logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crafter 2.0 BiTDI CKUB 2012– niskie ciśnienie oleju po remoncie, wymienione części

maydayxxx 18 Wrz 2025 09:05 711 4
REKLAMA
  • #1 21693360
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 60
    Witajcie,
    Crafter 2.0 CKUB bi turbo ma problem z ciśnieniem oleju. Oto co się wydarzyło i było robione. W sierpniu kolizja po zerwaniu paska rozrządu, zrobiłem kompletny remont głowicy, nowe hydro popychacze. Po przejechaniu ok 100 km między 1600 a 1800 obrotów zaczęła zapalać się kontrola od ciśnienia oleju. Najpierw wymiana czujnika, następnie miska w dół wymiana pompy oleju ( okazało się, że była tam wsadzona pompa z napędem na wałek imbusowy z wałkami balansującymi, po vinie powinna być pompa napędzana mokrym paskiem). Założyłem 2 używaną pompę i problem dalej ten sam. Sprawdzanie ciśnienia oleju manometrem na zimnym czy ciepłym silniku jałowy bieg ciśnienie 0.8 bar przy 3000 obrotów 1.5 bara. Znów miska w dół, zmiana kółka na wale z napędem na pasek, zaślepienie z lewej strony z tyłu bloku kanału olejowego, nowa pompa z pierburga z napędem na pasek, demontaż panewek głównych i korbowodowych, panewki standard jeszcze szara farba na panewkach jak nowe. Sprawdziliśmy też drożność powietrzem sprężonym od czujnika do miski i przepływ drożny. Ciśnienie na jałowym na zimny, 1 bar przy 3 tys obrotów 1.8 bara na zimnym. Ponowny demontaż głowicy, sprawdziliśmy też wałki rozrządu, nie ma czego się czepić, sprawdzone czy może uszczelka nie taka, nowa uszczelka i dalej bez zmian. Rozkładam ręce i nie wiem gdzie szukać dalej
  • REKLAMA
  • #2 21693484
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3276
    Micha w dół zdjąć pasek napędu pompy napędzić pompę ręcznie (wkrętarka ,wiertarka ze smokiem w oleju (oczywiście wanna pod całość by zebrać cały olej i test. Którędy olej ucieka/leje się najbardziej. Przeważnie dość szybko wychodzi która zaślepka słabo trzyma czy powiększony luz na panewce.
  • REKLAMA
  • #3 21693516
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Piszę przecież, że panewki są ok. Gdyby miała Luz już by się świeciła
  • REKLAMA
  • #4 21693541
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3276
    Tylko w nowych samochodach zapas mocy pompy oleju jest malutki (bo energia potrzebna do napędu pompy oleju zwiększa spalanie). DO tego olej 5w30 i niewielki luz jest problem. Dwa nie pisałem że to panewki a opisałem sposób dość brudny ale łatwy i pewny w znalezieniu sprawczy niskiego ciśnienia.
  • #5 21694333
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Na początku zaczęło lecieć z powrotu a później zaczęło kapać spod panewek głównych. Zadałem ciśnienie 1.5 bar pompką elektryczną od strony czujnika ciśnienia oleju.
REKLAMA