logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie zegarka Elektronika 12.41a Alfa – jakie napięcie i gdzie podłączyć?

konradkarnisz 26 Wrz 2025 19:24 408 17
REKLAMA
  • #1 21701571
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Cześć, ostatnio stałem się posiadaczem takowego modułu radzieckiego zegarka Alfa firmy Elektronika 12.41a. Potrzebuję porad, jak go zasilić awaryjnie na test (chcę sprawdzić czy działa). Znalazłem schematy tego zegarka, tylko nie ma tam zaznaczonych napięć. Stąd moja prośba o rozpisanie jakie napięcie gdzie wchodzi. PozdrawiamModuł zegarka radzieckiego Alfa Elektronika 12.41a z widoczną płytką PCBModuł zegarka Elektronika 12.41a z widocznym wyświetlaczem i układem scalonym
  • REKLAMA
  • #2 21701576
    olekt2002
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    konradkarnisz napisał:
    Znalazłem schematy tego

Podziel się.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21701599
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6522
    konradkarnisz napisał:
    Znalazłem schematy tego zegarka, tylko nie ma tam zaznaczonych napięć.

Jest jak wół napisane napięcie zasilania 220 V.
    Zasilanie zegarka Elektronika 12.41a Alfa – jakie napięcie i gdzie podłączyć?
    Na schemacie jest też podane napięcie po mostku ale z transformatora sieciowego aktywne są jeszcze inne odczepy już bez prostowania (chyba żarzenie wyświetlacza. Trzeba zasilić siecią. Nie pracuje zasilany bateriami. Przynajmniej nie jest to przewidziane.
  • REKLAMA
  • #5 21701607
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    To jest wiadome, że kiedyś napięcia w gniazdkach były 220V. Moje pytanie dotyczy napięcia, które wychodzi z płytki zasilania tego budzika, drugą sprawą jest to, jakie napięcie do jakiego miejsca na płytce, prosiłbym o zaznaczenie napięć na zdjęciu.
  • #6 21701610
    DiZMar
    Poziom 43  
    Po co Ci te dane? Zasil 230 V i zobaczysz czy działa. Jeżeli zadziała to sam pomierzysz i naniesiesz na schemat.
  • #7 21701618
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Otóż w zegarku wygląda to tak, że masz trafo i płytkę zasilania. Ja jej nie posiadam i transformatora także. Dlatego chciałem zasilić go awaryjnie przetwornicami, tylko muszę znać napięcia.
  • #8 21701642
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Zobacz do tego tematu. Musisz uważać na napięcie żarzenia wyświetlacza. Prawdopodobnie 3,0-3,2V. Wyższe napięcie przepali włókno żarzenia wyświetlacza i bezpowrotnie go uszkodzi.
  • #9 21701652
    DiZMar
    Poziom 43  
    Citizen75 napisał:
    . Prawdopodobnie 3,0-3,2V

Raczej ~5 V + ~5 V = ~10 V. Ale mogę mylić się.
    Fragment schematu z transformatorem i oznaczeniami napięć ~5V oraz ~5V
  • #10 21701688
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Wyczytałem ze schematu chyba 2.4VAC, no ale -15V na układ? Skąd ja takie napięcie wezmę? Do dyspozycji mam co jedynie zasilacz ATX na ±12V

Added after 1 [minutes]:

Chyba tam jeszcze pisało -48V
  • #11 21701693
    DiZMar
    Poziom 43  
    konradkarnisz napisał:
    Skąd ja takie napięcie wezmę? Do dyspozycji mam co jedynie zasilacz ATX na ±12V

To nie zasilisz tego urządzenia prawidłowo.
  • #12 21701694
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    No chyba, że tak sowieci oznaczali prąd stały jako "–" co by miało sens

Added after 2 [minutes]:

Tu chyba nie ma żadnych Op Ampów, żeby wymagane było zasilanie symetryczne, tym bardziej, że nie ma tu żadnego center tapu, co sugeruje że oznaczenie – tyczy się prądu stałego a nie ujemnego napięcia

Added after 19 [minutes]:

Nawet wygrzebałem serwisówkę do podobnego modelu.
    Załączniki:
    • elektronika_12-41_clock_instruction_sch.pdf (923.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21701798
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Na schemacie z podanego linku napięcie żarzenia wyświetlacza to 2,4V (rosyjskie B to odpowiednik litery W - wolt). Drugie napięcie zasilania to 45V? Może nie dowidzę, ale trudno dopatrzeć się przecinka pomiędzy cyframi 4 i 5.

konradkarnisz napisał:
    No chyba, że tak sowieci oznaczali prąd stały jako "–" co by miało sens

Spójrz na kondensator w czerwonej obwódce. Zauważ, że schemat ten jest "odwrotnie" narysowany z plusem na masie. Stąd symbol - oznacza ujemny biegun zasilania. Napięcie -45 (napięcie anodowe?) lub -4,5V zmierzone względem masy - dodatniego bieguna zasilania. U sowietów dużo rzeczy jest odwrotnie niż u nas czy na zachodzie.

Zaczął bym od zasilania tego zegara napięciem 4,5V, jak zegar nie będzie działał to zawsze można ostrożnie napięcie zwiększać. W Internecie dostępem są schematy podobnych rosyjskich zegarów i mają one różnie rozwiązane obwody zasilania. Również z napięciem symetrycznym względem masy.

Fragment rosyjskiego schematu elektronicznego z zaznaczonym napięciem -45V i kondensatorem
  • #15 21702485
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    Wyświetlacze fluorescencyjne do poprawnej pracy wymagają napięcia stałego od 30 do 50V - na schemacie opisano 45V - oraz napięcia zmiennego żarzenia od 2V do 4V - tu 2,4V.

Ważne jest, aby na masie - pkt.4 - był biegun dodatni, a na zasilaniu - pkt.3 - biegun ujemny z zasilacza zewnętrznego.
    Nie radzę używać napięcia stałego do żarzenia, bo wyświetlacz zacznie ciemnieć w krótkim czasie.
    We wszystkich urządzeniach z takimi wyświetlaczami żarzenie jest zmienne, wprost z transformatora sieciowego, czasem przez rezystory o wartościach pojedynczych omów.
  • #16 21702543
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ja słyszałem skądś, że te zegarki mają jakiś podwajacz napięcia wbudowany, no ale jak to możliwe. Z 45V zrobiłoby się 90v? Który VFD obsługuje takie napięcie anodowe? Co do żarzenia to czytałem artykuł, że do 4V można zastosować napięcie stałe, tym bardziej, że to tylko na test. Nie mam akurat zasilacza, więc będę zmuszony zrobić pakiet ogniw 18650 co mi da jakieś 41V i zegarek powinien "wstać". Jak ruszy, to zbuduję na jego podstawie budzik, a jeżeli nie, to będę miał chociaż wyświetlacz i jakieś rzadkie układy. Gdyby ktoś był zainteresowany nimi to mogę sprzedać.
  • #17 21702597
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 188
    Znalazłem w swoich zasobach taki do naprawy...

Rozrysowałem schemat i zmierzyłem napięcia.

Ręcznie narysowany schemat zasilacza z napięciami pomiarowymi i opisanymi punktami

Widok płytki PCB z lutowanymi ścieżkami i oznaczeniami punktów 1, 2, 3, 4, 7, 8

Widok wnętrza urządzenia z transformatorem i płytkami drukowanymi

Ok. 2V (zmienny bezpośrednio z transformatora) na żarzenie (pkt. 1 i 2)
    Ok. 45V (stały po wyprostowaniu) na zasilanie (pkt. 3 i 4) a na pkt 5 podawana jest ok. połowa tego napięcia (ok. 20-25V) i za pośrednictwem przełącznika jest możliwość obniżenie napięcia zasilania i tym samym zmniejszenie jasności wyświetlacza.
  • #18 21702604
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję. Spróbuję zrekonstruować jakoś tą płytkę, a tak się składa, ze wygrzebałem transformator z kalkulatora VFD Elwro 330.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radzieckiego modułu zegarka Elektronika 12.41a Alfa poszukiwał informacji na temat zasilania tego modelu w celu awaryjnego testu działania. W dyskusji zwrócono uwagę, że w dostępnych schematach brak jest oznaczeń napięć zasilających. Zasugerowano, że standardowe napięcie zasilania dla tego typu zegarków elektronicznych to około 3 V, typowo zasilane baterią guzikową. Wskazano również na konieczność podłączenia zasilania do odpowiednich punktów na płytce modułu, zwykle oznaczonych jako plus i minus, co można potwierdzić na schemacie lub ścieżkach PCB. Podkreślono ostrożność przy podłączaniu napięcia, aby nie uszkodzić układu. Wskazano, że testowanie można przeprowadzić za pomocą zasilacza laboratoryjnego lub baterii, zwracając uwagę na polaryzację i stabilność napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA