OPservator napisał:Też taki miałem, a jak reklamowałem, bo nawet 1Mbps nie wyciągało, to mówili mi że reklamacja odrzucona, bo to internet mobilny - to przepraszam, mam wziąć telewizor na plecy i iść pod inny BTS?
Zależy jeszcze jaki sprzęt do tego miałeś. Bo jeżeli używałeś małego routerka wewnątrz domu z grubymi ścianami, to nie dziw się że nie działało. U mnie też by nie działało, dlatego router mam zewnętrzny wysokiej kategorii, dosyć dobre anteny, dzięki czemu panel konfiguracyjny routera raportuje mi wręcz wybitne parametry sygnału. Niestety nie obyło się bez ofiar, bo wyparowało mi kilka choinek i pół jabłonki sąsiada, by anteny widziały się z masztem. Dzięki temu że mimo iż maszt jest ponad 3km ode mnie, router łączy się na 4CCA i MIMO 4x4 (nie zawsze, i nie wiem ile procent doby pracuje w 4x4 bo logi routera nie mają timestampów). Swoją drogą nie wiem jaki inżynier zaprojektował logi bez timestampów.
W każdym razie teraz mam trzy opcje - pozostać na tym co mam, bo działa świetnie chociaż ping nie jest idealny (20ms bez obciążenia, i pod 150 z pełnym obciążeniem i wyłączonym QoS). Druga opcja to zmiana routera na 5G ale tutaj tylko plus wchodzi w grę, i trzecia czyli światłowód, ale do niego koniecznie musiałbym mieć XPON/GPON.
Skoro temat jest o światlowodach to zapytam przy okazji - na temat GPON lepiej rozmawiać z ewentualnym dostawcą internetu, czy operatorem infrastruktury w moim regionie? Wychodzę z założenia że oni będą mieli większe pojęcie na temat tego co mogę zamontować w ich sieci niż niezbyt rozgarnięta konsultantka na infolinii Play. A niski ping by mi się przydał, szczególnie że mam w planach uruchomienie kilku systemów jakie mam obecnie, jednocześnie. Także wyniki po 30TB miesięcznie raczej nie będą niczym wyjątkowym.