logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary dysk Samsung IDE z 1997 r. nie startuje przez adapter USB – czy uszkodzony?

Rhotax 17 Paź 2025 21:46 360 13
  • #1 21723439
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    Znalazłem stary dysk, dokładnie ten SAMSUNG
    Chcę zobaczyć co na nim jest zanim go ostatecznie wywalę.
    Prawdopodobnie jest z czasów Win 98.
    Widzę, że kiedyś już próbowałem do niego zajrzeć, bo mam napisane na nim "Nie uruchomił się pod XP". Czyli komputer stacjonarny z Windows XP nawet nie wykrył tego dysku.

No to teraz kupiłem sobie coś takiego.
    No i sprawdziłem, że działa bo udało mi się w laptopie z Win10 zajrzeć do jakiegoś dysku z pierwszym XP, a nawet do jakiegoś dysku z Windowsem ME.
    Obydwa na zasadzie - po podłączeniu kabla USB do laptopa, zaczynają się kręcić (słychać i czuć) i wyskakują okienka eksploratora na każdą partycję/dysk.

No ale podłączam ten z domniemanym Win98... a tu cisza. Nic się nie kręci, nic nie wydaje dźwięków, nic nie wyskakuje w laptopie - cisza.
    Ale widać, że prąd dochodzi, bo ten dysk sam w sobie ma takie zielone światełko, które się zapala jak daję mu "prąd".

Czy możliwe, że ze względu na starość tego dysku - on wymaga jakiś innych napięć, którego nowsze płyty główne czy ten "dings" z allegro - nie podają?
    Na tym dysku pod kodem kreskowym jest taka cyfra 1997 - może to rok produkcji :)
    Bo jak patrzę na naklejki tego z Win98 i tego z WinXP - to napięciami się nie różnią, ale różnią się trochę prądami:
    SAMSUNG (Win98) 12 V 0,4 A; 5 V 0,5 A
    WinXP 12 V 0,5 A; 5 V 0,6 A.
    Czy to by mogło spowodować, że się "zaświecił", ale już nie rozkręcił?

A może trzeba jakość zworki ustawić? W tej chwili nie ma żadnej czyli wg instrukcji jest na SLAVE. W tamtych, które zadziałały zworki są na CABLE SELECT (nie ustawiłem takiego trybu na tym starym, bo te zworki co mam są za duże/za luźne, nie trzymają się na nóżkach w tym starym).

Czy można jednoznacznie stwierdzić, że dysk jest zepsuty i nie bać się, że ktoś inny jednak się do niego dostanie i może pooglądać sobie jego zawartość?
  • #2 21723452
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    Widać trup co jest możliwe jeśli nic się nie dzieje.
    A jak chcesz być pewny ze już z niego nikt nic nie odczyta to jest takie urządzenie Impulsator Kinetyczny trzonkowy popularnie zwany młotkiem, kilka ciosów i bedzie to pewne ze dane staną się przeszłością.
  • #3 21723465
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Uszkodzony i do utylizacji.
  • #4 21723479
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Podłącz sam zasilacz bez podłączenia przejściówki do dysku - talerz w dysku powinien się kręcić, jak nie zacznie to dysk jest uszkodzony.
  • #5 21723502
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Rhotax napisał:
    Czy możliwe, że ze względu na starość tego dysku - on wymaga jakiś innych napięć
    Napięcia są te same, więc nie to jest problemem. Dysk może być uszkodzony, albo zasilacz dołączony do zestawu nie działa. Czy dysk na samym zasilaniu "kręci"? Czy próbowałeś ten zestaw z przejściówką na innym dysku? Objawy są te same? Problemem jest to, że nie "kręci", czy to że jest niewidoczny w systemie?
    Rhotax napisał:
    A może trzeba jakość zworki ustawić?
    Zworki master/slave byłyby istotne na taśmie. Ale w sytuacji, gdy łączysz przez USB to właściwie nie ma to znaczenia.
    max-bit napisał:
    jest takie urządzenie Impulsator Kinetyczny trzonkowy popularnie zwany młotkiem, kilka ciosów i bedzie to pewne ze dane staną się przeszłością.
    Ewentualnie wkrętarką nawierć kilka otworów na talerzu, potem przetrzyj grubym papierem ściernym - to równie skutecznie "utrudni" odczytani wrażliwych danych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21723630
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    Myśle ze jedna dziura wystarczy no chyba ze pracowałeś w Departamencie Obrony USA i trzymałeś tam kody startowe do silosów. ....
  • #7 21724426
    Rhotax
    Poziom 9  
    To tak jeszcze z... "ciekawości badawczej".
    Bo to wskazuje na uszkodzenie...elektroniczne?
    Nie powierzchni dysku, mechanizmu czytającego z talerzy... Tylko po prostu w elektronice coś się zepsuło w stylu - nie przesyła prądu do silniczka, który by kręcił dysk/poruszał głowicą, tak?
    Bo ja teraz (po podłączeniu zasilania) przyłożyłem do niego ucho... to oprócz tego światełka, coś tam słychać w środku jakby... "prąd płynął" ;)
    No i od tej strony gdzie widać układy scalone - czuć ciepło.
    A szczególnie - jeden - układ scalony, robi się błyskawicznie tak gorący, że... nie da się go dotknąć palcem i utrzymać (palec).
    Czyli to może być awaria, że jakiś układ scalony się uszkodził i źle zarządza "energią" nie wysyłając jej tam gdzie trzeba albo wysyłając za mało?
  • #8 21724429
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Rhotax napisał:
    Czyli to może być awaria, że jakiś układ scalony się uszkodził

Tak.
  • #9 21725052
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    No niekoniecznie, zablokowany silnik np przez zaryte w talerzu głowice będzie powodował ciche cykanie z wnętrza dysku no i sterownik silnika będzie się grzał bo będzie działało zabezpieczanie.
  • #10 21725203
    Rhotax
    Poziom 9  
    To jeszcze takie "szatańskie pytanie" ;)
    Skoro to nie uszkodzenie powierzchni dysków, tylko elektronika - to można wymienić samą tę płytkę z jakiegoś innego dysku i podłączyć? :) Bo widzę, że ta cała płytka z układami scalonymi z częścią "roboczą" dysku łączy się tylko jedną tasiemką.
  • #11 21725245
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Ten zasilacz z zestawu to się nadaje do nie powiem czego. Weź dowolny zasilacz ATX, zanim wywalisz być może sprawny dysk.

I tak, mam taki adapter i jego zasilacz i mam różne dyski i ten zasilacz czasem nie daje rady.
  • #12 21725259
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ale ja tam na początku pisałem, że kiedyś podłączałem ten dysk normalnie do komputera i go nie wykrył.
    Ale sprawdzę jeszcze raz czy po samym podłączeniu zasilania z komputera coś tam się kręci.
  • #13 21725274
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    Rhotax napisał:
    A może trzeba jakość zworki ustawić? W tej chwili nie ma żadnej czyli wg instrukcji jest na SLAVE. W tamtych, które zadziałały zworki są na CABLE SELECT (nie ustawiłem takiego trybu na tym starym, bo te zworki co mam są za duże/za luźne, nie trzymają się na nóżkach w tym starym).

Znaczna część tego typu adapterów wymaga ustawienia dysku w trybie "master", przy innych ustawieniach potrafią działać nieprawidłowo.
  • #14 21725301
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 271
    Rhotax napisał:
    można wymienić samą tę płytkę z jakiegoś innego dysku i podłączyć?

Masz na myśli przypadkowy inny dysk? Odpowiedź brzmi - nie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada stary dysk twardy Samsung IDE z około 1997 roku, prawdopodobnie z systemem Windows 98, który nie uruchamia się po podłączeniu przez adapter USB do nowoczesnych komputerów. Dysk nie jest wykrywany ani przez komputer z Windows XP, ani przez laptop z Windows 10, mimo że adapter i inne dyski IDE działają poprawnie na tym samym laptopie. Dysk nie wydaje żadnych dźwięków ani nie obraca się po podłączeniu, choć zasilanie jest dostarczane (zielona dioda się świeci). Problem może wynikać z uszkodzenia mechanicznego lub elektronicznego dysku, ewentualnie z niekompatybilności adaptera USB z bardzo starymi dyskami IDE, które mogą wymagać innego napięcia zasilania lub specjalnych sterowników. Brak reakcji dysku wskazuje na możliwą awarię lub konieczność użycia oryginalnego interfejsu IDE do diagnostyki i odzysku danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA