logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suzuki 1.0 BoosterJet po wymianie uszczelki głowicy – niskie ciśnienie, nie odpala

lukasznabozny88 03 Paź 2025 18:01 501 7
REKLAMA
  • #1 21708925
    lukasznabozny88
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Wymieniałem uszczelkę głowicy w 1.0 BoosterJet. Kompresja przed wymianą 2/0/2 bar. Po wymianie na każdym cylindrze 4/4/4 bar, na próbie olejowej około 6,5 bar. Samochód nie odpala, ale dostaje paliwo i iskrę. Głowica była planowana, zawory nie ruszane. Znajomy mechanik doradził, że mogą to być podwieszone zawory i jego zdaniem przyczyną są popychacze hydrauliczne. Doradził, żebym spuścił olej i kręcił silnikiem bez oleju, aż popychacze opróżnią się z oleju i wtedy odblokują się zawory. Czy ktoś spotkał się już z takim czymś lub ma jakiś inny sposób na odblokowanie zaworów bez rozbierania? To moja druga głowica, którą zakładałem, i przy pierwszej nie było żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #2 21708965
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Ciśnienie jest zbyt niskie przeciez. Przy tak małym nie odpali. Mechanik dobrze mówił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21709008
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Przy tak niskim ciśnieniu przychodzi na myśl autodekompresator, ale ten silniczek go nie posiada. Według źródeł internetowych, ciśnienie powinno wynosić 180–200 psi (produkcja indyjska, więc złe jednostki). Trzeba było na zdjętej głowicy sprawdzić czy zawory są szczelne i nie są wypalone. Wzrost ciśnienia przy próbie olejowej wskazuje że problemem mogą być zapieczone pierścienie tłokowe. Silnik K10B miał tuleję żeliwną w aluminiowym bloku, zalanie płynem przy rozbiórce mogło rozszczelnić pierścienie w rowkach tłoków. Nie wiadomo co się stało z silnikiem przed naprawą. Jeśli dłużej pracował na uszkodzonym silniku to mogły nawet uszkodzić się rowki pierścieni w tłoku, a pierścienie popękać.
  • Pomocny post
    #4 21709020
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Zrób test szczelności.
    Aha, odkręć jeszcze kolektor wydechowy i zmierz kompresję, zapchany katalizator też może zaniżyć sprężanie.
  • #5 21709162
    lukasznabozny88
    Poziom 3  
    >>21708965 dobrze mówił, że mam kręcić silnikiem bez oleju, żeby się zawory odblokowały? Jeżeli tak, to jak długo? Kręciłem dziś z 10 razy po 5-10 sekund i nic to nie dało

Dodano po 3 [minuty]:

>>21709008 Jeżeli miałyby to być pierścienie, to możliwe, że na każdym cylindrze uszkodziłyby się/zapiekły w takim samym stopniu? Bo kompresja na każdym równa 4 bar
  • REKLAMA
  • #6 21709265
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Ciężko powiedzieć czy tłoki mogą spowodować równy spadek ciśnienia sprężania.
    Można by się jeszcze pobawić, odkręcić kolektory ssący i wydechowy oraz zdjąć pokrywę rozrządu. Przy kręceniu wałem korbowym można by usłyszeć czy powietrze ulatuje zaworami, czy dołem silnika.
    Jedną z możliwości równego spadku ciśnienia sprężania i równego we wszystkich silnikach może być przestawienie wałka ssącego. Zamknięcie zaworów poniżej 90° przed GMP, praktycznie jak cykl Atkinsona, rzeczywisty suw sprężania jest bardzo krótki. Kolizji zaworów z tłokiem nie będzie, a silnik będzie miał sprężanie jak na autodekompresatorze.
    Żeby to sprawdzić, trzeba poobserwować otwieranie i zamykanie zaworów ssących i wydechowych, czy występuje tzw. mijanka w GMP.
  • REKLAMA
  • #7 21709838
    lukasznabozny88
    Poziom 3  
    >>21709020 Dziś sprawdzałem, ciśnienie idzie w wydech, czyli pewnie podstawione zawory. Rozrząd na pewno dobrze ustawiony. Jakiś pomysł jak to odblokować bez ponownego rozbierania?
  • #8 21736715
    lukasznabozny88
    Poziom 3  
    Głowica była pęknięta.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie uszczelki głowicy w silniku Suzuki 1.0 BoosterJet kompresja wzrosła do około 4 bar na każdym cylindrze, jednak silnik nie odpala mimo obecności iskry i paliwa. Wskazano, że ciśnienie jest zbyt niskie do uruchomienia silnika. Podejrzewano podwieszone zawory i zapieczone popychacze hydrauliczne, co miało być przyczyną problemu. Zalecano kręcenie silnikiem bez oleju, aby opróżnić popychacze i odblokować zawory, jednak krótkie próby nie przyniosły efektu. Sugerowano wykonanie testu szczelności, odkręcenie kolektora wydechowego i ssącego oraz sprawdzenie ustawienia rozrządu, ponieważ możliwe jest przestawienie wałka rozrządu skutkujące niskim ciśnieniem sprężania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pierścieni tłokowych lub ich rowków, co może powodować wzrost ciśnienia przy próbie olejowej. Ostatecznie stwierdzono, że głowica była pęknięta, co może być przyczyną problemów z kompresją i uruchomieniem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA