logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki transformator wyjściowy do wzmacniacza słuchawkowego E88CC SE pod 250Ω/85Ω?

konradkarnisz 07 Wrz 2025 23:40 297 6
REKLAMA
  • #1 21656263
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, potrzebuję porad dotyczących zakupu transformatora wyjściowego do słuchawek. Otóż buduję sobie wzmacniacz słuchawkowy na E88CC SE i potrzeba mi jakichś traf. Słuchawki już mam wypatrzone i są one w wersjach 250Ω i chyba 85Ω. Celuję w używane, ale mogą być nowe. Nie chcę drożyzny i najlepiej coś w okolicach do 50zł sztuka. Proszę o rekomendacje. Pozdrawiam

Added after 4 [minutes]:

Dobrze, jakby pasmo przenoszenia też było dość szerokie, żeby wykorzystać potencjał tych lamp. Myślę, że najlepiej min. 20Hz ew. 40Hz
  • REKLAMA
  • #2 21656303
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @konradkarnisz Dla 250 Ω słuchawek warto przemyśleć układ beztransformatorowy - wtórnik katodowy. Masę tego jest w Sieci.

Schemat wzmacniacza lampowego z wtórnikiem katodowym do słuchawek 250 Ω
  • REKLAMA
  • #3 21656339
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    z postu autora wynika, że buduje on wzmacniacz w konfiguracji SE z (tylko) ECC88.
    Dlaczego akurat ta lampa? W czym niby ma ona przewagę i potencjał?
    To nie jest lampa wykorzystywana w stopniach wyjściowych (raczej wykorzystywana we wejściowych), transformator, jeżeli już, to będzie na zamówienie i drogi, bo nie będzie typowy.
    Rozważ:
    - układ OTL, coś w stylu, co podał kolega wyżej, jeżeli chcesz użyć koniecznie ECC88, to można pokusić się o użycie 2 lamp równolegle w stopniu wyjściowym.
    - może coś takiego: https://diyaudioprojects.com/Tubes/6DJ8-Tube-Headphone-Amp/, LM317 można zastąpić zwykłym rezystorem dobranym do warunków pracy/prądu, nie zmieni to wiele w tym układzie. Niedogodnością jest wymagany spory sygnał sterujący.
    Pozdrawiam
    PS znalazłem niestety po fińsku, służę pomocą:
    https://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/E/ECC88/ECC88.htm
  • #4 21656923
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 504
    viayner napisał:
    Witam,
    Dlaczego akurat ta lampa? W czym niby ma ona przewagę i potencjał?

A jaką inną zaproponujesz?

viayner napisał:

To nie jest lampa wykorzystywana w stopniach wyjściowych (raczej wykorzystywana we wejściowych),

No popatrz, a w kartach katalogowych jej wersji niezawodnej, E88CC, podano warunki pracy jako stopnia mocy zarówno w niesymetrycznej klasie A (dostarcza 0,5 W), jak również w przeciwsobnej klasie B na całej lampie (dostarcza 1,5 W). Poza tym weź pod uwagę, że tutaj chodzi o wzmacniacz słuchawkowy, więc żądana moc wyjściowa raczej nie przekracza 0,1 W.

viayner napisał:

transformator, jeżeli już, to będzie na zamówienie i drogi, bo nie będzie typowy.

Dedykowany i tak będzie drogi. Ja bym celował w jakiś transformator głośnikowy od telewizora. Pracując z tak małą mocą może zapewnić zupełnie dobre parametry.
  • REKLAMA
  • #5 21657374
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Myślę, żeby w przyszłości dołożyć jakieś jeszcze lampy i zrobić pp, tylko jakie? Na razie posiadam 6n1p, gdyby się przydały, mogę dać kiedyś. A jak narazie zadowolę się hybrydą na irl450.

Added after 1 [minutes]:

Coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1771530.html
  • REKLAMA
  • #6 21689250
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Przemyślałem sprawę i zbuduję pełnoprawny OCL na E88CC i 6n13s.
  • #7 21689251
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Przeprojektowanie wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru transformatora wyjściowego do wzmacniacza słuchawkowego na lampie E88CC w konfiguracji SE, przeznaczonego do słuchawek o impedancji 250Ω i 85Ω. Zwrócono uwagę, że E88CC, choć rzadko stosowana w stopniach wyjściowych, może dostarczyć moc rzędu 0,5 W w klasie A, co jest wystarczające dla wzmacniacza słuchawkowego. Zalecane jest rozważenie układu beztransformatorowego, np. wtórnika katodowego (OTL), który eliminuje potrzebę drogich transformatorów. Alternatywnie można użyć transformatora głośnikowego z telewizora, który przy niskiej mocy zapewni odpowiednie parametry. Wskazano również na możliwość budowy wzmacniacza hybrydowego z tranzystorami IRL450 lub rozbudowy do układu push-pull (PP) z dodatkowymi lampami, np. 6n1p lub 6n13s. Ważne jest szerokie pasmo przenoszenia (min. 20-40 Hz) dla pełnego wykorzystania potencjału lampy. Podano linki do schematów i materiałów technicznych dotyczących ECC88/E88CC oraz przykładowych wzmacniaczy słuchawkowych.
REKLAMA