logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel do wideofonu i sterowania szlabanem 220m? XzTKMXpw 5x4x0,5mm2 – wystarczy?

beraht 10 Wrz 2025 14:34 1800 85
Najlepsze odpowiedzi

Czy kabel XzTKMXpw 5×4×0,5 mm² wystarczy do wideofonu, kamery i zdalnego otwierania szlabanu oddalonego o 220 m?

Nie, XzTKMXpw 5×4×0,5 mm² nie nadaje się na 200–220 m do wideodomofonu IP, obrazu z kamery ani sterowania szlabanem; na taki dystans zalecano światłowód ziemny, najlepiej 4, a praktycznie 8 włókien G.652D, w rurze Arot, plus osobny kabel zasilający YKY [#21686253][#21686396] Jeśli chcesz otwierać szlaban z telefonu, przy słupku trzeba zrobić lokalny punkt sieciowy: zakończyć światłowód na switchu/mediakonwerterze z SFP, zasilić sprzęt lokalnie i użyć wideodomofonu IP komunikującego się po TCP/IP, którego przekaźnik wpina się w wejście bezpotencjałowe napędu [#21816465][#21822371][#21822883] Jako prosty zestaw startowy padł Hikvision KIS604 albo DS-KV8113-WME1, ewentualnie HiLook/EZVIZ; taki wideodomofon ma dwa programowalne przekaźniki, więc może sterować bramą i np. furtką [#21816984][#21822371] Dodatkową kamerę lub AP można dołożyć przy wjeździe, ale zasilanie musi być lokalne, bo światłowód nie przenosi zasilania [#21822776][#21823940]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21658930
    beraht
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Mam istniejący na wjeździe do gospodarstwa szlaban (horyzontalny), który da się otworzyć praktycznie jednym palcem (lekko chodzi). Jest on oddalony od domu o około 200–220 m. Będę chciał zasilić go w ziemny kabel zasilający 3×4 mm², żeby móc zaopatrzyć go w siłownik.
    I teraz pytanie: co dalej?

Mam kabel XzTKMXpw 5×4×0,5 mm² z myślą, że będzie on służył jako kabel do obsługi wideofonu przy szlabanie oraz jako sygnał do otwierania i zamykania szlabanu. Czy jest to poprawne rozwiązanie? Czy on wystarczy?

Czy kablem tym da się poprowadzić transmisję z samej kamery, gdybym chciał zrezygnować z montażu wideofonu?

I wreszcie: czy przy tym sposobie będzie się dało otwierać szlaban z poziomu telefonu za pośrednictwem sieci?

Nie mam kupionego wideofonu itp. Po prostu muszę szybko wkopać kable, bo akurat odbywa się inwestycja towarzysząca u mnie.

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 21686253
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    beraht napisał:
    zy jest to poprawne rozwiązanie? Czy on wystarczy?

Nie
    beraht napisał:
    Czy kablem tym da się poprowadzić transmisję z samej kamery, gdybym chciał zrezygnował z montażu wideofonu?

Nie
    beraht napisał:
    wreszcie czy przy tym sposobie, będzie się dało otwierać szlaban z poziomu telefon za pośrednictwem sieci?

Nie

Może jakieś stare trupy z jakością obrazu czterech pikseli.

Obecnie monitoring i domofony wykonuje się w oparciu o protokół IP. Do tego celu z ziemi trzeba używać przewodów ŻELOWANYCH UTP kat5e lub wyższej. Przy czym maksymalna odległość to 100m dla takiego przewodu. Powyżej stosuje się tylko światłowody.

U Ciebie należy położyć kabel światłowodowy, ziemny z czterema lub więcej włóknami G.652D. Do tego kabel zasilający YKY (nie YDY). Zakupiony telefoniczny można dać na jakieś sterowanie bramą czy innymi urządzeniami dopóki nie będzie kontrolerów działających w oparciu o protokół IP (np sterowanie oświetleniem nocnym bezpośrednio z domu).

Wszystko puszcza się w rurach Arota 50 lub 70mm. Dasz rurę, to sobie coś dołożysz lub wymienisz w przyszłości. "Zaoszczędzisz" i nie dasz rury a uszkodzisz światłowód, to jesteś w ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21686273
    beraht
    Poziom 7  
    Dziękuję za wyjaśnienie. Czy nie należy przyjmować, że kabel telefoniczny nabyłem niepotrzebnie?

Dodano po 23 [minuty]:

Pytam o to, bo teraz się zastanawiam czy nie zwrócić tego kabla XzTKMXpw. Jest względnie długi, więc nie byłoby z tym problemu.
    Czy zachować go i po prostu dokupić światłowód?
    Kabel zasilający YKY chce dać 3x4mm2 i zrobię zasilanie na słupku szlabana.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • Pomocny post
    #4 21686378
    IC_Current
    beraht napisał:
    Czy zachować go i po prostu dokupić światłowód?

Zachowaj. Będzie choćby na zdalne sterowanie oświetleniem, tymczasowy dzwonek, przycisk otwierania bramy z domu, czy co tam sie okaże.
    Przy światłowodzie musisz mieć gdzieś na słupku bramy puszkę, gdzie zamontujesz mediakonwerter do wpiecia domofonu, zrobisz zasilanie tych urządzeń z zasilacza 230/12V itp.

Dodano po 1 [minuty]:

beraht napisał:
    chce dać 3x4mm2

Przemyśl 5x4, jesli jeszce nie kupowałeś. Czasem gniazdo 3F dalej od domu się przydaje. Ewentualnie na dodatkowych dwóch żyłach zrobisz sobie coś ekstra, np oświetlenie nocne wylaczane z domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21686388
    beraht
    Poziom 7  
    Ok. A na ile żyłowy kabel światłowodowy się zorientować? Zakładam wideofon albo jedną kamerę. Raczej nic więcej.
  • #6 21686396
    IC_Current
    beraht napisał:
    na ilu żyłowy kabel światłowodu się zorientować

Żeby mieć tanie "urządzenia końcowe", to muszą być dwa włókna na trakt. Ale czasem włókno lubi się złamać czy cos z nim stać. Więc proponuję minimum 4. Osobiście nie kładę mniej niż 8. Różnica w cenie to gora 40 groszy na metrze, a nawet czasem mniej włókien droższe, bo mniej popularny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21686499
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21686972
    beraht
    Poziom 7  
    To może jednak zrezygnować z tego kabla telekomunikacyjnego, skoro wystarczy mi światłowód. Ten przewód nie należał do najtańszych rzeczy. Mnie przede wszystkim zależy na tym, żeby móc otworzyć bramę z telefonu. Czyli muszę posiadać jakieś urządzenie w domu z Wi‑Fi, które będzie spięte ze szlabanem. Chcę móc odbierać szlaban, nie będąc w ogóle w okolicy. Ale pewnie docelowo będę chciał też jednak postawić i wideofon, albo domofon i kamerę (niezależne od siebie). Czy mogę prosić o jakieś jednoznaczne rozstrzygnięcie? Będę bardzo wdzięczny.
  • #9 21687275
    IC_Current
    beraht napisał:
    może jednak zrezygnować z tego kabla telekomunikacyjnego

To już od Ciebie zależy. Z doświadczenia wiem, że taki miedziany kabel się nieraz przydaje. Teraz nie, a za pięć lat coś się ukoci i potem jest problem jak nie ma przewodu. Niby obecnie wszystko można ogarnąć po IP, ale urzadzenia wykonawcze albo konwertery (np na popularny RS485) swoje kosztują. Z drugiej strony pewnie koło 600zł wydałeś więc też do przemyślenia kosztem. Tylko czy jak za 5 lat ten przewód będzie potrzebny, to jaki będzie koszt jego ponownego zakupu a potem przeciągnięcie (o ile ktoś arota nie zaginiecie kamieniem niechlujnie zasypują wykop)?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21687320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21687321
    beraht
    Poziom 7  
    @IC_Current, rozumiem. Muszę to przemyśleć. Kosztował 1 200 zł. 5 zł x 230 m. Dużo i nie. Zależy, jak się patrzy.

@Erbit, od punktu zasilania mam 200 m i są budynki jako przeszkody. Nie będzie zasięgu Wi-Fi.
  • Pomocny post
    #12 21687328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21687346
    beraht
    Poziom 7  
    Erbit napisał:
    beraht napisał:
    @erbit. Od punktu zasilania mam 200 mb. I są budynki jako przeszkody. Nie będzie zasięgu WIFI.

Dlatego światłowód do szlabanu a tam...
    Erbit napisał:
    wystarczy więc przy bramie rozgłosić domowe WiFi

[edyta]
    Oczywiście miałem na myśli "szlaban" a nie "bramę".

"Rozgłosić domowe WiFi" - umieścić w plastikowej, hermetycznej puszce mały AP (access point) by rozgłaszał przy szlabanie domowe WiFi. 100 zł na taki AP powinno wystarczyć.

Właśnie, docelowo takie rozwiązanie chcę zastosować. Na razie jest szlaban, ale za kilka lat pewnie ogrodzę całość i wstawię bramę, ale ogólnie to niewiele zmienia. Szlaban czy brama. Dlatego ciągle się waham czy potrzebuję skrętki.
    Zasilanie kupię 3×4 mm². Tyle mi wystarczy.
  • #14 21687360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21687362
    IC_Current
    beraht napisał:
    5zł

Skroili Cię za ten kabel. Do kupienia w hurtowniach w okolicy 3zł.
    beraht napisał:
    gdybym chciał zrezygnować z montażu wideofonu?I wreszcie: czy przy tym sposobie będzie się dało otwierać szlaban z poziomu telefonu za pośrednictwem sieci?

Przeoczyłem ten fragment.
    Możesz kupić taki sterownik Tuya, choć osobiscie bym zamontował wideodomofon systemowym razem z kamerami. W jednej aplikacji masz wtedy wszystko, nawet otwierając szlaban możesz sobie popatrzeć na inne kamery wokół domu, czy jakiej podpuchy nie ma.
    Jak nie chcesz domofonu (i nie pomontowałeś już jakich bieda kamer noname i innych wynalazków wokół domu), to kup do systemu kamerę z nieco wyższej serii. Takie kamery mają wyjścia przekaźnikowe, które sobie podłączysz do sterownika szlabanu. Patrząc na kamerę kto jest pod szlabanem, od razu go otworzysz w jednej apce (a jak pokombinujesz to nawet na telewizorze).

Dodano po 1 [minuty]:

Erbit napisał:
    Na 200 metrów skrętka to zły pomysł. Nawet jeśli będziesz chciał wykorzystać ją tylko jako zwykły kabej sterowniczy to przy tej odległości spadki napięć zabiją sygnał.

No nie do końca. RS485 działa. Styki beznapieciowe do sterowania działają. 12V na zasterowanie przekaźnikami z domu działają. Zwlasza to ostatnie bywa przydatne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21687365
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21687372
    beraht
    Poziom 7  
    A YKY 3×4 mm² po 8 zł/mb to dobra cena? Ewentualnie będę chciał zamienić u nich za te skrętkę, bo zwrotu przeciętego przewodu pewnie mi nie zrobią, nawet pomimo długości 230 mb. Na Allegro chodzą po 7,8 zł/mb.
  • #18 21687385
    IC_Current
    beraht napisał:
    bo zwrotu przeciętego przewodu pewnie mi nie zrobią

Pewnie nie, bo towar byl pod specjalne zamówienie klienta i zgodnie z prawem nie muszą.
    beraht napisał:
    A YKY 3x4mm2 po 8zł

Typowa cena detaliczna.
    Natomiast na takie odległości kładzie się już kable aluminiowe. W cenie 8zł kupisz kabel YAKY5x16. Zdecydowanie wyższa obciążalność i niższe spadki napięć niż na 4mm2 Cu. Do tego zyskujesz obwód trójfazowy przy bramie.
    Oczywiście z kablami aluminiowymi trzeba umieć się obchodzić w kwestii poprawnego podłączenia aby nie doprowadzić do tzw płynięcia żył ani do powstania ogniwa elektrochemicznego. W praktyce zazwyczaj sprowadza się to do zamontowania po obu końcach kabla dedykowanej listwy zaciskowej albo zaprasowania końcówek i użycie podkładek AL-Cu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21687405
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5778
    Szlaban z napędem 230V moc silnika 300W, otwierany zapewne kilkanaście razy na dobę a do tego inwestycja czyli linia zasilajaca ponad 200m wykopu, światłówód tak sobie liczę i nijak to się nie zapina . Napęd można zrealizować na 24V , silnik 240W, prąd 10A , akumulator 24V, do tego panel PV, kontroler MPPT 24v.
    Tak jak pisze kolega sterownik na Tuya i most WiFi pomiedzy domem z dostepem do internetu a szlabanem za 500 zł lub
    zew. CPE LTE+ router z AP za 400zł i dostep do internetu po mobilnym, karta Orange z pakietem na rok za psie pieniądze.
    Kamera IP z TUYA za kilkadziesiat złotych.
    Najdrozszy w tym zestawie napęd 24V szlabanu ale przy 230V zasilania silnik też pracuje na 24V i jest jeszcze drozszy oraz magazyn energii na 24V LFP , około 1000 zł za 2.5kWh.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21687416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21687443
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to tylko taka lużna propozycja, alternatywa na teraz .

Nie neguję ze kabel plus światłowód to najlepsze rozwiązanie ale 200-220m przyłacza zrobione według zasad sztuki to nie jest tania inwestycja , kwestia jakimi siłami , narzędziami roboty ziemne, kabel 5x4,światłówód , osprzęt, fachowiec, uziemienie to tak na pierwszy ogień też kosztują.
    Jeśli to ma być rozwojowe i na przyszłość to wiadomo warto ponieść niemałe koszty i zrobić to porzadnie i kopać.

Most WiFi można zastapić zestawem do internetu mobilnego, pobór zapewne około 10-15W , kamera z 5W, czyli z 25W przez 24h, czyli 0.5kWh , silnik z 15 minut pracy na dobę to 60Wh, tak razem cirka 0,6-0,8 kWh wiec magazyn 2.5kWh pewnie na 3-4 dni. To tak na szybko kalkulacja zapotrzebowania na energię.
    To takie dywagacje przy okazji bo wielu ludzi w podobnej sytuacji rezygnuje całkowicie z takich rozwiązań bo nie stać ich na porzadną inwestycję i łącze 200-250m w wykopie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21687959
    beraht
    Poziom 7  
    Zwróciłem telekomunikacyjny. Sklep okazał się w porządku. Kupiłem zasilający YKY 3×4 mm², arotę 50 mm i teraz chcę kupić światłowód 8j i widzę sporą różnicę cenową w zależności od marki. Polecacie jakiś konkretny?

Dodano po 1 [minuty]:

Spora różnica, tzn. widzę ok. 1 zł, jak i 4 zł za mb.
  • Pomocny post
    #23 21687979
    IC_Current
    Np DRAKA A-DQ(ZN)B2Y . Telefonika, Bitner albo inne firmy oferujące opcję certyfikacji sieci na swoich przewodach. Jak jest opcja certyfikacji, to z automatu przewod nie moze być chlamem, bo by nie przeszedł testów końcowych na instalacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21688016
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli zasilanie 3x4mm2 po taniości, 220 m WLZ to nie jest popierdółka , robić wykop na taki dystans aby mieć zasilanie 1f na dodatek z ograniczoną mocą do pewnie 1.5kW to wygląda kiepsko. To tak na początek bo jak na razie to nic na temat skąd to zasilanie, jakie zabezpieczenia, uziemienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21688022
    beraht
    Poziom 7  
    matek451 napisał:
    Czyli zasilanie 3x4mm2 po taniości, 220 m WLZ to nie jest popierdółka , robić wykop na taki dystans aby mieć zasilanie 1f na dodatek z ograniczoną mocą do pewnie 1.5kW to wygląda kiepsko. To tak na początek bo jak na razie to nic na temat skąd to zasilanie, jakie zabezpieczenia, uziemienie.

To jest szczere pole, a właściwie wydzielona geodezyjnie droga wewnętrzna; dookoła nie są moje grunty, to droga, przy której nic „nigdy” nie będę robił (jedynie sąsiad, który, jak się będzie budował, mógłby chcieć użyczyć zasilania pod betoniarkę), więc uznałem, że 1f mi wystarczy. Akurat prowadzę inne media do domu i chciałem to przy okazji wrzucić. Szlaban uruchomię w przyszłym roku. Gdyby nie fakt, że akurat ciągnę inne media, to zasilenie w energię szlabanu dołożyłbym na pewno w daleką, daleką perspektywę.

Dodano po 6 [minuty]:

Do drewnianej wyremontowanej przeze mnie stodoły, w której nie będę ani spawał, ani nic, dałem przewód YKY 5×6 mm², będzie tam tylko oświetlenie i radio... więc raczej staram się nie dziadować, po co mi tam 5×6 mm²... A jednak dałem.

Chcę pokazać, że po prostu z boku faktycznie może dziwnie wyglądać, że na wykop 220 m daję 1f, ale naprawdę nic tam innego nie wyczaruję poza bramą i kamerą.
  • #26 21691553
    beraht
    Poziom 7  
    Puszczać światłowód w rurę czy rurę zostawić pustą? Pytam, bo w praktyce nie wiem, jak wygląda kwestia przeciągnięcia później czegoś. Czy w trakcie wciągania może dojść do uszkodzenia światłowodu znajdującego się w rurze, np.

Dodano po 11 [minuty]:

I kolejna kwestia. Niby oczywista, ale jednak: czy sypać wokół przewodów piasek 0–2 czy zasypać rodzimym podłożem? Glinka bez kamyków.
  • #27 21691567
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21691572
    IC_Current
    1. W rurze.
    2. Nie uszkodzisz, no chyba że coś grubego będziesz ciągnął i z dużą siłą (np linką i wyciągarką).
    3. Piasek nigdy nie zaszkodzi, ale dobrze odsiana ziemia też się nada.
    4. Przy wciaganiu kabla dobrze jest od razu wprowadzić nylonowy, gruby sznurek. Będzie gotowy do następnego wciągania. (Za sznurek wciągasz pilota a potem za pilotem właściwy kabel).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21691620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21691652
    beraht
    Poziom 7  
    Właśnie kuzyn mi mówił, że jakiś przewód 50 mb w arocie przeciągał koparką, bo ręcznie się nie dało.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła doboru kabli i urządzeń do sterowania szlabanem oddalonym o około 200–220 m od domu oraz integracji z wideofonem i kamerą. Kabel XzTKMXpw 5×4×0,5 mm² nie jest odpowiedni do transmisji obrazu i sterowania na taką odległość; zalecane jest użycie światłowodu (minimum 4, najlepiej 8 włókien) oraz kabla zasilającego YKY 3×4 mm² do zasilania siłownika szlabanu. Transmisja IP wymaga kabla żelowanego UTP kat. 5e lub wyższego, ale na dystans powyżej 100 m konieczne jest światłowodowe łącze. Do sterowania szlabanem zdalnie przez telefon rekomendowane jest zastosowanie urządzeń komunikujących się po TCP/IP, np. sterowników WiFi (np. Tuya) podłączonych do styku bezpotencjałowego przycisku otwierania szlabanu.

Przy układaniu kabli w ziemi należy stosować rurę ochronną (arotę) o średnicy 50 lub 70 mm, zasypywać piaskiem 0–2 mm dla ochrony kabla i ułatwienia drenażu, a także stosować studzienki rewizyjne co około 50–60 m, zwłaszcza na zakrętach trasy. Kabel YKY i światłowód można układać obok siebie, z pozostawieniem luzów na kompensację zmian temperatury. Do zakończenia światłowodu potrzebne są spawy, najlepiej na 4 włókna (2 na linkę transmisyjną i 2 zapasowe).

W kwestii urządzeń do wideodomofonu i kamer rekomendowano systemy IP, np. Hikvision (model DS-KIS604-S) z integracją kamer i domofonu w jednej aplikacji. Do zasilania i transmisji przy szlabanie sugerowano switch zarządzalny z portem SFP i PoE oraz zewnętrzny access point WiFi (np. MikroTik hAP ac) do rozgłaszania sygnału przy szlabanie. Zasilanie szlabanu przewodem YKY 3×4 mm² jest wystarczające przy obciążeniu do około 1 kW, choć zalecane jest rozważenie kabli aluminiowych YAKY 5×16 mm² dla lepszej wydajności przy dłuższych odcinkach.

Alternatywnie rozważano zasilanie szlabanu z akumulatora 24 V i panelu fotowoltaicznego, jednak rozwiązanie to jest mniej stabilne zimą i wymaga większej konserwacji. Mosty radiowe i LTE/5G są możliwe, ale mają ograniczenia związane z zasięgiem, stabilnością i kosztami abonamentu.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest położenie światłowodu i kabla zasilającego w rurze ochronnej, zastosowanie urządzeń IP do wideodomofonu i sterowania szlabanem, a także przygotowanie infrastruktury z zapasem włókien i żył kablowych na przyszłość. Prace ziemne i instalacyjne wymagają fachowego podejścia, w tym spawania światłowodów i odpowiedniego zabezpieczenia kabli. Temat zostanie zamknięty po zakończeniu przyłączenia do sieci światłowodowej i uruchomieniu systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA