logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Passat B5 FL 2.0 AZM 2000 – brak komunikacji z modułem komfortu 46 przez VCDS

Needowsky 19 Wrz 2025 16:55 414 3
REKLAMA
  • #1 21694751
    Needowsky
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Passat B5 FL 2000 sedan 2.0 benzyna AZM
    Kupiłem niedawno pasacika i mam jeden problem — niedziałający pilot kluczyka.
    Próbowałem wszystkie metody mechaniczne, później podpiąłem się VCDS 25.6 i próbowałem wejść w 46 i adaptację, ale w 46 nie wykrywa mi żadnych ID modułu, same puste pola. Po wejściu w adaptację nie mam możliwości sprawdzenia jakiejkolwiek funkcji. Po wpisaniu PIN-u pokazuje mi "logowanie utracone". Czy to znak, że moduł padł?
    Podświetlenie działa
    Szyby teoretycznie działają (muszę do końca wcisnąć guzik zamykania albo otwierania)

Radio odłączone, jakiś chińczyk 2DIN 9-calowy z Androidem

Moduł miał zaśniedziałe styki, przeczyściłem papierem ściernym i kontaktem.

Będę miał drugi moduł dopiero w przyszłym tygodniu.

Dodam jeszcze, że mam 1 kluczyk, który dostałem razem z autem, i drugi kluczyk kupiony świeżo, wyfrezowany i dodany do immo. Oba kluczyki wysyłają sygnał radiowy (sprawdzone na Flipper Zero)
  • REKLAMA
  • #2 21694944
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    >>21694751 >>21694751
    Skoro już byłeś w jego okolicy to może wyciągnij ten moduł i sprawdź na stole czy się połączy, podłączając zasilanie i linie komunikacyjne do interface... tu wystarczyłbym najprostrzy interface VAG K+CAN, a może i nawet VAG KKL... obstawiam problem/śniedź w przewodch instalacji do tego modułu...
    Prawdopodobnie w tym roczniku komunikacja do złącza OBDII z tym sterownikiem jest po K-line, ale trzebabyłoby to jeszcze zweryfikować.. i na tej podstawie sprawdzić przejście między zlączem OBD a modułem i zwarcie tego przewodu do +/-...
  • REKLAMA
  • #3 21695201
    Needowsky
    Poziom 5  
    ...KUBA... napisał:
    >>21694751 >>21694751
    Skoro już byłeś w jego okolicy to może wyciągnij ten moduł i sprawdź na stole czy się połączy, podłączając zasilanie i linie komunikacyjne do interface... tu wystarczyłbym najprostrzy interface VAG K CAN, a może i nawet VAG KKL... obstawiam problem/śniedź w przewodch instalacji do tego modułu...
    Prawdopodobnie w tym roczniku komunikacja do złącza OBDII z tym sterownikiem jest po K-line, ale trzebabyłoby to jeszcze zweryfikować.. i na tej podstawie sprawdzić przejście między zlączem OBD a modułem i zwarcie tego przewodu do /-...

Styki czyściłem, sprawdzę pinout i zamontuję nowy kabel prosto do OBD.
  • #4 21697559
    Needowsky
    Poziom 5  
    Pomierzyłem wszystkie połączenia i kable, wszystko sprawne. Padł sam moduł. Wymieniłem na używkę, zaprogramowałem i wszystko śmiga ;)
REKLAMA