logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie przylutować kabelek zasilający zegarek elektroniczny?

rokob33 07 Sie 2020 18:02 459 13
  • #1 18859200
    rokob33
    Poziom 9  
    Witam odlutowal sie kabelek zasilajacy zegarka elektronicznego kabelek jest dolutowany do styku gdzie sa wlozone baterie i do plytki od ktorej ''odpadl'' moze ktos zaznaczy gdzie powinienem go przylutowac Pzdr

• #3 18859220
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    Tam, gdzie jest napis 1V5. Jeśli masz miernik, przed przylutowaniem go upewnij się, że po włożeniu obu "paluszków" jest na tym kabelku napięcie ~1,5 V względem czarnego kabelka (punktu GND). Podczas lutowania baterie oczywiście wyjmij.
  • #4 18859227
    rokob33
    Poziom 9  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Do punktu 1V5. Wyraźnie zaznaczone :D

Dziekuje bardzo dla pewnosci zaznaczylem na zdjeciu ze o ten pkt chodzi tak? Pzdr

• #5 18859314
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Kolega @rokob33 napisał ..."do styku gdzie sa wlozone baterie"... jesteście koledzy pewni że do punktu 1V5? wg zdjęć oraz opisu "baterie" raczej szeregowo spięte więc chyba do punktu 3V, zresztą długość przewodu i jego ułożenie to sugeruje.
  • #6 18859325
    rokob33
    Poziom 9  
    1st napisał:
    Kolega @rokob33 napisał ..."do styku gdzie sa wlozone baterie"... jesteście koledzy pewni że do punktu 1V5? wg zdjęć oraz opisu "baterie" raczej szeregowo spięte więc chyba do punktu 3V, zresztą długość przewodu i jego ułożenie to sugeruje.

hm to juz teraz nie wiem za bardzo gdzie atakowac
    ;(
  • #8 18859362
    JoteR
    Poziom 24  
    rokob33 napisał:
    1st napisał:

hm to juz teraz nie wiem za bardzo gdzie atakowac
    ;(

Jeszcze raz: przed przylutowaniem go upewnij się, że po włożeniu obu "paluszków" jest na tym kabelku napięcie ~1,5 V. Jeśli jest - lutuj, wyjąwszy uprzednio baterie.
  • #9 18859370
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    JoteR napisał:
    am, gdzie jest napis 1V5

Przecież tam jest wlutowana taśma/ Ja upatrywałbym punkty w okolicy elektrolitów. Tam są trzy punkty gdzie szukałbym śladów po odłączonym przewodzie.
  • #10 18859373
    JoteR
    Poziom 24  
    1st napisał:

Zdjęcia sugerują, że ten nieszczęsny kabelek jest przylutowany do styku, w którym "spotykają się" dwa "paluszki". Czyli powinno być na nim napięcie równe napięciu jednego z "paluszków". Czyli 1,5 V. Pola "3V" i "GND" są już zresztą zajęte :D
    Zalecenia o zmierzeniu dla pewności napięcia pisałem już 2 razy.
  • #12 18859386
    JoteR
    Poziom 24  
    mczapski napisał:
    JoteR napisał:
    am, gdzie jest napis 1V5

Przecież tam jest wlutowana taśma/ Ja upatrywałbym punkty w okolicy elektrolitów. Tam są trzy punkty gdzie szukałbym śladów po odłączonym przewodzie.

Możliwe. Ścieżka od tego punktu lata po całej płytce. Może być punkt pod tym elektrolitem z lewej, może też być w lewym dolnym rogu płytki. Lutować tam, gdzie najwygodniej sięgnie kabelek.
    Czy pisałem już o sprawdzeniu napięcia, bo nie pamiętam? :D
  • #13 18859395
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    OK, nie przyjrzałem się dokładnie, myślałem że chodzi o czerwony kabelek, jakoś tak słabo na fotkach wygląda.
    Po powiększeniu zdjęcia bardzo ciekawy jest punkt który zaznaczyłem na zdjęciu.

A tak właściwie to zegarek działa, czy nie?
  • #14 18859410
    rokob33
    Poziom 9  
    1st napisał:
    OK, nie przyjrzałem się dokładnie, myślałem że chodzi o czerwony kabelek, jakoś tak słabo na fotkach wygląda.
    Po powiększeniu zdjęcia bardzo ciekawy jest punkt który zaznaczyłem na zdjęciu.

A tak właściwie to zegarek działa, czy nie?

bez tego nieszczesnego kabelka nie dziala zmierze napiecie jak bedzie 1.5V to przylutuje zrobilbym to teraz ale jestem na urlopie i nie mam ani miernika ani lutownicy

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przylutowania odlutowanego kabelka zasilającego w zegarku elektronicznym. Użytkownicy wskazali, że kabel powinien być przylutowany do punktu oznaczonego jako 1V5 lub 3V, w zależności od układu baterii. Zasugerowano, aby przed przylutowaniem sprawdzić napięcie na kabelku, które powinno wynosić około 1,5 V względem punktu GND. Użytkownicy zalecili również dokładne zbadanie płytki w poszukiwaniu śladów po odłączonym przewodzie oraz upewnienie się, że lutowanie odbywa się w odpowiednim miejscu, aby zegarek mógł prawidłowo działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA