logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Antela UK Smart Plug z CB2C (B7231N) & BL0937: Brak odczytów energii w ESPHome/OpenBeken

coximus 14 Sep 2025 12:08 1113 7
ADVERTISEMENT
Treść została przetłumaczona english » polish Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21689481
    coximus
    Level 3  
    Cześć,

Mam inteligentną wtyczkę do monitorowania energii Antela UK. Zaprojektowałem i wydrukowałem 3D przyrząd do otwierania wtyczki i odkryłem, że ma moduł WiFi CB2C (chipset B7231N) z chipem monitorowania energii BL0937. Wydrukowałem w 3D małe złącze, które wsuwa się pod płytkę, aby stykało się z odpowiednimi pinami, dzięki czemu mogę go sflashować. Następnie pomyślnie sflashowałem go zarówno za pomocą ESPHome, jak i OpenBeken. Użyłem multimetru do wykrycia pinów przycisków, diod LED i przekaźników oraz skonfigurowałem zarówno ESPHome, jak i OpenBeken i wszystkie działają poprawnie na obu platformach. Nie mogę jednak uzyskać informacji na temat monitorowania energii. Odkryłem, że w module CB2S do BL0937 podłączone są następujące elementy:

P7 -> CF
    P6 -> CF_1
    P8 -> SEL

Zarówno w ESPHome, jak i OpenBeken otrzymuję tylko 0,0 napięcia, prądu i mocy. Próbowałem wszystkich form kalibracji i nic tak naprawdę nie daje mi niczego przypominającego sukces. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21689682
    divadiow
    Level 38  
    Help: 449
    Rate: 918
    coximus wrote:
    P7 -> CFP6 -> CF_1P8 -> SEL

na ile jesteś pewien tych przypisań? jeśli zrobiłeś kopię zapasową flasha, czy próbowałeś wyodrębnić konfigurację w Easy Flasher?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21689799
    coximus
    Level 3  
    Dzięki za sugestię, używałem głównie surowych narzędzi w Linuksie do zrzucania i flashowania oprogramowania układowego, więc nie natknąłem się na fakt, że mogę wyodrębnić konfigurację z zrzuconego oprogramowania układowego.

Wygląda jednak na to, że mam rację w moim przypisaniu pinów (chyba że źle to czytam) .... Oto, co uzyskałem z "BK7231 Easy UART Flasher" z oryginalnego zrzuconego oprogramowania układowego:

Konfiguracja urządzenia, jak wyodrębniono z Tuya:
    - BL0937 SEL na P8
    - Przycisk (kanał 1) na P26
    - BL0937 VI na P6
    - Dioda LED WiFi na P11
    - BL0937 ELE na P7
    - Przekaźnik (kanał 1) na P24
    Wygląda na to, że urządzenie korzysta z modułu CB2S, który wykorzystuje BK7231N.
    A sekcja Tuya zaczyna się, jak zwykle, od 2023424

{
    "sel_pin_pin": "8",
    "rl1_lv": "1",
    "bt1_pin": "26",
    "net_trig": "2",
    "jv": "1.0.3",
    "netled1_lv": "1",
    "netled_reuse": "1",
    "bt1_type": "0",
    "ffc_select": "0",
    "vi_pin": "6",
    "resistor": "1",
    "over_cur": "17000",
    "bt1_lv": "0",
    "reset_t": "3",
    "netled1_pin": "11",
    "chip_type": "0",
    "lose_vol": "90",
    "over_vol": "260",
    "module": "CB2S",
    "ele_pin": "7",
    "ch_cddpid1": "9",
    "ch1_stat": "2",
    "rl1_type": "0",
    "ch_num": "1",
    "ele_fun_en": "1",
    "rl1_pin": "24",
    "vol_def": "0",
    "ch_dpid1": "1",
    "sel_pin_lv": "1",
    "crc": "80"
    }

Czy którykolwiek z tych numerów ma sens, aby pomóc skonfigurować ESPHome lub OpenBeken do pracy z tą konfiguracją?
  • #4 21689820
    divadiow
    Level 38  
    Help: 449
    Rate: 918
    Czy sterownik BL0937 na pewno działa? Czy odlutowałeś CB2S do lampy błyskowej? Może ścieżka jest uszkodzona lub nie przylutowana prawidłowo?
  • #5 21689853
    coximus
    Level 3  
    Zbliżenie na biały złącze z pięcioma podłączonymi przewodami różnych kolorów Zbliżenie na układ elektroniczny w obudowie z widocznym modułem CE i kondensatorami
    Więc nie odlutowałem chipa, wydrukowałem ten mały caddy i wsunąłem go pod chip, aby flashować go na miejscu .... Nie jestem pewien, czy to coś nowego, chętnie podzielę się szczegółami na ten temat, jeśli ktoś jest zainteresowany?

Zrzut ekranu interfejsu OpenBeken z wartościami energii ustawionymi na zero

Sądzę, że sterownik dla BL0937 jest uruchomiony na podstawie zrzutu ekranu .... Pobawiłem się w menu OpenBeken Tools i kiedy wtyczka była pod obciążeniem, ustawiłem napięcie, prąd i próbowałem ustawić wartości mocy (chociaż ustawienie mocy nie powiodło się). Przy pewnym obciążeniu przez wtyczkę napięcie zmienia się pozornie w odstępach czasu, pokazując albo wartość 0,00, albo 230 V (czasami ponad 400 V), a prąd jest podobny (waha się między pewną wartością a 0,00), jednak moc zawsze pokazuje 0,00
  • ADVERTISEMENT
  • #6 21690342
    max4elektroda
    Level 24  
    Help: 49
    Rate: 189
    Tylko jedna możliwość: iirc przynajmniej dla SEL istnieje odwrócona funkcja, możesz spróbować "BL0937SEL_n"
  • #7 21691912
    coximus
    Level 3  
    Wciąż bez radości.

Wygląda na to, że widzę coś na CF_1, ponieważ otrzymuję impulsy zliczane na tym pinie. Jednak uciekłem się do dodania dodatkowych linii debugowania do OpenBeken i nie dostaję żadnych przerwań na pinie CF (który zgodnie z arkuszem danych nie jest zależny od pinu SEL). Mogę wypróbować inną wtyczkę i sprawdzić, czy jest wadliwa, ale nadal podejrzewam, że to coś, co mam nie tak, lub dziwna konfiguracja

Dodano po 51 [minutach]:

Wypróbowałem inną wtyczkę, zadziałała za pierwszym razem ...... Dzięki wszystkim, którzy próbowali pomóc w tej sprawie.

Pozytywne jest to, że mam teraz naprawdę prosty i szybki sposób na flashowanie tego typu chipów bez ich rozlutowywania. Teraz, gdy wiem, że to działa, kupię więcej tych wtyczek następnym razem, gdy będą tanie na Amazon.
  • ADVERTISEMENT
  • #8 21691965
    coximus
    Level 3  
    Okazało się, że wtyczka była uszkodzona (prawdopodobnie złamałem ją podczas otwierania). Otworzyłem inną wtyczkę, sflashowałem ją i zadziałało.

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z odczytem danych energii elektrycznej z inteligentnej wtyczki Antela UK wyposażonej w moduł WiFi CB2C (chipset B7231N) oraz układ monitorowania energii BL0937. Użytkownik zaprojektował i wydrukował w 3D adapter do programowania modułu, który został pomyślnie sflashowany za pomocą ESPHome i OpenBeken. Pomimo poprawnej konfiguracji i działania przycisków, diod LED oraz przekaźników, nie uzyskuje się żadnych odczytów napięcia, prądu ani mocy z BL0937. W module CB2C piny P7, P6 i P8 są podłączone odpowiednio do CF, CF_1 i SEL BL0937. Próby kalibracji w obu platformach nie przyniosły efektu. Problem wskazuje na brak poprawnej komunikacji lub konfiguracji pomiarów energii w oprogramowaniu dla tego konkretnego układu i połączeń sprzętowych.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT