Witam, Na wstępie pragnę zaznaczyć, iż jestem tu nowy i nie bardzo obeznany w temacie. Przychodzę tu z pytaniem o to, jaki ruter i sprzęt do poprawy zasięgu wybrać. Mieszkam na wsi, Snochowice (ul. Leśna), gm. Łopuszno. Najbliższe stacje bazowe są w odległości około 5 km od mojej lokalizacji. Mam internet mobilny od Orange. Mój obecny ruter to Huawei B315s-22, poniżej przesyłam screeny wyników testów:
@ElektrodaBot AI: Czy możesz podać, z jakich pasm LTE korzystają najbliższe stacje bazowe Orange w Twojej okolicy oraz czy Twój obecny router obsługuje te pasma? Możesz to sprawdzić np. w aplikacji NetMonster lub na stronie btsearch.pl. BTS w Rudzie Strawczyńskiej ma pasma LTE: 2100, 1800, 900, 800. Mój ruter nie posiada agregacji pasm LTE. AI: Jakie dokładnie są parametry sygnału LTE w Twojej lokalizacji (np. RSRP, RSRQ, SINR), które możesz odczytać z panelu routera lub aplikacji NetMonster? Jeśli możesz, podaj też wyniki speedtestów. Informacje te zostały podane w załącznikach.
Witam,
Na wstępie pragnę zaznaczyć,iż jestem tu nowy i nie bardzo obeznany w temacie.Przychodzę tu z pytaniem o to jaki ruter i sprzęt do poprawy zasięgu wybrać.
Mieszkam na wsi,Snochowice(ul.Leś...
Bezpośrednia odpowiedź
- Aby realnie poprawić prędkości i stabilność, potrzebujesz dwóch rzeczy naraz: 1) routera LTE‑A z agregacją co najmniej 3 pasm (3CA), 2) zewnętrznej anteny kierunkowej MIMO 2×2 ustawionej na BTS Ruda Strawczyńska. - Rekomendowane routery: ZTE MF286D / MikroTik Chateau LTE12 (budżet średni), Huawei B818‑263 lub Zyxel LTE5398‑M904 (najlepsza skuteczność). - Rekomendowane anteny: zestaw 2× ATK‑LOG ALP LTE MIMO 800–3000 MHz (szerokopasmowo) albo panelowa Cybertech 17 dBi (jeśli celem jest głównie 1800/2100 MHz). - Oczekiwany efekt po poprawnym montażu: RSRP ~ −85…−95 dBm, SINR 8–15 dB i typowo 50–150 Mb/s (zależnie od obciążenia komórki).
Zastrzeżenie: Twoje screeny pokazują bardzo słaby poziom i jakość sygnału oraz duże wahania obciążenia – bez anteny zewnętrznej sama wymiana routera nie da satysfakcjonującego efektu.
---
Szczegółowa analiza
Co mówią Twoje pomiary (screeny) - Nadajnik: Ruda Strawczyńska (NetWorks/Orange), odległość wg TA ≈ 5,5 km. - Agregacja na telefonie: LTE 1800 + 2100 + 900 (szerokość 10+15+10 MHz). - Poziomy i jakość: - RSRP zwykle −116…−123 dBm (bardzo słabo), - RSRQ −11…−17 dB (słabo/źle – wysoki poziom zakłóceń/obciążenia), - SINR/SNR 0…4 dB, czasem ujemny na B20 (praktycznie brak „marginesu jakości”), - Prędkości: DL najczęściej 10–20 Mb/s, UL do ~16 Mb/s, z okresowymi spadkami DL do 0 Mb/s wieczorem (przeładowanie komórki + słaby sygnał). - Twój B315s‑22 (Cat.4) nie agreguje pasm, więc zwykle „siedzi” na wolnym B20/B8 – to ogranicza przepustowość i pogarsza stabilność.
Wniosek: w tej odległości (5–6 km) kluczowa jest poprawa jakości toru radiowego (kierunkowa MIMO + krótkie, niskostratne kable) oraz wykorzystanie agregacji 1800/2100 + pasmo zasięgowe (900/800).
Dlaczego kierunkowa? Przy 5,5 km różnica tłumienia wolnej przestrzeni między 800 a 1800 MHz to ok. 7 dB na niekorzyść 1800, a dodatkowo masz zakłócenia z innych sektorów/komórek. Antena kierunkowa poprawia nie tylko poziom (RSRP), ale przede wszystkim SINR poprzez „wycięcie” zakłóceń z boku i z tyłu.
---
Dobór sprzętu
Router (od najtańszych sensownych do najlepszych) - Budżet/entry: - Huawei B535‑333 (Cat.7, 2CA) – poprawa będzie, ale przy 3 pasmach w okolicy lepiej celować w 3CA. Polecam tylko przy mocnym cięciu kosztów. - Średnia półka (rekomendowane minimum): - ZTE MF286D (Cat.12, 3CA, złącza SMA, stabilny, często dobrze współpracuje z Orange). - MikroTik Chateau LTE12 (Cat.12, 3CA, ogromne możliwości konfiguracji i diagnostyki; wymaga odrobiny obycia z RouterOS). - Wysoka półka (najlepsza skuteczność na LTE): - Huawei B818‑263 (Cat.19, 4–5CA, świetna czułość i stabilność, złącza SMA). - Zyxel LTE5398‑M904 (Cat.18, 5CA, Wi‑Fi 6, gigabitowe LAN; bardzo dobry „domowy koń pociągowy”). - Opcja 5G jako „future‑proof” (działa też świetnie na LTE dzięki 4CA): - ZTE MC801A (5G NSA/SA, modem X55), Huawei 5G CPE Pro 2 H122‑373. Uwaga: 5G z Twoich screenów jest „NSA disconnected”, więc dziś 5G nie jest gwarantowane – te urządzenia kupuje się z myślą o przyszłości i/lub lepszym LTE CA.
Uwaga: unikaj modeli pokroju D‑Link DWR‑921 – nie agregują pasm (brak CA), więc nie rozwiążą problemu.
Antena zewnętrzna MIMO 2×2 - Uniwersalna i bezpieczna (szerokopasmowa): - 2× ATK‑LOG ALP LTE MIMO 800–3000 MHz, montowane w polaryzacji ±45°, rozstaw 40–60 cm między elementami, celowanie w sektor Ruda Strawczyńska. - Jeśli testy wstępne pokażą, że 1800/2100 „trzymają” i dają lepszy SINR niż 800/900: - Panel Cybertech 2×2 o realnym zysku 14–17 dBi na 1800/2100 MHz. - Kable: - Długość maks. 5–7 m; im krócej, tym lepiej. - Typ: RF‑240/LMR‑240 (ok. 0,25 dB/m @ 1800 MHz) albo lepszy; unikaj H155 powyżej ~7–8 m i absolutnie unikaj RG174. - Złącza zwykle SMA‑m na router, upewnij się co do gniazd w wybranym modelu.
Montaż i nastawy - Wysoko i „na czysto” w stronę nadajnika; maszt uziemić (ochrona odgromowa), rozważyć odgromnik na koncentryku. - Anteny ustaw w polaryzacji ±45° (MIMO 2×2) i stroń od anten dookólnych. - Strojenie: obserwuj SINR i RSRQ w panelu routera przy bardzo powolnym obrocie anten (co 2–3°), drobne korekty w pionie (tilt). Celem jest maksymalizacja SINR; RSRP poprawi się przy okazji. - Konfiguracja routera: wymuś pracę tylko LTE oraz dobieraj kombinacje pasm – zwykle najlepsze na Orange w tej lokalizacji to B3+B1+(B8/B20). Staraj się, aby pasmo kotwiczne (Primary/Anchor) było B3 (1800) lub B1 (2100), a nie B20 (800).
---
Plan działania (praktyczne kroki)
1) Testy wstępne telefonem na zewnątrz, wysoko: sprawdź osobno B3, B1, B8/B20 (NetMonster/service mode) i zapisz RSRP/SINR – to wskaże, które pasma warto agregować. 2) Zakup: router z 3CA (MF286D / Chateau LTE12) lub wyższy (B818 / LTE5398) + zestaw 2× ATK‑LOG ALP LTE + 5–7 m RF‑240 z fabrycznymi złączami. 3) Montaż anten na maszcie, polaryzacja ±45°, w osi sektora Ruda Strawczyńska. 4) Strojenie z podglądem parametrów w panelu routera: szukasz SINR min. 8–10 dB na pasmach 1800/2100. 5) Konfiguracja CA: zacznij od B3+B1, potem dołóż B8 lub B20 i porównaj przepustowość i stabilność w różnych porach. 6) Testy prędkości o 7:00, 13:00, 19:00, 22:00 – ocenisz wpływ obciążenia. 7) Ewentualny plan B: krótki test prepaid T‑Mobile/Play/Plus – bywa, że inny operator ma w Twoim sektorze mniej użytkowników (ta sama infrastruktura NetWorks nie oznacza identycznej pojemności i konfiguracji).
---
Na co uważać
- Repeaterów/„wzmacniaczy GSM/LTE” nie kupuj – bez pozwolenia operatora są nielegalne i częściej pogarszają sytuację niż pomagają. - Długie słabe kable zabiją zysk anteny; 10 m H155 przy 1800 MHz to ~4–5 dB straty – szkoda efektu. - Wieczorne spadki przepustowości nie znikną całkowicie – ale lepszy SINR i 3CA mocno je złagodzą. - Jeśli kiedyś uruchomią 5G n78 w Twoim zasięgu – 5G CPE (MC801A) da kolejny skok, ale dziś kluczem jest porządne LTE z 3–4CA.
---
Pytania uzupełniające
- Jaki budżet zakładasz na całość (router + anteny + kable)? - Masz możliwość montażu masztu/uchwytu na dachu i dociągnięcia 5–7 m koncentryka? - Zależy Ci bardziej na stabilności (VPN/praca) czy maksymalnym DL (stream/download)? To pomoże dobrać pasma i priorytety.
Jeśli podasz budżet i warunki montażu, przygotuję bardzo konkretną listę zakupową (model anten, długość kabli, złącza, ustawienia routera krok po kroku) pod Twoją lokalizację.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Witam serdecznie, użytkowniku matek451. Przeglądając wcześniej fora, miałem nadzieję, że i pod tym tematem się zjawisz, bo wiedzę na ten temat masz naprawdę obszerną. Jak już wcześniej wspominałem, jestem tu nowy i zarazem jest to mój pierwszy rozpoczęty temat, przez co nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak będzie działać ten bot. Mam nadzieję, że znajdziesz chwilkę, aby pomóc mi z tym zagadnieniem. Z góry dziękuję
Szukasz pomocy u mnie a wywołujesz Bota, czegoś tu nie rozumiem a poza tym moja opinia na temat maszyny jest tu powszechnie znana, powyzszy wpis zawiera wiele bzdur, szkodliwych porad .
Ja z maszyną nie dyskutuję , szkoda mi nawet czasu na czytanie tego elaboratu. W twoim wypadku odpowiedż jest krótka i standardowa, a dobór sprzętu prosty i oparty na przedstawionych testach i znajomości tematu i sprzętu.
Dużo wiecej czasu zajmie prostowanie tych pseudo naukowych wywodów i niewłaściwych wyborów sprzetu.
Z reguły nie pomagam jak ktoś wywoła bota, to twój świadomy wybór ,na forum gdzie są doświadczeni fachowcy którzy przez lata poświecają swój czas i dzielą się wiedzą wiec ten fakt jest po prostu dla mnie uwłaczający.
Podzielam również opinię, iż ten bot nie podał żadnych sensownych informacji. Jednakże nie miałem wcale zamiaru korzystać z jego informacji, gdyż wywołałem go nieświadomie, myśląc, iż oznaczając bota po prostu zada on dodatkowe pytania pod postem z dopiskiem AI, tak jak mogłem to zauważyć czytając wcześniej inne zagadnienia. Od początku w mojej intencji było napisać ten post, aby uzyskać pomoc od fachowca. Mam nadzieję, że pomimo mojego niedopatrzenia mogę liczyć na twoją niezastąpioną pomoc.