logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż Vibe SLICK6SQC-V9 w Buick Wildcat 1965 – jak bez cięcia metalu drzwi?

aquaticled 13 Wrz 2025 19:43 162 3
REKLAMA
  • #1 21689060
    aquaticled
    Poziom 10  
    Witam, przeszukałem już chyba wszystkie fora car audio i nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc postanowiłem zadać pytanie tutaj.

Chcę zamontować głośniki w drzwiach, w których nie ma oryginalnych otworów, ponieważ jest to Buick Wildcat z 1965 r. i był przewidziany tylko jeden głośnik w desce rozdzielczej, a nie chciałbym wycinać otworów w metalu. W tapicerce nie ma problemu i tak będzie na nowo obijana skóra, więc mogę ją dowolnie zmodyfikować. Więc moje pytanie brzmi: czy nie ma innego wyjścia i muszę wyciąć otwory w metalowej ramie drzwi, czy jednak mogę zastosować odpowiednio duży dystans, żeby zamontować je jakby na zewnątrz drzwi? Mam dostęp do drukarek i stolarni, więc nie mam problemu wykonać dowolne dystanse czy komory, nie wiem jak to nazwać. Jeżeli tak, to czy jest jakiś konkretny litraż pod takie głośniki, tak jak to oblicza się w stosunku do subwoofera. Głośniki to Vibe SLICK6SQC-V9. Spróbuję dołączyć fotki drzwi i tapicerki. Przepraszam za długi post.

Panel drzwiowy Buick Wildcat 1965, zaznaczone miejsce planowanego montażu głośnika
    Wewnętrzna strona drzwi Buick Wildcat 1965 z zaznaczonym miejscem na głośnik
  • REKLAMA
  • #2 21689253
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    aquaticled napisał:
    nie chciałbym wycinać otworów w metalu

Jedną z możliwości jest wykonanie tapicerki tak, aby w miejscu zaznaczonym na czerwono wystawała do wewnątrz kabiny, na tyle aby swobodnie zmieścił się głośnik m. blachą drzwi a "deską/płytą" tapicerki. Na drukarce 3 D można wykonać piękną maskownicę.
  • REKLAMA
  • #3 21689254
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5143
    Nie rozumiem. Masz duże otwory montażowe w tych drzwiach (w metalu), to dlaczego tam nie wmontujesz głośników dostosowanych wymiarowo ?
  • #4 21689387
    aquaticled
    Poziom 10  
    /postid] >>21689253 Tak też chcę zrobić, natomiast moje pytanie brzmiało, jak duże mają być komory wykonane na tapicerce, jak obliczyć ich litraż, ale otrzymałem już odpowiedź od forumowicza, że między 7,5 a 8 l.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21689254 Z całym szacunkiem, ale w tych drzwiach nie ma otworów montażowych na głośniki. Jeżeli chodzi ci o te dwa prostokątne otwory, to po pierwsze jest w nich bardzo blisko szyba, po drugie one są na wysokość fotela, co po pierwsze nie pozwala na dystans, bo będą praktycznie haczyć o fotel, po trzecie nawet jakbym zmienił głośniki na jakieś slim, to i tak dźwięk byłby blokowany przez fotel, po trzecie nie chciałbym zmieniać wyglądu górnego i środkowego panelu tapicerki, w grę wchodzi tylko dolna część, tak że nie wiem, co miałeś na myśli.
    Wnętrze klasycznego samochodu z czarną tapicerką i chromowanymi elementami
REKLAMA