logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić oświetlenie w CC700? Philips Weather Vision H4, przekaźniki, napięcie

Pufan 21 Gru 2005 17:00 5069 10
  • #1 2103825
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam!!
    Ponieważ nie byłem zadowolony z dotyczasowego oświetlenia drogi zwłaszcza przy deszczowej pogodzie postanowiłem zmienić żarówki.Kupiłem Philipsy Weather Vision H4 60/55W.Zdziwiłem się gdy przy wyjmowaniu starych okaało się że są to żarówki 100/90W( efekt ich świecenia w ulewie=0 ).Teraz już wiem skąd się wzeiły popalone kostki.
    Ale do rzeczy.Jak usprawnić -rozjaśnić oświetlenie.Kostki nowe już mam.
    Czytałem o przekaźnikach -jakie daje to efekty??
    Poza tym chce skontrolować napiecie na żarówkach.Jakie ono powinno być?12 V czy też 14,4.
    No i oczywiście co myślicie o tych żarówkach?Jak na razie śnieżyca i nie mogłem ich przetestować.
    Prosze o podpowiedzi.
    Pozdro.
    PUFAN!!
  • Pomocny post
    #2 2103970
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Napiecie na żarówkach im wyższe tym jaśniej swiecą z tym że regulator utrzymuje je w granicach 14,4V bo wyższe żarówki spali i nie tylko żarówki. Kontrolowanie napięcia to zbędna rzecz moim zdaniem. Maksymalna moc żarówek dla cieniaka to 55W ( oczywiście halogeny), poznałeś już co mogą narobić żarówki za dużej mocy. Skupiłbym się raczej na reflektorach, czy nie mają skorodowanych lub matowych luster oraz na soczewkach ( czy nie są wypiaskowane). Druga sprawa to właściwe ustawienie świateł i sprawny układ ładowania.
  • Pomocny post
    #3 2103984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2104168
    Pufan
    Poziom 20  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Jeśli chodzi o alternator to jest oki.Napiecie na aku podczas pracy silnika wynosi właśnie 14,4 V i ani drgnie.Zasabnawiam się tylko co z instalacją prowadzącą do zarówek.Czy te 100-tki nie wyrządziły większych szkód.
    Natomiast jest jeszcze jadna sprawa.Czy odbłyśniki powinny być na stałe przymocowane do obudowy.bo u mnie luźno one chodzą i łatwo je przestawić.Wystarczy dotknąc tylko palcem do np. kostki.Przyglądałem się reflektoeom i w rogach odblasków są dziury tak jakby właśnie do zamocowania.
    Pozdro.
    PUFAN!!!
  • Pomocny post
    #5 2104822
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Odbłyśniki w żadnym wypadku nie powinny lużno chodzić po ewentualnym odgięciu (o ile się da) powinny wracać do wcześniejszej pozycjii. A jak masz korektor do ustawiania granicy świecenia świateł? Pokrętła przy reflektorach, cy hydraulicznie z kabiny? Mi kiedyś odłączył się jeden siłowniczek hydrauliczny i wtedy odbłyśnik lużno chodził.
    Pablo
  • Pomocny post
    #6 2104883
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Przede wszystkim w CC 700 były montowane jeszcze klosze na żarówki zwykłe z trzonkiem R2 (czy jak on sie tam nazywał). Sam byłem ździwiony takim wstecznictwem jak matka kupiła sobie nówkę sztuke younga. Tak więc zalecałbym wymianę kloszy na halogenowe (szczególnie że te już dostały w d**ę od tych zarówek 100W). Na pewno były w sportingach.
    W zadnym wypadku odbłyśnik nie może luźno latać. Zrób małą próbę. Podjedź pod jakąś ścianę na 2 - 5 metrów, włącz światła, i pokiwaj tym luźnyum elementem. Jak wiązka światła zacznie "tańczyć" to reflektor do wymiany.
    Aby dowiedzieć sie czy nie masz spadków napięcia na żarówkach (efekty po tych 100W) wystarczy, że przy włączonym silniku zmierzysz napięcie na aku i na samej żarówce. Różnicy nie powinno być (ideał) lub jakaś minimalna. Różnica powyżej 1V wskazywałaby na konieczność montażu przekaźników.
  • #7 2106063
    Pufan
    Poziom 20  
    Więc jesli chodzi o regulacje to są pokrętła przy reflektorach.I regulacja nimi nie daje pratycznie zadnych efektów.Pewnie dlatego ze odbłyśniki są uszkodzone.Oczywiście lekkie dotniecie do kostki powoduje ze wiązka tańczy.
    A jak sprawdzić czy reflektory nie były już zmienione na halogenowe.Bo poprzedni właściciel lubił "usprawnać" wiele rzeczy.?
    Myśle ze czeka mnie wymiana reflektorów.Porównam jeszcze jak to jest u znajomych.Jak na razie wiem że aby ustawić światła pozycji"do przodu" musze zdjąc gumy ochronne u góry(te przy kostkach).W innym przypadku światła świecą pod auto.

Byłem u mechaniora.Pokazałem reflektory i powiedział ze nie mogą tak latać.Stwierdził że na dole są zatrzaski i odbłyśniki z nich wskoczyły bądź też zostały celowo zdjęte.Dodał też że jedynym sposobem na ich ponowne zamocowanie jest zbicie reflektora.A moze któryś z kolegów zna sposób jak je naprawić.(Wolałbym je "odremontować gdyż soczewki wyglądają na przyzwoite-nie są matowe ani też nie zmieniły barwy)

Dziękuje za zainteresowanie.
    Pozdraiam.
    PUFAN!!!
  • Pomocny post
    #8 2106364
    Błażej
    Nie soczewki, tylko odbłyśniki. W tych reflektorach nie ma soczewek. Jak to jest reflektor na żarówkę halogenową, to gdzieś na szkle jest sybol H4. Inne też jest gniazdo na żarówkę: jak zwykła zarówka to okrągły kołnierz z wycięciem na górze, a jak H4 to na trzy bagnety i pozycjonowwaniem od dołu.
    Pewnie ten reflektor dałoby się jakoś rozebrać, bo szkło jest klejone do reszty. Ale to dość ryzykowna zabawa, bo podważanie szkła często kończy się jego pęknięciem. A zresztą jak te zatrzaski są powyłamywane (możliwe ze przód był "dognieciony" i poszły te zatrzaski ale szkła zostały całe), to i tak niewiele zdziałasz. Poszukaj na allegro i w sklepach z gratami do tuningu. czasem można dostać jakieś ciekawe sztuki
  • #9 2106388
    Pufan
    Poziom 20  
    Hmmm i kolejna ciekawostka wyszła na jaw.Otóż również byłem zdziwiony kiedy wyjołem stare żarówki podkreślam H4 100/90W i miały okrągły kołnierz a te nowe z trzema wypustkami.Jakoś udało się je założyć.Czyli czeka mnie wymiana reflektorów.
    Apropo soczewek miałem na myśli szkła.Myślałem ze każdy reflektor ma soczewke.
    P.S.Z nowych zarówek jestem zadowolony.Zwłaszcza na krótkich w fioletowym świetle które emitują lepiej odbijają się przeszkody i znaki.
    Dzięki jeszcze raz.
    PUFAN!!!
  • #10 2106509
    Błażej
    STOP!!! Zamontowałeś żarówki H4 w miejsce zwykłych. Znaczy wmontowałeś je tam na "sztukę"?
    Więc:
    1. Żarówki ruszają się w czasie jazdy i zmienia się ich pozycjonowanie.
    2. Właściwie nie masz żadnego pozycjonowania, bo żarówki są skonstruowane tak, by żarnik wypadał w ogniskowej lustra. A umieszczenie tego żarnika w zwykłych zarówkach i H4 jest inne.
    Tak więc zrobiłeś sobie kuku. I innym pewnie też, bo oślepiasz jadących z naprzeciwka. I jak, odpukać, dojdzie do jakiejś stłuczki i znajdą u ciebie taki wynalazek, to masz ciepło...
    3. Coś ty tam za żarówki powstawaił z fioletowym światłem? Czyżby jakieś podkolorowane na xenony żarówki z allegro? Poczytaj tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413341.html
    i tu:
    http://felicia.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm
  • #11 2106545
    Pufan
    Poziom 20  
    hmmmm
    Żarówki sa zamontowane pewnie.Same się nie ruszają co najwyżej razem z odbłysnikiem.A podjeżdżając do scinay na krótkich dokładnie widać granice światła tj nie świeci na do góry ani też światło nie jest rozproszone.
    Co do zarówek: są to Philipsy Weather Vision.Nie sądze oby Philips tez robił takie badziewie.Nie świecą na xenonowo tylko: na żółtawo z fioletowawą wiązką w środku.Hihi ale napisałem.
    ak więc chyba takiego kuku nie zrobiłem.
    Poza tym już się rozgladam za normalnymi sprawnymi reflektroami i ......na 100% nie oślepiam innych.Zdaje sobie sprawe z tegoze nie jestem sa na drodze-dlatego wywaliłem te 100W
    Oto moje żarówy:
    http://www.automotive.pl/produkty/allweather.asp
    Oceńcie i napiszcie co myślicie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem poprawy oświetlenia w modelu Fiat CC700, gdzie użytkownik wymienił żarówki z 100/90W na Philips Weather Vision H4 60/55W z zamiarem uzyskania lepszej widoczności, zwłaszcza w trudnych warunkach pogodowych. Zwrócono uwagę, że napięcie na żarówkach powinno wynosić około 14,4 V podczas pracy silnika, a przekroczenie tej wartości może prowadzić do uszkodzeń. Zalecano kontrolę stanu reflektorów, w tym odbłyśników i ich mocowania, które nie powinny być luźne, gdyż wpływa to na stabilność wiązki światła. Wskazano, że w modelu CC700 maksymalna moc żarówek halogenowych to 55W, a stosowanie mocniejszych może powodować uszkodzenia instalacji i przełączników. Poruszono także kwestię różnic konstrukcyjnych między reflektorami na zwykłe żarówki a halogenowe H4, co wymaga wymiany reflektorów przy zmianie typu żarówek. Podkreślono ryzyko nieprawidłowego montażu żarówek H4 w reflektorach przeznaczonych na inne typy, co może prowadzić do oślepiania innych uczestników ruchu. Wskazano metody diagnostyczne, takie jak pomiar napięcia na akumulatorze i żarówkach oraz obserwacja stabilności wiązki światła na ścianie. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące naprawy lub wymiany uszkodzonych odbłyśników i reflektorów oraz ocenę jakości i efektu świetlnego żarówek Philips Weather Vision.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA