logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalny modem LTE + anteny do 600 zł na wyjazdy

mily20001 15 Wrz 2025 14:06 204 7
REKLAMA
  • #1 21690679
    mily20001
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć wszystkim, szukam modemu LTE, który będzie się nadawał jako uniwersalny modem, który można zabierać ze sobą na wyjazdy. To co chcę osiągnąć, to w miarę stabilne połączenie, o prędkości przynajmniej 10-15Mbit down i chociaż kilka Mbit uploadu. Modem byłby używany w wynajmowanych noclegach - pensjonatach, agroturystykach, które często nie udostępniają wifi, lub jest ono zbyt wolne. Celuję raczej w zestaw modem + anteny, raczej bez możliwości montowania niczego na zewnątrz.
    Nie musi być to bardzo kompaktowe, wystarczy żeby dało się to w miarę sensownie spakować np do walizki. Jeśli chodzi o operatorów, to na start na pewno będzie Play, natomiast nie wykluczam zmiany (lub po prostu dobrania drugiej simki).
    Mam też świadomość, że nie da się zbudować zestawu który w każdym miejscu w Polsce zapewni odpowiednie prędkości, szczególnie przy tak ograniczonych możliwościach instalacji, natomiast liczę na to że uda się mieć lepsze wyniki niż telefon położony na parapecie.
    Moją uwagę zwrócił MF286D polecany w innych wątkach, natomiast nie wiem czy to jest najlepsza opcja, czy może można znaleźć coś lepszego. Drugą kwestią są anteny - nie wiem czy lepiej iść w kierunkowe, czy dookólne, czy zostać przy wbudowanych, ale wziąć coś z większymi możliwościami agregacji. Chciałbym się zamknąć z tym w 500zł, max 600zł. Ewentualnie mógłbym nieco naciągnąć budżet jeśli byłoby to coś bardziej przyszłościowego, czyli już z 5G.
  • REKLAMA
  • #2 21690689
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    mily20001 napisał:
    anteny, raczej bez możliwości montowania niczego na zewnątrz

Anteny wewnątrz obiektu nie mają sensu.

mily20001 napisał:
    Ewentualnie mógłbym nieco naciągnąć budżet jeśli byłoby to coś bardziej przyszłościowego, czyli już z 5G.

ZTE MC889. Użyjesz i wewnątrz budynku i w razie potrzeby wystawisz za okno bez obaw o uszkodzenie. Do tego ewentualnie jakiś tani AP dla potrzeb WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21690757
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    Tak jak pisze kolega , kompaktowo to zew. CPE 5G/LTE , do walizki wejdzie, tylko zasilanie POE, swego czasu robiłem test z MC7010 bo on moze dzialać na zasilaniu przez port USB-C z zasilacza do telefonu , na krótkim dobrym kablu USB, nawet z duzego powerbanka. Moze być MC889, do nich są nawet uchwyty na szybę, a do WiFi jakiś mały router z dobrym WiFi jeśli chcesz z niego korzystać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21690776
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    matek451 napisał:
    MC7010 bo on moze dzialać na zasilaniu przez port USB-C z zasilacza do telefonu

MC889 też ma port USB-C i też podobno można go zasilić z zasilacza USB-C PD oraz uzyc jako karty sieciowej. Nie trzeba więc wozić zasilacza PoE, wystarczy jeden (porządny) zasilacz do laptopa, telefonu, modemu i ap, które podepniesz nawet jednocześnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21690778
    mily20001
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi, jeśli chodzi o WiFi, to nie będzie problemu, bo mam już trochę sprzętu który mogę do tego użyć, ew bym się tylko musiał zaopatrzyć w injector PoE. Zastanawiam się tylko jak to się ma do możliwości telefonów, z tego co patrzę to MC889A ma ten sam modem co Samsung S22 (X65). Czy anteny w takie ODU będzie miało lepsze osiągi niż telefon? Czy raczej główną zaletą jest ew możliwość wystawienia na zewnątrz? Pomijam tu różnice pod kątem działania 24/7, bo to i tak będzie rozwiązanie wykorzystywane tylko okresowo.
  • #6 21690818
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    IC_Current napisał:
    matek451 napisał:
    MC7010 bo on moze dzialać na zasilaniu przez port USB-C z zasilacza do telefonu

MC889 też ma port USB-C i też podobno można go zasilić z zasilacza USB-C PD oraz uzyc jako karty sieciowej. Nie trzeba więc wozić zasilacza PoE, wystarczy jeden (porządny) zasilacz do laptopa, telefonu, modemu i ap, które podepniesz nawet jednocześnie.

Potwierdzam że tak się da.

Zawsze można jeszcze rozważyć ZTE MU5120. Też daje radę.
    Opcjonalnie Nighthawk M6 ale cena zaporowa.
  • REKLAMA
  • #7 21690863
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    MC889A PRO to zupełnie inny model, dużo większy no i droższy, wystarczą wspomniane MC889 na X62 lub MC7010 na X55 , anteny w ODU są większe i maja większy zysk, te na N78 czyli 5G3500 są 4 do MIMO4X4 i są kierunkowe, te na nizsze pasm LTE mają mniejszy zysk i są dookólne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21692983
    mily20001
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi i propozycje :) Mam jeszcze pytanie odnośnie czegoś bez 5G, czy wspomniany MF286D albo MF289F by się nadawały? Czy może lepiej coś innego? Pytam o sprzęt do LTE, bo chcę mieć pogląd jak to wygląda cenowo w porównaniu do 5G (gdzie widzę że te 700-800zł trzeba wydać)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest uniwersalny modem LTE wraz z antenami do 600 zł, przeznaczony do użytku podczas wyjazdów w miejsca z ograniczonym lub wolnym Wi-Fi, takich jak pensjonaty czy agroturystyki. Wymagania obejmują stabilne połączenie z prędkością pobierania minimum 10-15 Mbit/s oraz uploadu kilku Mbit/s, bez konieczności montażu anten na zewnątrz. Modem ma być przenośny, mieszczący się w walizce, a na start planowane jest korzystanie z sieci Play, z możliwością zmiany operatora lub użycia drugiej karty SIM. Celem jest uzyskanie lepszej jakości sygnału niż w przypadku korzystania z telefonu na parapecie. Dyskusja koncentruje się na wyborze odpowiedniego modemu LTE oraz anten zewnętrznych lub wewnętrznych, które poprawią stabilność i prędkość transmisji danych w warunkach ograniczonej instalacji i zmiennego zasięgu sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA