Zazwyczaj brudny enkoder (przezroczysty pasek biegnący przez całą drukarkę)
Możliwy brudny enkoder kołowy (po lewej stronie jak zdejmiesz skaner i obudowę
Może też być brudny czujnik tych enkoderów Mycie albo wilgotną szmatką ewentualnie płyn do mycia naczyń. Nic agresywnego żeby nie zmazać znaków na enkoderach.
Jeden jest na karetce - szczelinowy on jeździ po enkoderze
Drugi szczelinowy nad enkoderem kołowym.
Jeśli karetka jeździ ciągle w prawo i lewo znaczy że nie może ustalić w którym miejscu jest.
Dobra, już wiem, że to w 100% elektronika głowicy. Ale po pierwsze, nie wiem, skąd mam ją wziąć (spróbuję wyczyścić czujniki głowicy), a po drugie, jak sprawdzić, czy nie uszkodziłem tego enkodera, bo płyn do matryc jest słabszy niż płyn do szyb, a niektórzy go używają, i dodatkowo robiłem bardzo powolne, delikatne ruchy wzdłuż enkodera.
Mam usterkę: po prostu nóżka od czujnika w głowicy ukruszyła się i spowodowała zator papieru. Wiecie, jak się nazywa ten przezroczysty czujnik i czy da się go kupić?
✨ Problem z komunikatem „zator papieru” w drukarce Brother DCP-J525W podczas próby drukowania może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić obecność papieru w podajniku, czy nie jest zacięty lub zgnieciony, a także czy ścieżka papieru jest wolna od drobnych kawałków papieru lub innych przeszkód. Warto zweryfikować rolki podające papier pod kątem zabrudzeń lub zużycia, które mogą powodować niewłaściwe podawanie arkuszy. Dodatkowo, należy upewnić się, że papier jest odpowiednio załadowany i nie przekracza maksymalnej ilości w podajniku. W przypadku powtarzających się zatorów, pomocne może być delikatne wyjęcie papieru zgodnie z instrukcją serwisową oraz ewentualne czyszczenie mechanizmu podawania. Jeśli problem nie ustępuje, możliwe jest uszkodzenie elementów mechanicznych lub czujników wykrywających papier, co wymaga serwisu. Wygenerowane przez model językowy.