega. Do nowego trzeba zwiększyć budżet.
    Ja bym tak zrobił.

Nie polecam tego rozwiązania, ale można kupić używany po taniości:
    np. baza Dell Optiplex 7010 Mid-Tower (do tego np. wspomniana i5-2400) + 4x4GB DDR3 + dysk np.250GB SSD + używany zasilacz ok 600W (do tego komputera pasuje standardowy zasilacz) + karta graficzna np.RX580 lub GTX970 + monitor 24".
    Należy wybrać Dell-a z licencją na Windows-a (są często przypisane do sprzętu).

Jeśli wybierzesz inną bazę będzie problem z zasilaczem - są dedykowane i nie można podmienić. Może być też mało miejsca na kartę graficzną. Zaletą są też 4 gniazda pamięci na płycie głownej.

przykładowa oferta:
    https://allegro.pl/oferta/uzywany-komputer-de...-ram-160gb-hdd-i5-3570-win-10-pro-17665922444

Zapewne da się kupić taniej. Ja kupowałem je po 100pln.

Przykładowa karta:
    https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-570-nitro-4-gb-17728132668
  • #16 21658106
    dt1
    Admin grupy komputery
    W okolicy 1000 zł na OLX da się znaleźć różnej jakości zestawy z Ryzen 5 3600, Ryzen 5 5500, czasem Ryzen 5 5600 i kombinacjami kart GTX1060 oraz GTX1650/1660 łącznie z podwariantami Ti i Super. W budżecie do 1000 złotych tego bym szukał raczej unikając piętnastoletnich komputerów poleasingowych, które może i da się do tych 500 złotych kupić, ale nie warto, gdyż można zmieścić się poniżej tysiąca ze sprzętem prawie 10 lat młodszym.

Do wariantu powyżej trzeba doliczyć wymianę zasilacza na taki, który umożliwi zasilanie karty graficznej i wymianę dysku, bo jest realne niebezpieczeństwo że użytkownik sobie żyły podetnie, jak zostanie zmuszony do korzystania z Windowsa 10 na dysku talerzowym starej generacji 160 GB, więc coraz bardziej zbliżamy się do ceny dużo młodszego zestawu.

Przykłady do wzięcia pod uwagę:
    https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-gamingowy-CID99-ID16bAcV.html - tutaj mamy starszy procesor Ryzen 1600, ale platforma umożliwia wstawienie Ryzena 5600 bez najmniejszego problemu. Dysk nieco słaby, ale chociaż SSD i zasilacz nieznany (chociaż może nie jest to jakaś ostatnia nędza - ma czarne przewody i jakieś oploty, czego w najtańszych modelach nie ma). Karta w miarę OK i cena ogólna do zaakceptowania.

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-do-gier-...ryzen-5-rx5600xt-16gb-ram-CID99-ID17nY2D.html - trochę drożej, ale jest Ryzen 3600, jest Radeon 5600XT. Są dobre jakościowo komponenty (rozsądna płyta, rozsądny zasilacz). Trochę mały SSD, ale w tej cenie nie można mieć wszystkiego. Na procesorze chłodzenie lepsze niż fabryczne, co też cieszy.

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-ryzen-5-...1660-16gb-ram-dysk-1tb-m2-CID99-ID17nOgu.html - kolejny sprzęt w okolicach tysiaka. Trochę starszy Ryzen 2600, który przy niskim budżecie nadal ujdzie, ale dobra płyta główna, na której spokojnie Ryena 5600 da się wpakować. Jest GTX1660, rozsądny zasilacz, lepsze niż fabryczne chłodzenie i rozsądny dysk SSD.

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-stacjonarny-uzywany-CID99-ID17jLpr.html - tutaj nieco wolniejsza karta graficzna niż GTX1660, ale cena też niższa. Części może nie rewelacyjne, ale też bez tragedii. Płyta główna też może nie najwyższych lotów, ale nadal można na nią włożyć nowszy procesor, więc można coś podobnego brać pod uwagę.

To po przeszukaniu jednej z szesnastu stron wyników (ograniczonych filtrem AMD i cena <1100). Moim zdaniem coś takiego będzie miało większy sens niż maszyna biurowa z dołożoną kartą.
  • #17 21658507
    maszkety8
    Poziom 3  
    >>21656926 jaki ten sprzęt proponujesz, jakie parametry uzyskam,na jakieś konkretne firmy patrzeć tych podzespołów?

Dodano po 38 [minuty]:

>>21658106 super.
    Zawsze myślałem że ryzen to coś czego lepiej unikać. Widać byłem w bledzie
  • #18 21658757
    dt1
    Admin grupy komputery
    Masz jakieś tam przykłądy wyżej. Na początek się skup na tym, z czego się ten komputer składa, jeśli chodzi o same marki poszczególnych komponentów to przy używanym zestawie nie ma się dużego wyboru. Jak znajdziesz kilka zestawów, które Ci pasują, to wklej je tutaj, można będzie je ocenić i napisać, czy warto je wziąć lub czemu ich nie warto wziąć.

Ryzen od samego początku dla AMD był dość udanym projektem i był rozwijany w prawidłową stronę, AMD nie popełniło tu za dużych błędów. Przy nowych komputerach to aktualnie bardzo ciężko polecić Intela ze względu na to, że 3 ostatnie generacje Intela nie były zbyt udane.
  • #19 21686297
    maszkety8
    Poziom 3  
    >>21658757 ok prześledze co jest i pokaże.
  • #21 21689028
    dt1
    Admin grupy komputery
    1) cena trochę wysoka ze względu na czterordzeniowego Ryzena, płyta nie powala na kolanie ale mogło być też gorzej, dość mały SSD, ale chociaż jest talerzówka na dane, nieznany model zasilacza, skreślać nie warto, ale warto zejść poniżej tysiaka. Nie widać nigdzie naklejki COA, więc system może i jest zainstalowany, ale może nie być legalny (może być to lipny kod kupiony za naście/dziesiąt złotych).

2) jest to ulep z dość starych komponentów wpakowanych do nowszej obudowy. Brak możliwości rozbudowy, dość słaba karta graficzna, bardzo mały SSD. Za ten sprzęt bym raczej więcej niż 600-700 złotych nie dał. Cena wywoławcza jest absurdalna. Ogólnie bym odpuścił.

3) może wyglądać ciekawie, ale jest to Ryzen pierwszej generacji sparowany z bardzo awaryjnym modelem karty graficznej (wydajnej swojego czasu, ale w tym wieku może już nie mieć ona za dużo życia przed sobą). Zasilacz dobry, ale dość stary, przy czym katowany sporym obciążeniem. Jest dużo rzeczy, które może potencjalnie pójść źle z tym sprzętem w dość krótkim czasie.

4) zestaw 4 jest bardzo słabo opisany, nie wiadomo nic o płycie, dyskach, zasilaczu, chłodzeniu. Wiadomo że jest Ryzen 2600X, więc Autor ma błąd w opisie zaznaczając 8-10 rdzeniowy procesor. Ogólnie można by było poprosić o zdjęcia z wnętrza obudowy (co przedstawia ostatnie zdjęcie do teraz nie wiadomo). Na plus na pewno cena, chociaż GTX1650 to nie jest mistrzostwo świata, ale do Minecrafta jeszcze ujdzie.

5) Ten jest z dość starą i ryzykowną na dzień dzisiejszy kartą graficzną, chociaż sam zestaw można byłoby jakoś tam rozbudować jeszcze.

Z tych zestawów próbowałbym utargować coś na zestawie 1 i dopytał o dokładniejsze zestawienie i jakieś zdjęcia zestawu numer 4.
  • #22 21694978
    maszkety8
    Poziom 3  
  • #23 21695019
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1900
    Ten trzeci będzie najwydajniejszy do Minecrafta, ma najnowszy i najwyżej taktowany procesor. Ale zbij cenę, Ryzeny 3600 mocno potaniały, te podzespoły łącznie nie są warte 1100zł (odwrotnie niż nowe - używane złożone zestawy powinny być tańsze niż suma podzespołów, a nie droższe).
    clubber84 napisał:
    Do Mine'a wystarczy w zupełności R5 lub i7 poprzedniej lub jeszcze poprzedniej generacji, standardowe teraz 8 lub 16GB RAM i karta graficzna serii min. 20xx.

Do Minecrafta bez modów/shaderów nie trzeba nawet karty graficznej bo poradzi sobie integra (jeśli procesor ją ma). A poza tym liczy się jak najwyższa wydajność/taktowanie jednego rdzenia, nic więcej.
  • #24 21695042
    dt1
    Admin grupy komputery
    Też jestem zdania, że trzeci jest najlepszy z nich, ale do lekkiej korekty cenowej. Jest też na względnie przyzwoitych podzespołach. Płyta to prawdopodobnie któryś wariant MSI B450 Tomahawk, SSD Samsunga, Porządny zasilacz SPC Supremo. Obudowa ma rozsądną konstrukcję. Szkoda, że ma 8 GB RAM, ale RAM można w niedalekiej przyszłości rozszerzyć. Ogólnie można się nim zainteresować.

Pierwszy zestaw zbudowany z dużo gorszych części.

Drugi zestaw stary, nie warto go kupować, a już na pewno nie w tej cenie.
  • #25 21695386
    maszkety8
    Poziom 3  
    >>21695019 pisałem,cena bez negocjacji..
  • #26 21695416
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    maszkety8 napisał:
    pisałem,cena bez negocjacji..

Ale tam chyba jest odbiór osobisty tylko.
  • #27 21695450
    maszkety8
    Poziom 3  
    >>21695416 100 upuścił... Tak osobisty. Ok 40 minut drogi do niego mam. Więc spoko.
    Ile to będzie miało lat...?
  • #28 21695482
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kluczowe komponenty (płyta, procesor, karta graficzna) miały swoje premiery gdzieś między 2017 a 2019, co oczywiście nie oznacza, że te podzespoły nie zostały kupione później (długi czas Ryzeny z serii 5000 były źle wycenione i ludzie chętnie kupowali starsze modele). Można założyć, że coś koło 5 lat ten sprzęt może mieć.

Da się go trochę rozbudować, płyta jest niezła, można tanim kosztem, jak za chwilę Minecraft się znudzi, wsadzić z drugiej ręki Ryzena 5700X3D, który nawet dzisiaj jest jeszcze całkiem akceptowalnym procesorem. Można też wsadzić na tę płytę na przykład 32 GB pamięci RAM, jak będzie potrzeba zmienić dyski czy kartę graficzną. Jakiś potencjał do rozbudowy jest, komponenty były dobierane raczej świadomie, bo nie ma tam najtańszych śmieci.
  • Pomocny post
    #29 21695607
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1900
    Zgoda, ze wszystkich zestawów wymienionych w tym wątku ten jest najrozsądniej złożony, jak dla siebie a nie byle gówno na handel. A jako że to w miarę współczesna platforma to jak wspomniał 'dt1' można ją w przyszłości poprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru komputera stacjonarnego do Minecrafta dla 12-latka, z uwzględnieniem także prostych zastosowań domowych: drukarki, przeglądania zdjęć i przechowywania plików. Uczestnicy odradzają bardzo tanie, 10–15-letnie komputery poleasingowe za 400–500 zł jako zbyt słabe i mało przyszłościowe, a także wskazują, że nowy zestaw za około 1000 zł jest trudny do złożenia sensownie. Pojawia się rekomendacja szukania używanego zestawu w okolicach 1000–1500 zł, najlepiej na nowszej platformie z możliwością rozbudowy, zamiast starego sprzętu biurowego.

Wskazywane są kluczowe parametry: do Minecrafta najważniejszy jest wydajny procesor z wysokim taktowaniem jednego rdzenia, 8–16 GB RAM, dysk SSD oraz karta graficzna nie jest konieczna do wersji bez modów i shaderów, choć przy mocniejszych konfiguracjach może być przydatna. Omawiane są konkretne używane zestawy z OLX, m.in. oparte o Ryzen 5 3600, Ryzen 5 2600, GTX 1650/1650 Super, GTX 1660 Ti, RX 570, RX 580 i starsze platformy Intel. Najlepiej oceniony zostaje zestaw z Ryzen 5 3600, 16 GB RAM, SSD i sensowną płytą główną oraz zasilaczem, jako najbardziej rozsądny i dający potencjał modernizacji. Zwracana jest też uwaga na konieczność sprawdzenia stanu sprzętu przy odbiorze, jakości zasilacza, legalności systemu oraz możliwości późniejszej rozbudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA