logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-R Verbatim 700MB – czy sprawdzą się do audio i starszych odtwarzaczy? Jak nagrać?

26 Wrz 2025 19:59 351 20
REKLAMA
  • #1 21701612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21701644
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Pewnie że się nadadzą, jak każda inna płyta.

Starsze odtwarzacze ze zużytymi laserami z reguły mają problem z nagrywanymi płytami i czytają tylko tłoczone.
  • #3 21701646
    al11
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Jak stary jest ten odtwarzacz i jaki to odtwarzacz? Ja bym sppróbował WINDOWS MEDIA PLAYER: płuta muzyczna. Jednak więcej zmieścisz jak wgrasz po prostu pliki mp3. Pamiętaj żeby zamknąć płytę i do testu nagraj np 3 utwory z krótkimi nazwami jeden wyraz 5 liter bez polskich znaków
  • #5 21701711
    al11
    Poziom 15  
    Jawi_P napisał:
    dlaczego 5 liter?

No dobra miało być np 5 liter. Chodzi o test. Przy długich nazwach czasem jest problem. może być 3 lub 8
  • #6 21701725
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Nagrywaj z najmniejszą możliwą prędkością.Starsze odtwarzacze nie lubiły prędkości.Osobiście przeważnie korzystam z nero.
  • REKLAMA
  • #7 21701727
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 797
    Mogą być problemy ze starszymi odtwarzaczami. CDAudio nie przechowuje nazw utworów, więc nazwy plików nie mają znaczenia.
    Kiedyś popularne były programy Nero Burning Room, CDBurner XP. Teraz jest to bez znaczenia, bo system operacyjny ma wbudowane oprogramowanie do nagrywania płyt CD.
  • REKLAMA
  • #8 21701736
    al11
    Poziom 15  
    gps79 napisał:
    więc nazwy plików nie mają znaczenia.

Miałem problem w jakimś aucie. Nie widział nić jak było za dużo plików (lub może zbyt długo je wczytywał) i gdy nazwy były długie (były przesadnie długie bo tak miałem w PC)
  • #9 21701737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21701742
    gps79
    Poziom 37  
    CD-RW są słabiej wspierane przez odtwarzacze od CDR, więc nie zdziw się. To dwie różne technologie.
  • #11 21702016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21702037
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1449
    pingcon od wielu lat nagrywam na Verbatimach dla Marantza CD6000 programem ImgBurn
    https://www.imgburn.com/index.php?act=download
    Załączniki:
    • CD-R Verbatim 700MB – czy sprawdzą się do audio i starszych odtwarzaczy? Jak nagrać? v2.jpg (227.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CD-R Verbatim 700MB – czy sprawdzą się do audio i starszych odtwarzaczy? Jak nagrać? v1.jpg (223.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21702044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21702048
    Cerpid
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    gps79 napisał:
    Mogą być problemy ze starszymi odtwarzaczami. CDAudio nie przechowuje nazw utworów, więc nazwy plików nie mają znaczenia.
    Kiedyś popularne były programy Nero Burning Room, CDBurner XP. Teraz jest to bez znaczenia, bo system operacyjny ma wbudowane oprogramowanie do nagrywania płyt CD.

CD-Audio przechowuje nazwy utworów pod postacią standardu CD-Text, wobec czego nazwy mają znaczenie. Kwestia tylko odtwarzacza, który w ramach „oszczędności” może funkcji nie wspierać.

Cytat z Wikipedii:
    CD-Text – standard opracowany przez firmy Philips i Sony, który umożliwia dołączenie do płyty CD-Audio informacji o artyście, tytule płyty, tytułach utworów, a nawet tekstów piosenek czy graficznego logo (aczkolwiek te dwie ostatnie funkcje należą do rzadkości). Informacje te mogą być następnie wyświetlane na kompatybilnych odtwarzaczach CD oraz, za pomocą odpowiedniego oprogramowania na kompatybilnych komputerowych czytnikach płyt kompaktowych.
    Niemal każda nowa nagrywarka posiada funkcję nagrywania CD-Text.
  • #15 21702064
    gps79
    Poziom 37  
    al11 napisał:
    Miałem problem w jakimś aucie. Nie widział nić jak było za dużo plików (lub może zbyt długo je wczytywał) i gdy nazwy były długie (były przesadnie długie bo tak miałem w PC)

Bardzo prawdopodobne, że nie nie doczytałeś, że wątek jest o CD Audio:
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/CD-Audio
    Nazwy utworów nie mają znaczenia, bo nie są przechowywane na płycie.
    Spis utworów zawiera tylko znaczniki czasowe, a utworów na płycie może być maksymalnie 99 (w praktyce większość płyt zawiera do 20 utworów).
  • #16 21702065
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    To jest tak rzadka funkcjonalność, ze bym się nie spodziewał że pierwsze lepsze oprogramowanie do nagrywania będzie zapisywać te informacje. Z odczytywaniem jest podobnie, mało który odtwarzacz to wspiera.

Dodano po 1 [minuty]:

@gps79 problem w tym że CD-Text istnieje razem z CD Audio. Jednak wsparcie tego rozszerzenia jest tak rzadkie, że praktycznie nie istnieje, zwłaszcza że i tak większość odtwarzaczy nie ma tekstowego wyświetlacza.
  • #17 21702099
    gps79
    Poziom 37  
    sylweksylwina napisał:
    problem w tym że CD-Text
    porady potrzebuje Autor, a nie ja.
    Nie tak dawno, jak rok temu implementowałem sterownik odtwarzacza CDAudio i zapoznałem się dość dokładnie ze standardem i protokołem ATAPI CD.
    CD-Text jest rozszerzeniem i nie wpływa na zawartość CDAudio. Jeśli jest, to jest umieszczany w sub-kanałach. Odtwarzacz jeśli umie, to może odczytać te dane. Na 40 losowych płyt z mojej kolekcji żadna nie ma CD-Text, a są to popularne polskie i zagraniczne uznane wydawnictwa.

IMO nie ma sensu roztrząsać tematu CDText, bo on w praktyce nie istnieje, a napiszę po raz trzeci, że CDAudio nie przechowuje nazw utworów. Przed dalszą dyskusją sugeruję przeczytać standard.
  • #18 21702187
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21702197
    gps79
    Poziom 37  
    W instrukcji obsługi samochodu powinno być wyszczególnione, jakiego typu płyty są obsługiwane przez zmieniarkę. To może ułatwić ewentualne przyczyny błędów odczytu.
  • #20 21702204
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 223
    Verbatim kiedys dobry ale już od dawna nie jest dobrym wyborem do nagrywania audio CD. Poszukaj płyt Esperanza albo Sony. Verbatim ma słaby współczynnik odbicia światła i nie nadaje się do starszego sprzętu.
  • #21 21703300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyty CD-R Verbatim 700MB są odpowiednie do nagrywania audio i powinny działać z większością starszych odtwarzaczy CD, pod warunkiem zastosowania odpowiednich ustawień nagrywania. Zaleca się użycie programów do nagrywania płyt audio, które umożliwiają tworzenie standardowych płyt CD Audio (CD-DA), co zapewnia kompatybilność z różnymi odtwarzaczami. Ważne jest, aby nagrywać z prędkością niską lub średnią, co minimalizuje ryzyko błędów odczytu w starszych urządzeniach. Popularne programy do nagrywania audio to m.in. Nero Burning ROM, CDBurnerXP czy ImgBurn, które oferują tryb nagrywania Audio CD. Należy unikać nagrywania w formatach danych (np. MP3 na płycie CD-R), jeśli celem jest odtwarzanie w klasycznych odtwarzaczach audio. Płyty Verbatim charakteryzują się dobrą jakością nośnika, co przekłada się na stabilność zapisu i kompatybilność z różnymi urządzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA