logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Licznik przebiegu głównego nie nalicza km, dzienne i prędkościomierz OK – możliwy bloker?

mayyrob 10 Paź 2025 16:56 1149 7
REKLAMA
  • #1 21716191
    mayyrob
    Poziom 7  
    Kupiłem samochód z małym przebiegiem i po tygodniu zauważyłem, że licznik kilometrów nie działa.
    Objawy są dość nietypowe:

prędkościomierz działa prawidłowo.
    liczniki dzienne (do kasowania) działają.
    odliczanie do serwisu również działa.
    nie działa tylko główny licznik przebiegu (całkowite kilometry) — stoi w miejscu.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
    Czy możliwe, że poprzedni właściciel miał założony tzw. bloker licznika i zapomniał go zdjąć?
  • REKLAMA
  • #2 21716231
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Możliwe, że była ingerencja w oprogramowanie licznika i zmianę właściwego przebiegu, mniej lub bardziej udana. Możliwe, że producent zaimplementował taką blokadę przy próbie ingerencji w stan licznika.
    Sprawdź historię pojazdu w bazie gov i oszacuj czy przebiegi między przeglądami są wiarygodne

Dodano po 39 [sekundy]:

https://www.gov.pl/web/gov/sprawdz-historie-pojazdu
  • REKLAMA
  • #3 21716281
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    Pochwal sie co to za samochód. Zapewbe l8cznik do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 21716319
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    I pewnie ten niski przebieg jest tylko na liczniku.
    Co to za auto kolego?
  • REKLAMA
  • #5 21716330
    mayyrob
    Poziom 7  
    Lexus UX 250h, 2020 rok, 21 500 mil na liczniku, co odpowiada około 35 000 km. Według przeglądów wszystko się zgadza — pierwszy przegląd po trzech latach przy przebiegu 19 000 z hakiem, drugi trzy miesiące temu, przy przebiegu o 300 mil mniejszym niż obecnie. Kiedy zacząłem szukać możliwej przyczyny, po kilku minutach zaczęły mi się wyświetlać reklamy blokerów do Lexusa. Samochód od 1,5 roku nie miał opłaconego podatku, więc raczej nie jeździł — chyba że warsztat, bo oni mogą poruszać się bez podatku, mając specjalne tablice. Moja teoria jest taka, że jeździli nim, potem przestali i zapomnieli o tym, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem — albo nie działa nic, albo wszystko działa.
  • #6 21716426
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Samochody użytkowane za granicami kraju około 30tys. rocznie przebiegu
    w kraju 15-20tyś rocznie
    Jeśli nie było przeglądów to duże prawdopodobieństwo, że auto po dzwonie, było naprawiane.
    Wszystkie ścigane z zagranicy po taniości, naprawiane i ma sprzedaż, prawie nówka.
    Nikt nie sprzedaje auta za granicą poniżej wartości, zwłaszcza z niskim przebiegiem.
    Trzeba analizować całą historię, jak jej brak to też podejrzane.

Dodano po 3 [minuty]:

Zanim auto trafi na badanie na stację po sprowadzeniu z zagranicy ma korygowany licznik.
  • #7 21716620
    mayyrob
    Poziom 7  
    Mieszkam w Anglii, gdzie historię auta można łatwo sprawdzić. Samochód miał wcześniej dwóch właścicieli. Jeśli brał udział w jakiejś stłuczce, to była to drobna kolizja, której nie zgłoszono do ubezpieczalni (przednia szyba została wymieniona, ale to o niczym nie świadczy). Po oponach widać, że przebieg jest wiarygodny. Opony z przodu pochodzą z 2019 roku i mają około połowy bieżnika, natomiast tylne są w nieco lepszym stanie.
  • #8 21807008
    mayyrob
    Poziom 7  
    Był założony bloker samochód oddalem

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Lexus UX 250h z 2020 roku zaobserwowano nietypowy problem: prędkościomierz, liczniki dzienne i odliczanie do serwisu działają poprawnie, natomiast główny licznik przebiegu całkowitego nie nalicza kilometrów i pozostaje na stałym poziomie. Możliwe przyczyny to ingerencja w oprogramowanie licznika lub zastosowanie tzw. blokera licznika, który może uniemożliwiać aktualizację przebiegu po próbie manipulacji. Historia pojazdu i przebiegi z przeglądów są spójne, co sugeruje, że przebieg jest wiarygodny. Wskazano, że w przypadku sprowadzonych aut często dochodzi do korekty licznika przed badaniem technicznym. Ostatecznie potwierdzono, że w tym przypadku faktycznie był założony bloker licznika, co wymagało oddania samochodu do serwisu w celu usunięcia problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA