logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canal+ brak sygnału na TVP1 i Canal+ Sport2-4, konwerter Inverto Quadro, multiroom

radziowie 13 Paź 2025 15:36 741 21
REKLAMA
  • #1 21719096
    radziowie
    Poziom 9  
    Brak jakości sygnału na niektórych kanałach przy ustawieniu anteny.

Mam problem z Canal. Dopiero co zakupiłem... Ustawiłem jakość ok. 90%, poziom 70-80 (spadł, gdy podłączyłem drugi dekoder - multiroom). Nie odbiera mi np. TVP1 czy np. Canal Sport 2, 3 i 4... Mogę je oglądać tylko, gdy włączę połączenie z Internetem.
    Na tych, co nie działają, wyskakuje problem z ustawieniem anteny. Początkowo myślałem, że wszystko mam ok, ale po przejrzeniu forum i kontakcie z biurem obsługi klienta (nie wytłumaczyli, co dokładnie) doszedłem do wniosku, że może być źle ustawiona antena.
    Jeden program ma 90% jakości, a na innym spada do 0...
    Posiadam konwerter Inverto Quattro (jeśli dobrze piszę), z którego idzie jeden kabel antenowy i w domu, przy pomocy najprostszego rozdzielacza, idzie na dwa dekodery.
    Czytałem, że ten konwerter chyba potrzebuje multiswitcha. Czy jak podłączę ten kabel do urządzenia, to będzie wszystko ok? Czy trzeba np. połączyć od anteny 4 kable, a następnie do switcha? Nie wiem, czy są jakieś tanie multiswitche, zwłaszcza że użytkuję tylko 2 TV.
    Czy może po prostu kupić coś innego (np. konwerter), żeby nie zrobić dodatkowych kosztów?

AI: Jaki dokładnie masz model dekoderów i od jakiego operatora korzystasz (np. Canal, nc)?
    Najnowszy dekoder 4K Ultra HD lub coś w tym stylu (dopiero co odebrany).
    AI: Czy Twój konwerter to na pewno Inverto Quattro (z czterema wyjściami do multiswitcha), czy może Quad (z czterema niezależnymi wyjściami do dekoderów)? Sprawdzałeś oznaczenie na konwerterze?
    Inverto z 4 wyjściami.
  • REKLAMA
  • #2 21719137
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    Sprawdź czy dwa dekodery jeden nie zakłóca drugiego. Mimo że odbierają różne kanały.
  • #3 21719198
    radziowie
    Poziom 9  
    Na obu dekoderach nie wyświetlają się te same programy, jak np. TVP1 czy TVP2... To samo było przed podłączeniem dekodera dodatkowego.
    Załączniki:
    • Canal+ brak sygnału na TVP1 i Canal+ Sport2-4, konwerter Inverto Quadro, multiroom IMG_20251011_174828.jpg (4.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21719201
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    radziowie napisał:
    Posiadam konwerter inverto quadro (jeśli dobrze piszę) z którego idzie jeden kabel antenowy i w domu przy pomocy najprostszego rozdzielacza idzie na dwa dekodery.

Dlatego masz problemy.
    radziowie napisał:
    Posiadam konwerter inverto quadro

radziowie napisał:
    Czytałem że ten konwerter chyba potrzebuję multiswitcha.

Dokładnie.
    radziowie napisał:
    Czy trzeba np. połączyć od anteny 4 kable a następnie do switcha?

Tak.

Ale to nie wszystko – przy takiej konfiguracji, jaką masz, drugi dekoder musi mieć osobny przewód antenowy do multiswitcha.

Ale jeśli te dekodery obsługują SCR Unicable, to wystarczy kupić odpowiedni konwerter SCR Unicable, wymienić go przy antenie i all będzie działać z tym, co masz, bez dalszych inwestycji.
  • #5 21719231
    radziowie
    Poziom 9  
    Wiesz może, jaki to byłby konwerter? Jaki najlepiej kupić, żeby długo posłużył?
    Przyznam, że wersja ze switchem byłaby dla mnie ciężka do zrealizowania.
  • Pomocny post
    #6 21719288
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @radziowie

Ciekawe - masz zamontowany konwerter do multiswitcha, a dalej jakby sieć unicable???

Jest kilka możliwości rozwiązania tego problemu.

Jeśli oba dekodery obsługują system unicable:
    • 1. Najprostsza - wymienić konwerter na konwerter unicable single zaprogramowany pod nc+, np.: Link
      Jedyne, co trzeba zrobić, to wymiana konwertera i ustawienie dekoderów pod unicable.

2. Dociągnąć trzy kable od konwertera do wnętrza budynku i tam postawić multiswitch unicable, dociągnięcie kabla od multiswitcha do drugiego dekodera i ustawienie dekoderów pod unicable.

Jeśli jeden z dekoderów nie obsługuje unicable, to:
    • 1. Wymienić konwerter na dual / twin, np. --> Link, dociągnięcie drugiego kabla od konwertera do jednego z dekoderów. Oba dekodery tylko oglądanie.

2. Wymienić konwerter na QATRO, np. --> Link, dociągnięcie dwóch dodatkowych kabli z konwertera do dekodera z nagrywaniem. Oglądanie + nagrywanie.
  • #7 21719290
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1136
    Jest quad i quattro, a to całkiem co innego. To który w końcu masz?
  • REKLAMA
  • #8 21719302
    radziowie
    Poziom 9  
    Mam Invetro Quadro, a dekoder to 4K UltraBox+.
  • #9 21719303
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie ma takiego konwertera. Quad bezpośrednio do dekodera bez żadnych rozgałęźników. Quattro tylko i wyłącznie do multiswitcha czterema kablami.
  • #10 21719323
    radziowie
    Poziom 9  
    Tak, źle napisałem. Chodziło o Quattro, nie o Quada. Znacie jakiś konwerter z tej firmy, tak aby nie był za drogi, a pomocny? Nie wiem, czy każdy konw. quada może być.
  • REKLAMA
  • #11 21719327
    andpol 33
    Poziom 39  
    Każdy Quad może być ale musisz dociągnąć osobne kable. Marka polecana: Inverto, televes, triax.
    Pewnie triax będzie najtańszy Link
  • #12 21719331
    radziowie
    Poziom 9  
    Nie można tego zrobić na jednym kablu? Jak już pisałem, mam tylko 2 TV i zależy mi na jak najmniej inwazyjnym rozwiązaniu problemu.
  • #13 21719333
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie można. Na jednym kablu to tylko konwerter Unicable. Tani nie jest. Pytanie, jaki dekoder multiroom, bo nie wszystkie obsługują Unicable. Jeśli masz Wifiboxa, to zapomnij o Unicable.
    Dekoder nc+ z wyświetlaczem cyfrowym pokazującym P 30
  • #14 21719358
    radziowie
    Poziom 9  
    Oba dekodery to 4K UltraBOX.
    Znalazłem na stronie https://pl.canalplus.com/pomoc/jaki-konwerter...y-maksymalnie-wykorzystac-mozliwosci-dekodera

"Konwertery Unicable z dodatkowym, standardowym wyjściem o nazwie LEGACY – to idealne rozwiązanie, gdy posiadasz Multiroom Standard. Umożliwi on podłączenie dekodera głównego 4K UltraBOX za pomocą trybu jednokablowego (Unicable) oraz dekodera dodatkowego"...

Może w takim razie być ten konwerter na jednym kablu? Przy jednym TV dałbym wtedy gniazdo przelotowe, a przy drugim gniazdo końcowe?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21719367
    andpol 33
    Poziom 39  
  • #17 21719386
    andpol 33
    Poziom 39  
    Też da radę tylko marka gorsza. W ultraboxach sam ustawiasz, jakie częstotliwości wykorzystujesz, więc w zasadzie każdy konwerter unicable się nada. Ja bym jednak brał Inverto
  • #18 21719396
    radziowie
    Poziom 9  
    andpol 33 napisał:
    W ultraboxach sam ustawiasz, jakie częstotliwości wykorzystujesz

Skąd mam wiedzieć, jakie częstotliwości mam podać? Czy automatycznie sam wykryje i wszystko będzie OK?
  • Pomocny post
    #19 21719404
    andpol 33
    Poziom 39  
    W ustawieniach możesz ręcznie wybrać częstotliwości.
    Link
    Jeden warunek, częstotliwości w obu dekoderach nie mogą się pokrywać.
  • #20 21722288
    radziowie
    Poziom 9  
    Zakupiłem i zamontowałem konwerter unicable 2 invetro. Zmieniłem ustawienie z jednej anteny i zmieniłem tak jak podpowiedzieliście. Wybrałem pierwsze 8 kanałów (inne częstotliwości niż w poradniku - standardowe, bo gdy zmieniłem to jakość była zerowa).
    Myślałem, że wszystko jest ok. Programy zaczęły się normalnie zmieniać szybciej i wyświetlało mi kanały, których wcześniej nie było bez użycia internetu.
    Problem pojawił się jednak, gdy podłączyłem drugi dekoder. Gdy mam włączone obok i oglądam na dodatkowym dekoderze, to na głównym gubi sygnał lub zawiesza się obraz, a jakość skacze nawet do 0 i wtedy pomaga tylko internet.
    Dekodery są połączone gniazdkiem przelotowym.
    Co może być problemem?
  • Pomocny post
    #21 21722290
    andpol 33
    Poziom 39  
    Zapewne problemem jest gniazdo przelotowe. Trzeba zdemontować i założyć rozgałęźnik satelitarny.
  • #22 21722305
    radziowie
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. Nie zauważyłem, że na dekodery mają być różne częstotliwości 😄
    Dzięki wszystkim za pomoc 🏆

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału na kanałach TVP1 oraz Canal+ Sport 2, 3 i 4 przy korzystaniu z konwertera Inverto Quattro i dwóch dekoderów w konfiguracji multiroom. Użytkownik podłączył oba dekodery do jednego kabla antenowego za pomocą prostego rozdzielacza, co powodowało spadki jakości sygnału i brak odbioru niektórych kanałów bez połączenia internetowego. Dyskusja wyjaśniła, że konwerter Quattro wymaga podłączenia czterema osobnymi kablami do multiswitcha, a nie jednego kabla z rozdzielaczem. Rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera Unicable (SCR) z funkcją LEGACY, który umożliwia podłączenie dwóch dekoderów jednym kablem, pod warunkiem, że oba dekodery obsługują Unicable i mają ustawione różne częstotliwości. W przypadku 4K UltraBOX+ możliwe jest użycie konwertera Unicable Inverto z trybem jednokablowym. Problem z jakością sygnału przy dwóch dekoderach wynikał z użycia gniazda przelotowego zamiast rozgałęźnika satelitarnego. Po wymianie konwertera na Unicable i zastosowaniu rozgałęźnika problem został rozwiązany. Kluczowe jest prawidłowe ustawienie częstotliwości Unicable w dekoderach, aby się nie pokrywały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA