logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prąd w schowku w hali garażowej – formalności, zgody, opłaty

mrrudzin 24 Wrz 2025 16:26 855 16
  • #1 21699320
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    W bloku jest hala garażowa (osobna księga wieczysta więc prawnie osobny lokal). W hali garażowej za miejscami postojowymi są schowki. W jednym w takich schowków chciałbym podłączyć prąd (gniazdko 1fazowe + oświetlenie).

Niedaleko hali garażowej (pomieszczenie obok) jest rozdzielnia elektryczna.
    W rozdzielni jest licznik od mieszkania oraz licznik administracyjny. Pierwotnie planowałem podłączyć obwód schowka do licznika administracyjnego i zamontować w rozdzielni podlicznik aby rozliczać się z wspólnotą mieszkaniową, ale zasugerowano mi podłączenie się do licznika od mieszkania.

Za każdym z liczników jest rozłącznik. Technicznie oba rozwiązania wydają się poprawne i o podobnym stopniu skomplikowania, za podłączeniem się pod swój licznik jest bezproblemowe rozliczanie zużytego prądu.

Czy z punktu widzenia prawa mogę podłączyć obwód w schowku pod swój licznik od mieszkania? Jeśli tak - czy potrzebna jest jakaś zgoda Zakładu Energetycznego lub inne formalności? Czy wiążą się z tym jakieś dodatkowe opłaty?

Próbowałem dowiedzieć się czegoś na infolinii, ale niestety bezskutecznie.
  • Pomocny post
    #2 21699339
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    mrrudzin napisał:
    Czy z punktu widzenia prawa mogę podłączyć obwód w schowku pod swój licznik od mieszkania?

Myślę, że nie. W umowie o dostarczanie energii masz przecież konkretny adres, pod który dostarczana jest ta energia. Chyba jedynym zgodnym z prawem rozwiązaniem jest wystąpienie z wnioskiem o dostarczanie energii przez właściciela lokalu.
  • Pomocny post
    #3 21699340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 21699378
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1143
    mrrudzin napisał:
    ... zasugerowano mi podłączenie się do licznika od mieszkania.

Za każdym z liczników jest rozłącznik. Technicznie oba rozwiązania wydają się poprawne i o podobnym stopniu skomplikowania, za podłączeniem się pod swój licznik jest bezproblemowe rozliczanie zużytego prądu.

Czy z punktu widzenia prawa mogę podłączyć obwód w schowku pod swój licznik od mieszkania? Jeśli tak - czy potrzebna jest jakaś zgoda Zakładu Energetycznego lub inne formalności?....
    Nie jest wymagana żadna zgoda ZE, zalicznikowy pobór prądu jest legalny. Osobna księga wieczysta nie ma tu nic do rzeczy. Formalności jedynie związane z prowadzeniem instalacji - zgoda właścicieli pomieszczeń przez które prowadzisz przewody, lub zarządu.
    Instalację powinien wykonać elektryk z uprawnieniami SEP (min. E i D), po wykonaniu należy sporządzić protokół pomiarów elektrycznych dla bezpieczeństwa i ubezpieczenia.
  • Pomocny post
    #5 21699583
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    tyqva napisał:
    Nie jest wymagana żadna zgoda ZE, zalicznikowy pobór prądu jest legalny.

O ile jest w obrębie działki. A tu chce postawić na obcej działce może to podlegać pod handel energią. A to już jest zabronione i karalne.
  • Pomocny post
    #6 21699605
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    To przecież podobna sytuacja do tej spotykanej w starszym budownictwie gdzie garaże na podwórku są podłączone do instalacji mieszkania i przewody wiszą z okien:) albo komórki lokatorskie zasilane z instalacji mieszkaniowej. Tutaj jedynie wymagane jest osobne zabezpieczenie za licznikowe jedno na mieszkanie drugie na ten schowek. Oraz zgoda zarządu na takie prace ponieważ będziesz wykonywał je w częściach wspólnych.
  • #7 21699607
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    >>21699583
    Przecież nie handluje energią, będzie ją zużywał na własne potrzeby.
    Ja ładuję wkrętarkę akumulatorową w domu a używam ją na działce u szwagra, to też ma być nie legalne? Nie popadajmy w skrajności.
  • #8 21699612
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    mrrudzin napisał:
    Niedaleko hali garażowej (pomieszczenie obok) jest rozdzielnia elektryczna.
    W rozdzielni jest licznik od mieszkania oraz licznik administracyjny.

A gdzie są bezpieczniki za licznikowe do mieszkania?
  • #9 21699632
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    bartekfigura napisał:
    To przecież podobna sytuacja do tej spotykanej w starszym budownictwie gdzie garaże na podwórku są podłączone do instalacji mieszkania i przewody wiszą z okien:) albo komórki lokatorskie zasilane z instalacji mieszkaniowej.
    To nie jest podobna sytuacja. Garaż, czy komórka nie jest pod innym adresem i nie ma innego właściciela.
    czesiu napisał:
    Przecież nie handluje energią, będzie ją zużywał na własne potrzeby.
    Ja ładuję wkrętarkę akumulatorową w domu a używam ją na działce u szwagra, to też ma być nie legalne?

Ale ta energia będzie dostępna w zupełnie innym lokalu, niż określony w umowie, wręcz mający innego właściciela. Porównanie z ładowaniem wkrętarki u szwagra jest nietrafione, bo w takim przypadku musiałbyś mieć też zgodę na zapalenie światła w łazience u cioci. To nie to samo.
  • #10 21699643
    jarewa
    Poziom 35  
    W zasadzie to zawsze prąd można było by mieć na spółkę z sąsiadem po co płacić za da liczniki? przecież u sąsiada światło też jest na własne potrzeby bo nie będziesz siedział na grillu po ciemku.
  • #11 21699649
    tyqva
    Poziom 36  
    jarewa napisał:
    tyqva napisał:
    Nie jest wymagana żadna zgoda ZE, zalicznikowy pobór prądu jest legalny.

O ile jest w obrębie działki. A tu chce postawić na obcej działce może to podlegać pod handel energią. A to już jest zabronione i karalne.
    Głupoty waść piszesz.
  • #12 21699720
    jarewa
    Poziom 35  
    Gdybym gadał głupoty, to użyczenie prądu dla sąsiada na czas budowy nie było by takie trudne. Każdy by pisał że na użytek własny bo buduje sąsiadowi. To że tak robią to wiem, ale to nie jest legalne.
  • #13 21699778
    tyqva
    Poziom 36  
    jarewa napisał:
    Gdybym gadał głupoty, to użyczenie prądu dla sąsiada na czas budowy nie było by takie trudne. Każdy by pisał że na użytek własny bo buduje sąsiadowi. To że tak robią to wiem, ale to nie jest legalne.
    Piszesz głupoty. Nie można na taryfie G11 mieszkaniowej zasilać budowy, gdzie prawidłową jest C11.
  • #14 21699974
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    tyqva napisał:
    Nie jest wymagana żadna zgoda ZE, zalicznikowy pobór prądu jest legalny. Osobna księga wieczysta nie ma tu nic do rzeczy. Formalności jedynie związane z prowadzeniem instalacji - zgoda właścicieli pomieszczeń przez które prowadzisz przewody, lub zarządu.
    Instalację powinien wykonać elektryk z uprawnieniami SEP (min. E i D), po wykonaniu należy sporządzić protokół pomiarów elektrycznych dla bezpieczeństwa i ubezpieczenia.

Zgodę Wspólnoty mam.

jarewa napisał:

Hala garażowa jest "pod budynkiem" w którym jest również mieszkanie. Ta sama działka, ten sam budynek, inny lokal (w którym mam uidział).

ta_tar napisał:
    A gdzie są bezpieczniki za licznikowe do mieszkania?

Bezpieczniki do mieszkania są w rozdzielni w mieszkaniu.
  • #15 21700416
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    mrrudzin napisał:
    Bezpieczniki do mieszkania są w rozdzielni w mieszkaniu.

To może być problem abyś cokolwiek dodatkowego montował w rozdzielnicy (tablicy) licznikowej. A zapewne powinno być jakieś zabezpieczenie dla tego obwodu.

Może da się przeciągnąć obwód zasilania bezpośrednio z twojego mieszkania do hali a potem za zgodą wspólnoty dalej po częściach wspólnych (ściany i.t.p.) do schowka.
  • #16 21700747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21700979
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    tyqva napisał:
    Piszesz głupoty. Nie można na taryfie G11 mieszkaniowej zasilać budowy, gdzie prawidłową jest C11.

A co w przypadku gdy ktoś nie chce C11 i używa agregatu lub UPS? To nadal prawidłowo powinien koniecznie mieć C11? Czy może ładować akumulator UPS u sąsiada lub na swojej innej działce?

Podsumowanie tematu

✨ W bloku z halą garażową, gdzie hala i schowki stanowią odrębne lokale z osobną księgą wieczystą, pojawiło się pytanie o możliwość podłączenia instalacji elektrycznej (gniazdko jednofazowe i oświetlenie) w schowku do istniejącej rozdzielni elektrycznej. Rozdzielnia zawiera licznik mieszkania oraz licznik administracyjny wspólnoty. Rozważane są dwie opcje: podłączenie obwodu schowka do licznika administracyjnego z podlicznikiem lub bezpośrednio do licznika mieszkania. Technicznie obie opcje są wykonalne i podobnie skomplikowane, jednak podłączenie do licznika mieszkania ułatwia rozliczenia zużycia energii. Z punktu widzenia prawa, podłączenie do licznika mieszkania jest możliwe, ale wymaga zgody wspólnoty mieszkaniowej oraz zgłoszenia do Zakładu Energetycznego. Konieczne jest również spełnienie wymogów formalnych dotyczących instalacji elektrycznej, w tym ewentualne uzyskanie pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania lokalu lub zgłoszenie robót elektrycznych. Wskazane jest, aby instalację wykonał uprawniony elektryk, a rozliczenia prowadzić zgodnie z zasadami wspólnoty. Podłączenie do licznika administracyjnego wymaga montażu podlicznika i porozumienia z zarządcą nieruchomości. Obie metody mają swoje plusy i minusy, ale kluczowe są formalności i zgody administracyjne oraz prawidłowa dokumentacja techniczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA