logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki lekki system operacyjny zamiast Windows 10 Pro 22H2 dla laptopa z i3-4030U?

adrianpawlik89 19 Paź 2025 09:57 351 8
  • #1 21724564
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Witam. Mam pytanie dotyczące systemu operacyjnego... Bo chciałbym wiedzieć, jaki system operacyjny mógłbym pobrać (preinstalacja) zamiast Windows 10 Pro 22H2. Mam w laptopie: Intel Core i3-4030U (zintegrowany z kartą graficzną Intel HD Graphics Family), 8 GB RAM (2×4 GB). Pytam, bo mój laptop na Windowsie działa 2–3 godziny przy włączonym trybie oszczędzania energii. A chciałbym mieć przy oglądaniu filmów dłuższy czas pracy na baterii. Sam Copilot (AI) odpowiedział mi, że będą problemy z różnymi systemami operacyjnymi ze względu na dotykowy ekran w laptopie.
    AI: Jaki dokładnie masz model i markę laptopa?
    Dell Inspiron 15 5558.
    AI: Czy zależy Ci na pełnej obsłudze wszystkich funkcji laptopa (np. dotyk, Wi-Fi, Bluetooth, kamera), czy wystarczy podstawowa funkcjonalność?
    Tak. Zależy mi na pełnej funkcjonalności.
  • #3 21724581
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Możesz spróbować Windows X Lite Optimum Pro , jest pozbawiony śmieci działających w tle ale to nie będą spektakularne wyniki. W twoim modelu bateria ma 2200mAh pojemności ona jest policzona przez producenta na około 3h pracy więc wszystko jest w normie. Z tego co wiem są dostępne do niego baterie 2600mAh, można wymienić.
  • #4 21724589
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu z programu BatteryInfoView pokazujący dane baterii laptopa

Dodano po 3 [minuty]:

A czy dałoby się pobrać wszystkie starsze wersje, np. XP? Czy właśnie jest problem na moim lapku?

Dodano po 14 [minuty]:

Dobra, to spróbuję Windows X Lite Optimum Pro... Zobaczę, jak wyjdzie... Czy nie będzie problemu.
  • #6 21724622
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Daruj sobie XP, zawsze mozesz kupic druga baterie i podmieniac po wyczerpaniu pierwszej.
  • #7 21724629
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 589
    adrianpawlik89 napisał:
    Pytam, bo mój laptop na Windowsie działa 2–3 godziny przy włączonym trybie oszczędzania energii.

ale skąd pomysł że na innym systemie będzie ci działał dłużej?

Baterie/akumulatory z czasem tracą pojemność. Zapewne to co masz w tym laptopie to ma 30% pierwotnej pojemności.
  • Pomocny post
    #8 21724631
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Ja mam Win10 v.1703 Creators Update.
    Nie pamiętam czego mu brakuje bo od trzech lat używam Linuksa.
    Aby testować różne systemy przydatny jest VirtualDub.
    Na tak małej baterii wymiana systemu może uratuje kilka zbawiennych minut.
    Drzewiej woziłem ze sobą dużą baterię.
    Teraz prawie wszędzie są gniazdka.
  • #9 21724643
    adrianpawlik89
    Poziom 2  
    No dobra, okej... Więc nie ma to sensu... Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Dell Inspiron 15 5558 z procesorem Intel Core i3-4030U, 8 GB RAM oraz zintegrowaną grafiką Intel HD Graphics Family, obecnie działający na Windows 10 Pro 22H2. Zgłasza problem krótkiego czasu pracy na baterii (2-3 godziny) i poszukuje lekkiego systemu operacyjnego, który wydłuży czas pracy podczas oglądania filmów, zachowując pełną funkcjonalność urządzenia, w tym obsługę ekranu dotykowego, Wi-Fi, Bluetooth i kamery. Wskazano, że zmiana systemu może powodować problemy ze sterownikami i kompatybilnością funkcji dotykowych. Rozważane są alternatywy dla Windows 10 Pro, które są mniej zasobożerne i lepiej zoptymalizowane pod kątem oszczędzania energii, jednak konieczne jest zapewnienie wsparcia dla wszystkich funkcji sprzętowych laptopa Dell Inspiron 15 5558.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA