logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Robus 6000 i Beninca JM.4ESA 5B – pilot Nice steruje obiema bramami jednocześnie

grzech35 19 Wrz 2025 14:01 309 16
REKLAMA
  • #1 21694580
    grzech35
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam posiadam dwie bramy jedna Nice Robus 6000 przesuwana w płocie i druga Beninca JM.4ESA 5B i w niej radioodbiornik jak na załączonych zdjęciach.
    Problem pojawił się tego typu, wcześniej wszystko działało normalnie. Chodzi o zakodowanie pilota Nice z dwoma przyciskami, żeby każdy był do osobnej bramy.
    Jak dodaję pierwszy przycisk do Nice Robus, jak zapali się lampka, później do bramy garażowej Beninca dodaję drugi przycisk — wszystko niby przyjęte ok. Po naciśnięciu przycisku w pilocie jednym lub drugim obie bramy się otwierają lub zamykają. Proszę o pomoc, kupiłem dwa oryginalne piloty Nice i to samo, już ręce opadają, może jakoś trzeba w ustawieniach bramy, nie wiem. Z góry wielkie dzięki za pomoc

Nice Robus 6000 i Beninca JM.4ESA 5B – pilot Nice steruje obiema bramami jednocześnie
    Nice Robus 6000 i Beninca JM.4ESA 5B – pilot Nice steruje obiema bramami jednocześnie
  • REKLAMA
  • #2 21694618
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Potrzebujesz radia dwukanałowego, a Ty masz chyba jednokanałowy i wszystko co podepniesz pod tan kanał będzie jednocześnie działało.

Jeżeli jednak masz radio dwukanałowe wtedy jedna brama pod jeden kanał, a druga pod drugi.
  • REKLAMA
  • #3 21694626
    grzech35
    Poziom 7  
    Ale wszystko chodziło ładnie: na pilocie jeden przycisk pod jedną bramę, drugi pod drugą
    Pan u mnie kosił trawę i przeciął kabel od bramy Nice Robus. Polutowałem kable i od tamtej pory coś się porobiło: jak tylko wezmę jedną bramę, to działa z pilota
  • #4 21694627
    rokbok
    Poziom 40  
    Jeżeli jednak używasz oryginalnego radia Robusa to wystarczy dodatkowe radio do drugiej bramy jednokanałowe, w oryginalnym radiu Robusa kodujesz np. pierwszy przycisk pilota, drugi przycisk kodujesz w doadatkowym radiu od drugiej bramy.
    To radio drugie musi być kompatybilne z posiadanymi pilotami Nice.

Dodano po 4 [minuty]:

Najlepiej wyczyść pamięć w obu radiach i zaprogramuj przyciski pilota na nowo, jeden w radiu Robusa, drugi w radiu dodatkowym.
  • REKLAMA
  • #5 21694637
    grzech35
    Poziom 7  
    Tak jest kompatybilne i koduję tak, jak powinno. W Robusie trzymam przycisk — zapala się lampka. Naciskam jeden przycisk 4 s, trzymam i puszczam. Sprawdzam — brama chodzi. Idę do drugiej i w tej drugiej klikam raz w radioodbiorniku, trzymam drugi przycisk pilota, puszczam; po chwili słychać dźwięk, że pilot został dodany. Wszystko robię po wykasowaniu pilotów z pamięci

Dodano po 1 minucie:

A też testowałem: jak jeden pilot osobno dam do bramy przesuwnej, a drugi do garażowej, to jeden otwiera jedną, a drugi drugą — nie nakładają się na siebie
  • #6 21694647
    rokbok
    Poziom 40  
    grzech35 napisał:
    Pan u mnie kosił trawę i przeciął kabel od bramy NIce robus polutowałem kable i od tamtej pory coś się porobiło

W takim razie sprawdź czy prawidłowo naprawiłeś usterkę, sprawdź też czy masz wykasowane oryginalne radio z Beninca, może ono miesza. Zapewne przy przecięciu kabla nastąpiło jakieś zwarcie i trudno korespondencyjnie postawić diagnozę.
  • #7 21694650
    grzech35
    Poziom 7  
    Wątpię, bo to był kabel, który się zwiera — to on otwiera bramę lub zamyka.
  • #8 21694657
    rokbok
    Poziom 40  
    grzech35 napisał:
    Wątpię bo to był kabel który się zwiera to on otwiera bramę lub zamyka

Ok, spróbuj tak, wykasuj pamięć dodatkowego radia, odepnij je od zasilania, odczekaj chwilę i podłącz zasilanie, zaprogramuj na nowo pilot.

Innych pomysłów już nie mam, chyba że spróbować na innym radiu.
  • REKLAMA
  • #9 21694658
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    grzech35 napisał:
    w robusie trzymam przycisk zapala się lampka naciskam jeden przycisk 4 sekundy trzymam i puszczam.

Jeżeli trzymasz przycisk programowania dłużej, aż do zapalenia diody, to programujesz w trybie I, czyli każdy przycisk pilota jest przypisany do tej bramy, ale do różnych funkcji. Ty musisz zaprogramować pilot w trybie II, czyli pojedynczy przycisk. Żeby to zrobić, trzeba króciutko nacisnąć przycisk programowania, a dalej już normalnie.
  • #10 21694715
    grzech35
    Poziom 7  
    Ok, to czyli w silniku Nice trzymam aż zapali się dioda do programowania pilotów. Później gdzieś jedna sekunda na pilocie, tak? I drugi przycisk do bramy od garażu?
  • #11 21694724
    balonika3
    Poziom 43  
    grzech35 napisał:
    Ok to czyli w silniku Nice trzymam aż zapali się dioda do programowania pilotów.Późniejgdzieś jedna sekunda na pilocie tak? I drugi przycisk do bramy od garażu

Nie. W napędzie Nice klikasz krótko ten przycisk. I na pilocie trzymasz dłużej ten rzycisk, który chcesz zaprogramować do tej bramy. Ale zanim to zrobisz, wykasuj wszystkie wcześniejsze piloty.
  • #12 21694730
    rokbok
    Poziom 40  
    grzech35 napisał:
    Ok to czyli w silniku Nice trzymam aż zapali się dioda do programowania pilotów

Wykasuj piloty w odbiornikach, naciśnij krótko przycisk na radiu Robusa, mignie jeden raz dioda, w ciągu 10 sek. naciśnij i przytrzymaj przycisk pilota przez 3 sek., dioda mignie 3 razy, przycisk zaprogramowany.
    Przejdź do drugiego radia i zaprogramuj w nim drugi przycisk pilota w/g instrukcji tego radia.
  • #13 21694733
    balonika3
    Poziom 43  
    rokbok napisał:
    grzech35 napisał:
    Ok to czyli w silniku Nice trzymam aż zapali się dioda do programowania pilotów

Wykasuj piloty w odbiornikach, naciśnij krótko przycisk na radiu Robusa, mignie jeden raz dioda, w ciągu 10 sek. naciśnij i przytrzymaj przycisk pilota przez 3 sek., dioda mignie 3 razy, przycisk zaprogramowany.
    Przejdź do drugiego radia i zaprogramuj w nim drugi przycisk pilota w/g instrukcji tego radia.

No właśnie tak, ale o tym już wcześniej pisałem (króciutko nacisnąć), ale autor chyba nie przeczytał.
  • #14 21698088
    grzech35
    Poziom 7  
    Witam, przesyłam filmiki, jak to robię:
    1. Kasowanie pamięci w bramie garażowej — pikanie 6 razy i sygnał potwierdzający: piloty skasowane
    2. Kasowanie pamięci pilotów w bramie Nice
    Dodanie pierwszego przycisku w jednej bramie, później w drugiej, i efekt końcowy to samo — piloty nówki sztuki
    W tle słychać, przy dodawaniu pilota do Nice, jak piszczy ten radioodbiornik od bramy garażowej — też jakby łapał ten sygnał. A próby były też na wyłączonym zasilaniu jednej bramy: kodowanie pilota i później to samo z drugą. Zamówiłem nowy radioodbiornik — może on siadł, nie mam pojęcia. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
    https://youtube.com/shorts/xts_LqAu4z0?feature=share
    https://youtube.com/shorts/aMnuYgdoOXg?feature=share
    https://youtu.be/d2ctwTJFFt0
  • Pomocny post
    #15 21698229
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Jesli idzie o garaż - jest OK, reaguje tylko na dolny przycisk pilota.
    Z bramą gorzej - reaguje na górny i dolny. I wydaje mi się że cos nie tak robisz z tym odbiornikiem - zapalniczką Robusa.
    Przy kasowaniu pamięci - zdejmij palec z przycisku przy piątym a nie trzecim mignięciu - to skasuje kompletnie pamięć pilotów i konfigurację przycisków - odbiornik może pamiętać ich układ z pierwszego nieudanego dopisania i temu teraz dopisuje przyciski w trybie 1 a nie 2.
    Dla dopisania pilotów naciśnij b. krótko przycisk na odbiorniku i chwile poczekaj. LEDa powinna króciutko mrygać mniej więcej raz na 2 sekundy. Wtedy przyciskasz i trzymasz żądany przycisk pilota aż dioda mrugnie 3 razy. Nastepny pilot albo czekasz 10 sekund i zapisane.
  • #16 21698396
    grzech35
    Poziom 7  
    Wszystko ruszyło. Serdecznie dziękuję wam za pomoc

Dodano po 51 sekundach:

Zrobiłem, jak napisał kotbury. Serdeczne dzięki
  • #17 21698398
    grzech35
    Poziom 7  
    Zrobiłem, jak napisał użytkownik z elektrody kotbury.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz dwóch bram: przesuwnej Nice Robus 6000 oraz garażowej Beninca JM.4ESA 5B, napotkał problem z pilotem Nice dwukanałowym, który po zaprogramowaniu obu przycisków otwiera lub zamyka jednocześnie obie bramy. Problem pojawił się po naprawie przeciętego kabla w bramie Nice. Zalecano sprawdzenie, czy radioodbiorniki są jednokanałowe czy dwukanałowe oraz wykasowanie pamięci pilotów w obu odbiornikach przed ponownym programowaniem. Programowanie powinno odbywać się w trybie II (pojedynczy przycisk przypisany do jednej bramy), co wymaga krótkiego naciśnięcia przycisku programowania w odbiorniku i dłuższego przytrzymania przycisku pilota. Wskazano także, że odbiornik Beninca może zakłócać działanie, dlatego warto odłączyć go od zasilania podczas programowania. Po zastosowaniu się do instrukcji dotyczących kasowania pamięci i właściwego programowania pilotów problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA