logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczniki i przekaźniki Eberspeacher D3WZ w VW T4 2,5 TDI - lokalizacja?

jarasf 21 Gru 2005 16:46 25952 18
  • #1 2103789
    jarasf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    WITAM WSZYSTKICH
    Mam pytanie odnośnie dogrzewania silnika przy tych autach ( jest to Eberspeacher D3WZ ).

Czy to urządzenie posiada jakieś bezpieczniki, przekaźniki lub jeszcze coś innego ? Jeżeli tak, to gdzie mam tego szukać ?

Problem polega na tym, że nie działa :) Tzn tak. W zeszłym roku wszystko było ładnie pięknie i silniczek w zimie nagrzewał się ekspresowo. Teraz gdy nie działa, to muszę ok godziny jeździć po mieście, żeby ten klamot nagrzał się do 90 stopni. Sprawa polega na tym, że rozmontowałem to całe urządzenie co jest pod maską i wyciągnąłem sztyft żarowy, który się w nim znajduje. Okazało się, że jest przepalony. Tak więc zakupiłem nowy, zamontowałem ale urządzenie ani myśli aby się uruchomić.
    Fakt faktem nie sprawdzałem świecy przed montażem ale nie sądze, że jest uszkodzona.
    Z drugiej strony nie sądzę aby za jednym zamachem padły dwie rzeczy ( chociaż wszystko jest możliwe ).

Tak więc chciałem rozpocząć poszukiwania od tych bezpieczników, jeżeli wogóle takie się znajdują.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami, bardzo proszę o porady.
  • #2 2103805
    dr.Psuja
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    To zalezy kolego od tego czy twoje urzadzenie jest wyposarzeniem samochodu od nowości czy zostało dobudowane do tego auta.
  • #3 2103819
    jarasf
    Poziom 11  
    Urządzenie jest seryjnie zamontowane od nowości. W zeszłym roku wszystko działało ok, samochód nie miał żadnego wypadku, kolizji itp w wyniku której mogłoby się coś stać z tym sprzętem.
  • #4 2104266
    konrad-oma
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    zobacz www.espar.com Pozdrawiam
  • #5 2104445
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    D3WZ potrzebuje do uruchomienia podania na trzy przewody plusa. Jeden zasilanie nr 1 we wtyczce numer 7 uruchomienie i nr 6 + jeżeli temperatura spadnie poniżej +15. Miernik i posprawdzaj, ztego co wiem to jeżeli padła pompka to też nie zastartuje.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #6 2104469
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    Urządzenia Webasto blokują się po kilku nieudanych startach, pomaga dopiero wyczyszczenie pamięci sterownika (pojawia sie błąd "Heizgerat blockiert" czy jakoś tak), z tego co pamiętam Eberspeacher ma tak samo.
  • #7 2104795
    sp9svn
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Witam, pozwolę sobie uzupełnić (a nie poprawić) wypowiedzi kol. Gerri i Jacu626. Mianowicie w T4 najczęstrzym powodem nie działania dogrzewacza jest oberwanie konektora przy pompie paliwa (dot. starego typu pompy), zatarty wentylator powietrza do spalania oraz wspomniany czujnik temperatury zewn. Znajdziesz go pod zderzakiem po prawej stronie. Ale nawet jeżeli by to było jedno z wyżej wymienionych, to tak jak Gerri napisał ogrzewanie najprawdopodobnie się zablokowało. Odblokowanie w serwisie VW lub Eberspraechera.
    Pozdrawiam
  • #8 2105242
    jarasf
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Właśnie skończyłem wszystko sprawdzać :) i niestety urządzenia nie uruchomiłem.

Z tego wszystkiego wynika, że chyba urządzenie się zablokowało, bo chyba nie ma rzeczy, której nie sprawdziłem.

I tak : wykręciłem znowu świecę i sprawdziłem " na sucho " - działa ; sprawdziłem na krótko dmuchawę - działa ; wewnątrz są jeszcze jakieś czujniki ( chyba ) 3 sztuki - sprawdziłem miernikiem, przewodzą, więc chyba jest ok ; czujnik temp. zewnetrznej - działa.

Napięcia : przy czujniku temp. zewnętrznej jest ok, na wtyczce przy dogrzewaczu : przy zgaszonym silniku jest napięcie ( czyli dwa kable + i - ). Pozostałe mają 0.
    Przy odpalonym silniku i zwartym czujniku temp. zewnętrznej : jest zasilanie, na pozostałych napięcie ok 4 - 5 V.

Zastanawiałem się nad pompką paliwa. Jest na niej napisane że pracuje na 12 V. Przy odpalonym silniku na kablach zasilających jest ok 4 - 5 V - czy to nie za mało ? I jeszcze jedna sprawa. Wymontowałem pompkę, przyłożyłem 12 V - słychać tylko " cyknięcie " i cisza. Czy to normalne ?

Jak zauważyłem inne pompy ( np paliwa w zbiorniku ) działają inaczej, a mianowicie po przyłożeniu napięcia słychać ciągłą pracę i to mnie zastanawia. Dodatkowo taka sytuacja. Zdjąłem wężyk doprowadzający paliwo przy samym dogrzewaczu, odpaliłem silnik, a z rurki nie wyleciała ani kropla - chyba powinno lecieć ?

Jeżeli ktoś może coś jeszcze dopisać co wynika z moich prób, będę wdzięczny.

I jeszcze pytanie. Jeżeli faktycznie dogrzewacz jest zablokowany. Czy jest to zapisywane w komputerze tym od silnika, który jest pod maską przy akumulatorze czy jest to gdzie indziej ? Jeżeli w tym samym, to nie wystarczyłoby gdybym podjechał do elektryka, który skasowałby mi komputer ?
  • #9 2105461
    sp9svn
    Poziom 20  
    Witam, w załączeniu plik z danymi do porównania wartości czujników które zmierzyłeś. Jeżeli chodzi o pompkę tak powinno być, jest pompka cyklująca.
    Odblokowanie sterownika tak jak napisałem w serwisie Ebera lub VAG-iem. Spotyka się czasami zegary tatstowe które to potrafią.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • D3 4 5 WSZ naprawa.pdf (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2106483
    staszekb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Po wielokrotnych próbach uruchomienia z uszkodzoną świecą żarową ,zapisał się błąd w pamięci sterownika.Sterownik jest w samym urządzeniu.Trzeba wyczyścić pamięć,niestety w serwisie.Może ktoś ma inny pomysł np.podmiana na czystą pamieć,wsad pamięci,kabelek+program na pc.
  • #11 2273072
    klamotolo
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Panowie szukam sterownika lub pomoc odnośnie dałem do sprawdzenia i ponoć nie daje znaku życia (spalony) czy da sie z tym cos jeszcze zrobić? nie wiem sprawdzić układ znależć powód wymienić ale no właśnie prawdopodobnie trzeba go później zaprogramować itp. nowy kosztuje i to sporo Pozdrawiam
  • #12 2273825
    sp9svn
    Poziom 20  
    Witam,
    taki sterownik w zasadzie jest nienaprawialny - o ile jest zepsuty.
    Firma Eber zadbała o właściwy rozwój działu sprzedaży części zamiennych, sterowniki do tej generacji pieców w przypadku usterki są w zasadzie do wyrzucenia. Trzeba mieć pewność że jest uszkodzony a nie zablokowany.
    Pozdrawiam
  • #13 2274557
    klamotolo
    Poziom 12  
    skoro był u diagnozy poniekąd nie chce ich poprawiać był podłączony pod komputer i nic, rozmawiałem z owym serwisantem i stwierdził uszkodzenie układu, nie chce się podjąć dalszego działania twierdzi że nie warto i nie dysponuje odpowiednimi częściami czy też programami do ponownego uruchomienia i przedewszystkim czasem więc nie wiem czy warto czy odkładać kase na nowy o ile dostane taki sterownik bo jest z 92 roku Pozdrawiam
  • #14 2274605
    sp9svn
    Poziom 20  
    Witam, z tymi sterownikami jest prosta sprawa, albo jest uszkodzony albo jest sprawny. Jeżeli jest sprawny to może być co najwyżej zablokowany. Odblokowanie za pomocą programu diagnostycznego lub zegara testowego. Nie istnieje opcja przeprogramowywania czy wymiany softu. Technologia wykonania tego sterownika, zwłaszcza zabezpieczenia elektroniki przed działaniem warunków zewnętrznych uczyniła to urządzenie nierozbieralnym. Dla nas to może źle - bo mamy dobrych elektroników i speców którzy by pewnie (na pewno) podołali naprawie. Dla niemców to raczej dobrze, ruch w interesie. Myślęże najrozsądniejszym wyjściem będzie bądź zakup sterownika (pewność że jest uszkodzony a nie zablokowany) ew. zakup całego d3wz używanego. Kupisz pewnie w pieniążkach mniejszych od sterownika, ale jest zawsze ryzyko co kupisz i ew. ile pochodzi.
    Pozdrawiam
  • #15 2275958
    klamotolo
    Poziom 12  
    To w takim razie inaczej szukam sterownika lub całego ebera od ludzi normalnych nie wciskających kitu za normalną cenę
    Oczywście dziekuje za wsparcie techniczne miałem taką cicha nadzieje że jeszcze uda się z tym coś zrobić tymbardziej że reszta zespołów widac że była bardzo rzadko używana wręcz wygląda jak nowa i oczywiście działa Pozdrawiam serdecznie
  • #16 6241772
    homer00
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Mam D3W co prawda nie sprawdzalem go ale jak trzeb ato moge sprawdzic -on jest razem z pompka paliwa
  • #17 6997093
    biawoj
    Poziom 10  
    Witam. Odkopałem ten wątek, bo mam identyczny dogrzewacz, i chciałbym go w prosty sposób przerobić na mokre webasto. Wymyśliłem że wystarczyłoby dołożyć pompę wody, zdalnym sterowaniem równolegle zwierać czujnik w chłodnicy (to pokazał mi gość w warsztatcie, który naprawiał dogrzewacz - miałem spalony sztyft) i zasilić dmuchawę i pompę. Na allegro znalazłem oryginalne zdalne sterowania z pilotami typu T90, ale bez wiązek. Gdzie mogę znaleźć schematy do podłączania tej centralki? Czy to zadziała bez wpinania w magistralę? Jeśli pomysł jest chybiony z tym T90, zadowolę się jakimś prostym zdalnym sterowaniem, które mi to tylko będzie miało uruchamiać.
    Proszę o podpowiedzi, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z dogrzewaczem silnika Eberspeacher D3WZ w Volkswagenie T4 2,5 TDI, który przestał działać po wymianie przepalonej świecy żarowej. Użytkownik pyta o lokalizację bezpieczników i przekaźników oraz o możliwe przyczyny awarii. W odpowiedziach wskazano, że D3WZ wymaga zasilania na trzech przewodach, a częstą przyczyną problemów są uszkodzone konektory przy pompce paliwa, zatarty wentylator powietrza lub czujnik temperatury zewnętrznej. Urządzenie może się zablokować po kilku nieudanych próbach uruchomienia, co wymaga odblokowania pamięci sterownika w serwisie VW lub Eberspeachera. Sterownik jest integralną częścią urządzenia i w przypadku uszkodzenia jest praktycznie nie do naprawy, a jego wymiana jest kosztowna. Alternatywnie można rozważyć zakup używanego kompletu D3WZ. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące diagnostyki napięć i działania pompy paliwa oraz możliwości przeróbki dogrzewacza na wersję z pompą wodną i zdalnym sterowaniem. Linki do stron producenta i dodatkowych materiałów technicznych zostały podane jako pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA