logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OLED, QD-OLED, QLED, QNED, MiniLED – który 65'' TV do 6500 zł do wieczornego oglądania?

interim 24 Wrz 2025 20:20 846 8
REKLAMA
  • #1 21699565
    interim
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Szanowni,
    Zastanawiam się nad zakupem nowego telewizora do salonu.
    Wszyscy radzą OLED. Czy dobrze rozumiem, że w użytkowaniu codziennym QD-OLED, QLED, QNED, Mini LED nie mają podjazdu, czy jednak nie jest to aż tak widoczne?

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? - 3,5–4 m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? - Na wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? - 50-calowy Samsung sprzed kilku lat z paskudnym browserem i niby smart
    4. Jaką markę preferujesz? - Nie mam preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? - Myślę o 65 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? - Na ten moment YouTube, Netflix, Disney, transmisje internetowe, może w przyszłości dojdzie pakiet TV od lokalnego dostawcy
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - Bajki, filmy, sport
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak, to na konsoli czy komputerze PC? - Konsola od wielkiego dzwona
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? - Co do tego nie jestem pewien, bo ostatni był do kitu; nienawidzę klawiatury, jaka w nim była
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? - Wieczorami
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? - Idealnie do 6 500 zł

Z wyszukiwarek sklepowych zostały mi nawet konkretne modele, ale nie wiem, czy to cokolwiek warte
    - LG OLED65C54LA 65" OLED evo AI 4K 144Hz webOS Dolby Vision Dolby Atmos HDMI 2.1 DVB-T2
    - Philips 65OLED819/12 65" 4K 144Hz Google TV Ambilight Dolby Vision Dolby Atmos DTS-X HDMI 2.1 DVB-T2
    - Samsung QE65S90DAT 65" QD-OLED 4K 144Hz Tizen Dolby Atmos HDMI 2.1 DVB-T2
    - LG OLED65C45LA 65" OLED evo 4K 144Hz webOS Dolby Vision Dolby Atmos HDMI 2.1 DVB-T2
    - Samsung QE65S95DAT 65" QD-OLED 4K 144Hz Tizen Dolby Atmos HDMI 2.1 DVB-T2
    - LG OLED65G45LW 65" OLED evo 4K 144Hz webOS Dolby Vision Dolby Atmos HDMI 2.1 DVB-T2
  • REKLAMA
  • #2 21699648
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1052
    Tak, do OLED'a reszcie trudno podejść, ze względu na sposób wyświetlania pikseli i inne użyte technologie.
    interim napisał:
    nienawidze klawiatury jaka w nim byla

W takim razie możesz używać Magic Pilota w LG.
    interim napisał:
    Samsung

Czat z pomocą techniczną Samsunga o funkcjach PVR i Timeshift w Polsce

Oraz ich pilot czekolado-podobny:

OLED, QD-OLED, QLED, QNED, MiniLED – który 65'' TV do 6500 zł do wieczornego oglądania?
  • REKLAMA
  • #3 21699737
    interim
    Poziom 8  
    Dziękuję. Zostawię sam pilot na poboczu tej dyskusji.
    Czy któryś z wskazanych modeli jest bardziej sensowny niż inne?
    Ewentualnie na jaki jeszcze warto zwrócić uwagę, patrząc na opis wymagań i wykorzystania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21706388
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Bierz oleda od LG i się nie zastawiaj który...
  • Pomocny post
    #5 21706786
    locoloco
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Zdecydowanie Oled i - LG 65C54 za 6999 zł lub Samsung 65S90F za 6999 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21788830
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Dalej zachwalam oleda LG, swojego mam już chyba z 5 lat, lecz niestety z tego co widziałem, nowy pilot również już jak Samsunga nie ma klawiatury numerycznej, co w przypadku telewizji kablowej lub nawet dekodera się przydaje. Na co dzień nie używam pilota od dekodera, bo prawie wszystko robię pilotem magic, lecz mam starą wersję pilota. Duży minus dla LG, że wprowadził takiego pilota. Po co? Nie jestem w stanie wyjaśnić. Ja głównie korzystam z pilota LG a w tym wypadku głownie będzie trzeba korzystać z pilota dekodera.
    Samsung dalej jest mocno znaną marką lecz chyba w dalszym ciągu nie ma Dolby Vision a ten jednak jest wykorzystywany w filmach z platform streamingowych, więc jak już mieć oleda to lepiej z Dolby Vision i wygrywa LG.
    Jeżeli używasz YT to system LG i pilot fajnie wprowadza słowa w wyszukiwanie głosowe. Wystarczy w YT powiedź do pilota czego się szuka i nie trzeba wpisywać. Tak samo nie trzeba szukać wyłącznika czasowego w menu TV tylko powiedzieć do pilota "Wyłącz TV po 30 minutach"
    Różnica między LED. miniled a OLED jest widoczna. Szczególnie wieczorem przy dobrej jakości filmie czarne jest po prostu czarne a nie szare, kolory również są bardzo, żywe.
    W tego co słyszałem właściciele miniledów często wyłączają wygaszanie stref, gdyż co prawda w niektórch miejscach jest czarny ekran, ale w miejscu gdzie strefa jest podświetlona czarny jest szary i to już nie daje takiego efektu jak oled w którym każdy piksel to osobna świecąca dioda.
    Do dzisiaj mimo, że mam oleda 5 lat czasem lubię sobie włączyć filmy testowe dla oleda na YT :)
  • #7 21788850
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    OLED rządzi. 32 miliony elementów świecących (każdy piksel składa się z 4: czerwony, niebieski, zielony i biały) i po 3 latach wszystko sprawne. Nie ma wypaleń nawet pomimo grania na konsoli.
  • #8 21788869
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Ostatnio widziałem wypalenia pierwszy raz, ale na telewizorze, na którym był wyświetlany podgląd monitoringu :P
  • #9 21789057
    interim
    Poziom 8  
    Zdecydowałem się na LG Oled. Rewelacja

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru telewizora 65" do 6500 zł do wieczornego oglądania z perspektywy użytkowania na odległość 3,5–4 m. Uczestnicy zgodnie wskazują na przewagę technologii OLED nad QD-OLED, QLED, QNED i Mini LED ze względu na sposób wyświetlania pikseli, jakość obrazu oraz brak widocznych różnic w codziennym użytkowaniu. Polecane modele to LG OLED, zwłaszcza LG 65C54, oraz Samsung 65S90F, oba w cenie około 6999 zł. Zwrócono uwagę na systemy smart TV i piloty – pilot LG Magic Remote oferuje wygodne sterowanie głosowe i wyszukiwanie, choć nowsze wersje pozbawione są klawiatury numerycznej, co może utrudniać obsługę dekodera kablowego. Samsung nie obsługuje Dolby Vision, co jest istotne dla jakości filmów z platform streamingowych, dlatego OLED LG z Dolby Vision jest rekomendowany. Wypalenia ekranu OLED są rzadkie i dotyczą specyficznych zastosowań, np. statycznych obrazów monitoringu. Ogólnie OLED jest uznawany za technologię dominującą w tej klasie cenowej i zastosowaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA